Ulasan – SPEC OPS : THE LINE

2268428-spec_ops_the_line_wallpaper

Adakah anda rasa seperti seorang wira? Jawapannya ada di dalam game Spec Ops : The Line. Game ini ialah third-person shooter yang telah dikeluarkan oleh Yager Development dan 2k Games pada Jun 2012 untuk pelantar Xbox 360, PS3 dan PC. Game ini juga merupakan siri reboot dari siri Spec Ops.

Apa yang membuatkan Spec Ops : The Line ini menarik ialah jalan ceritanya mengambil inspirasi dari novel Joseph Conrad bertajuk Heart of Darkness dan filem Apocalypse Now. Serius penulis katakan, game ini memang menguji emosi dan psikologi pemain kerana game ini akan mendedahkan keburukan dan kesan peperangan terhadap nyawa manusia yang tidak bersalah.

Jalan cerita Spec Ops : The Line mengisahkan tentang tiga orang askar Delta Force iaitu Captain Martin Walker, Sergeant Lugo dan Lieutenant Adam yang dihantar ke Dubai selepas mereka menerima signal radio dari Colonel John Konrad yang merupakan ketua batalion tentera U.S. yang digelar sebagai Damned 33rd. Dubai pada masa itu telah dilanda ribut pasir yang amat teruk. Semasa mereka bertiga melakukan misi untuk menyelamatkan batalion Damned 33rd dan penduduk tempatan, terdapat banyak perkara-perkara ngeri dan keganasan yang melampau sepanjang perjalanan mereka.

bux1ak

Apa yang cuba disampaikan dalam game Spec Ops: The Line ialah tentang seorang askar yang menghidapi penyakit mental iaitu PTSD atau Post-Traumatic Stress Disorder di mana mangsa mengingati atau mengalami semula peristiwa pahit yang mereka pernah alami dulu seperti kemalangan kereta, terkena letupan bom atau terjatuh ke dalam gaung.

Dan askar yang mengalami PTSD itu ialah Captain Walker, protagonis dalam game ini. Captain Walker selalu menyanjung tinggi Colonel John Konrad kerana lelaki itu pernah menyelamatkan Walker semasa dia berkhidmat di Kabul, Afganistan. Apabila ribut pasir melanda Dubai, Kolonel dan batalionnya secara sukarela setuju untuk menjalankan operasi menyelamatkan penduduk Dubai. Tapi malang, operasi tersebut gagal dan selepas enam bulan, barulah cerita Walker bermula selepas dia mendapat signal radio itu.

Pada permulaan permainan, anda akan berjumpa dengan penduduk tempatan yang memberontak dan cuba untuk membunuh anda. Semakin anda maju, semakin banyak perkara berlaku di luar kawalan yang melibatkan peperangan antara CIA dan Damned 33rd. Dan semakin anda mara, semakin banyak jenayah perang yang anda lakukan. Anda ada pilihan untuk mengelak perkara buruk itu dari berlaku, tetapi tindakan Captain Walker yang membuatkan anda tiada pilihan.

spec_ops_the_line_1

Jika di permulaan, anda akan lihat Captain Walker ialah seorang askar yang berdisiplin. Namun selepas dia menyerang kem tentera Damned 33rd yang meragut banyak nyawa selepas dia menggunakan White Phosphorus (sejenis bahan letupan yang menyebabkan mangsa dibakar hidup-hidup). Apa yang lebih mengejutkan, kem tersebut ada orang awam yang mana objektif utama Captain Walker dan pasukannya ialah untuk menyelamatkan orang awam. Penulis mula berkata “Mission failed!” Tapi tidak! Walker tetap teruskan perjalanannya walaupun dia tahu misinya sudah gagal. Dan tetap mara dan membunuh beribu-ribu tentera Damned 33rd yang juga sepatutnya dia selamatkan. Dan pada masa ini, anda akan lihat perubahan tingkah laku Walker berubah daripada seorang yang berdisiplin kepada seorang yang tidak berperikemanusiaan.

hxtru

Apa yang lebih teruk lagi dia mula mendakwa Colonel Konrad yang melakukan semua keganasan di Dubai dan membantu pihak CIA untuk merampas sumber air yang mana menjadi punca utama kelangsungan hidup warga Dubai dan tentera Damned 33rd. Tindakan Walker telah meragut nyawa pasukannya.

