Ulasan (permainan video) – MAX PAYNE 3

maxpayne3_newswireposter2_640x400

Maximum Pain. Pain to the Max. Kali pertama penulis bermain game ini ialah semasa sirinya yang pertama, Max Payne di Playstation 2. Kemudian sekuelnya, Max Payne 2 : The Fall of Max Payne menyusul selepas yang pertama, penulis juga sempat bermain game kedua tersebut. Game ini membawa kita mendalam watak utamanya, Max Payne, seorang detektif NYPD yang cuba membalas dendam  ke atas kematian  isteri dan bayi kecilnya yang telah dibunuh dengan kejam oleh penjahat yang telah disuntik dengan dadah. Penyiasatannya telah membawa dia membongkar rahsia Aesir Corporation dan organisasi The Inner Circle.

Apa yang membuatkan game Max Payne ini menarik ialah konsep neo-noir, novel grafik dalam setiap cutscenes, mitologi Norse dan yang paling penting sekali Bullet Time. Max Payne banyak mengambil inspirasi dari filem seperti The Matrix dan filem-filem aksi dari Hong Kong arahan John Woo.

Max_Payne_3_screenshot

Selepas beberapa tahun menyepi, Max Payne 3 akhirnya keluar untuk platform PS3, Xbox 360 dan PC. Tetapi kali ini bukan di bawah developer Remedy Entertainmet, tapi di bawah Rockstar Studios kerana Remedy sedang fokus kepada projek lain.

Sembilan tahun sudah berlalu. Max Payne sudah menjangkau usia, sudah tua. Dia bukan lagi detektif NYPD dan dia sekarang tinggal di Hoboken, New Jersey. Dia menghabiskan hidupnya di bar sambil minum minuman keras dan ketagihannya terhadap ubat painkillers. Seperti dia sedang menunggu waktu untuk mati. Sehinggalah, rakan lama semasa di akademi polis dulu, Raul Passos berjumpa dengan Max dan menawarkan kerja sebagai pengawal keselamatan untuk keluarga Branco di Brazil.

2825427-7794461418-maxpa (1)

Max pada mulanya menolak tawaran itu. Namun selepas dia membunuh anak Anthony DeMarco, ketua gangster besar di Hoboken. Kehidupan Max berubah kerana selepas insiden itu, dia sudah “mati” di pekan itu. Max terima tawaran Passos dan diterbangkan ke Brazil. Dari situ bermula kehidupan Max Payne terlibat di dalam konflik antara keluarga Branco, gangster-gangster Sao Paulo, tentera persendirian dan pasukan polis khas Brazil.

Dari segi gameplay adalah satu perubahan besar. Pergerakan Max kali ini lebih dinamik, dia boleh menembak sambil berlari. Dia juga boleh melakukan tembakan 360 darjah dengan memusingkan badan dan tangannya, namum masih lagi boleh mengekalkan sasaran ke arah musuhnya. Penggunaan Bullet Time adalah satu elemen yang penting dalam Max Payne dan anda akan kerap menggunakannya.

1352280946

Bullet Time amat membantu pemain untuk mengelak seberapa banyak peluru yang dilepaskan oleh musuh. Ia juga membantu pemain untuk membidik sasaran dengan lebih tepat dan teratur kerana apabila Bullet Time diaktifkan, persekitaran sekeliling menjadi amat perlahan (slow motion). Shooting dodge kembali lagi dalam sekuel ketiga ini, Shooting dodge berfungsi untuk mengelak pemain dari dikepung oleh musuh dan juga untuk membidik sasaran dengan lebih tepat lagi. Ia dilakukan dengan karakter pemain melompat di atas udara sambil menembak ke arah musuh.

Apabila Max terbaring di atas lantai. Dia masih lagi boleh melakukan tembakan 360 darjah walaupun dari prone position. Pemain juga boleh menggunakan zoom in senjata untuk meningkatkan ketepatan menembak. Melee attack juga boleh dilakukan dengan datang dekat ke arah musuh dan Max akan melakukan tumbukan dan tendangan serta diakhiri dengan tembakan berkali-kali dari jarak yang sangat dekat.

Painkillers kembali untuk memulihkan nyawa pemain. Pemain boleh membawa sebanyak 9 pil painkillers. Apabila pemain berjaya menembak musuh terakhir di kawasan itu, satu Final killcam akan menayangkan peluru yang dilepaskan oleh pemain dan setiap butir peluru mengenai badan individu tersebut ditunjukkan dalam efek Bullet Time. Tiga features baru diperkenalkan dalam Max Payne 3. Pertama ialah Last Stand, feature ini akan berfungsi apabila nyawa pemain sudah hampir mati dan anda masih lagi mempunyai beberapa painkillers, apabila ditembak oleh musuh, pemain perlu mencari individu yang telah menembak pemain tadi untuk memulihkan nyawa semula secara automatik.