Akhirnya, kebenaran dapat diketahui apabila selama ini percakapan Walker dengan Konrad melalui radio hanyalah mainan minda Walker. Colonel John Konrad sudah lama mati, ketaksuban Walker terhadap Konrad membuat Walker boleh melihat dan bercakap dengan orang yang sudah mati. Walker terlalu obses dengan Konrad kerana semasa di Afganistan dulu, Konrad pernah digelar sebagai hero. Dan kehadiran Walker di Dubai ialah kerana Walker mahu menjadi seperti Konrad. Seorang hero. Di dalam dunianya sendiri.

Terdapat empat ending. Sama ada Walker hidup atau mati. Tapi pada pendapat penulis, ending di mana Walker mati adalah lebih baik kerana Walker terima segala kesalahan dan jenayah yang di sudah lakukan di Dubai. Tapi, jika dia hidup, bermakna Walker hidup dalam penipuan dan penuh dengan dosa perangnya. Jika Walker hidup, tentera U.S akan datang untuk menyelamatkan Walker. Tapi anda ada pilihan sama ada bunuh tentera tersebut atau ikut mereka.

maxresdefault

Dari segi gameplay, Spec Ops: The Line menggunakan formula third-person shooter yang sama seperti game lain. Anda berlindung di belakang objek (cover) dan tembak. Anda boleh berikan arahan kepada pasukan, Adam sesuai untuk tugasan membaling bom, manakala Lugo sesuai untuk tugasan sniper.

Terdapat beberapa jenis senjata seperti M4A1, SCAR-H, AK-47, FAMAS dan banyak lagi serta tiga jenis bahan letupan. Grenade, flashbang dan sticky grenade. Setiap senjata ada attachment atau secondary fire masing-masing seperti M4A1 silencer, SCAR-H grenade launcher, AK-47 fire modes, FAMAS with ACOG scope dan banyak lagi.

Anda boleh menggunakan melee attack kepada musuh, tetapi mereka tidak mati. Sebaliknya mereka akan terbaring sambil menjerit kesakitan. Di sini anda boleh lakukan special execute terhadap musuh yang tinggal nyawa-nyawa ikan. Setiap jenis senjata berlainan execute dan Walker melakukannya dengan amat ganas. Pasir tidak diletakkan di dalam game ini tanpa ada fungsi, ia boleh digunakan sebagai senjata dengan membutakan pihak musuh.

Pada bahagian grafik pula, game ini menggunakan Unreal Engine iaitu enjin sama yang digunakan oleh siri Gears of War. Pada pendapat penulis, grafiknya bagus. Tapi satu yang patut diberikan pujian di sini ialah level design, setiap lokasi dalam setiap misi sangat menarik dan pemandangan Dubai dilanda ribut pasir sangat cantik dan dalam masa yang sama sangat menakutkan.

spec-ops-the-line-unlocker_1

Penggunaan muzik latar juga bagus, menggunakan muzik rock mampu membuatkan pemain berasa seronok membunuh tentera Damned 33rd tanpa sedar yang sebenar pemain sedang melakukan jenayah perang. Ada juga runut bunyi yang membuatkan kita rasa bersalah atas tindakan kita.

Dapat disimpulkan di sini, Spec Ops: The Line ialah sebuah game yang unik dari segi penceritaan kerana ia menceritakan kisah sebenar kesan peperangan terhadap manusia dan kesan peperangan yang meninggalkan luka yang gelap ke dalam minda seorang askar. Kalau Call of Duty anda boleh merasa seperti seorang hero, dalam game ini anda bukanlah hero. Anda berpura-pura menjadi hero demi kepentingan Walker.

“Semua ini takkan berlaku jika kau berhenti!” – Colonel John Konrad kepada Captain Walker.

Story : 5/5

Gameplay : 3.5/5

Graphics : 4/5

Soundtrack : 4/5

Overall : 9/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s