RSG_MP3_PC_011

Ciri yang kedua ialah cover system, pemain boleh berlindung di belakang objek dari tembakan musuh. Tapi perlu diingatkan, objek seperti kayu, batu-bata konkrit dan objek yang tidak kukuh senang untuk dimusnahkan dan pemain perlu mencari objek lain untuk berlindung dengan cepat. Pemain juga perlu berlindung di belakang objek yang dapat melindungi seluruh badan pemain kerana dalam game ini satu butir peluru kecil dapat menembusi pemain apabila salah satu anggota badan terdedah.

Ciri yang ketiga ialah auto-aim. Pemain dibenarkan untuk menggunakan auto-aim untuk memudahkan anda membidik sasaran. Ianya sesuai untuk pemain yang masih baru dalam dunia Max Payne.

maxresdefault (3)

Tidak seperti Max Payne yang lepas. Max Payne 3, pemain dibenarkan membawa tiga senjata sahaja, dua senjata one-handed dan satu senjata two-handed. Pemain juga dibenarkan dual wielding senjata seperti Uzi dan pistol, tetapi apabila menggunakan dua senjata secara serentak, senjata besar akan dibuang. Jadi, pemain perlu bijak merancang strategi.

Tips : Adalah lebih baik jika pemain menggunakan senjata satu tangan semasa sedang menembak sambil berjalan kerana pergerakan anda lebih bebas daripada menggunakan senjata dua tangan. Gunakan senjata dua tangan apabila berlindung di belakang objek sahaja.

Tahap kesusahan Max Payne 3 sama seperti game yang terdahulu. Setiap jenis senjata yang digunakan oleh musuh atau pemain akan memberikan impak serangan yang berbeza. Sebagai contoh, shotgun dapat menurunkan nyawa pemain sehingga 50 peratus. Jadi penggunaan cover dan Bullet Time sangat membantu untuk menghadapi serangan tersebut.

Musuh juga berbeza mengikut jenis. Contoh, gangster kecil lebih senang untuk dikalahkan berbanding pasukan khas polis kerana mereka lebih terlaih dan lebih canggih kelengkapan. Tembakan di badan pasukan khas polis akan memberikan kesan yang sedikit kepada mereka. Cara terbaik? Tembak di kepala.

low-screen

Grafik sangat cantik di dalam Max Payne 3. Apabila Bullet Time (perlahan masa) diaktifkan, setiap objek-objek, partikel-partikel dan peluru-peluru yang beterbangan serta efek letupan ditunjukkan sangat details tanpa sebarang cacat cela. Pergerakan A.I musuh juga berbeza serangan taktikal mereka.

Soundtrack  yang dihasilkan oleh Health juga dapat membawa penulis mendalam karakter Max Payne yang sudah tua, tertekan dengan hidupnya dan apabila dia berada di negara asing, sinar harapan bagi Max untuk membetulkan kesilapan lalunya dan mengawal semula dirinya.

max-payne-3-egamer-7

Apa yang penulis boleh simpulkan di sini ialah, Max Payne 3 kali ini lebih terang dari Max Payne dahulu yang lebih gelap. Mungkin kerana setting terletak di Brazil. Max Payne 3 ialah masa kebangkitan untuk dirinya setelah sekian lama menyepi, dia tidak mahu sejarah sama berulang. Dia mahu berbuat sesuatu yang dapat mengembalikan semula kekuatan dirinya. Penulis sedikit tidak suka dengan cutscenes yang panjang dan hanya boleh skip di sesetengah bahagian. Adalah lebih baik jika Rockstar mengekalkan ciri yang sama seperti game pertama iaitu novel grafik untuk cutscenes.

Walaupun ada sesetengah peminat tidak suka dengan perubahan baru game ketiga ini. Namun, ianya ialah satu perbaharuan yang segar untuk Max membuka “buku baru” dalam hidupnya, dia perlukan perubahan. Bagi penulis, perubahan itu adalah baik untuk Max Payne setelah dia mengharungi setiap kegagalan dan kesedihan dalam hidupnya selama ini.

STORYLINE : 5/5

GAMEPLAY : 5/5

MUSIC AND SOUND : 5/5

GRAPHICS : 5/5

OVERALL : 10/10

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s