Ulasan – Shadow Warrior Complete (2012) (PC)

fp3j4qb

Shadow Warrior ialah video game first-person shooter yang telah dihasilkan oleh 3D Realms dan diterbitkan oleh GT Interactive Software pada tahun 1997 untuk platform PC. Shadow Warrior Complete pula ialah game yang sama diterbitkan oleh Devolver Digital pada tahun 2012 (studio yang sama menghasilkan versi remake Shadow Warrior 2013) yang menggumpulkan game utama dengan dua expansion-nya iaitu Twin Dragon dan Wanton Destruction dalam satu pek yang lengkap.

Saya dah main game ini dan sekarang saya akan berikan pendapat mengenai game ini. Kita mulakan dengan jalan cerita.

Jalan Cerita

Apa akan jadi apabila watak Duke Nukem bergabung dengan watak-watak hero Asia? Korang akan dapat “You no mess with Lo Wang!” Lo Wang mempunyai gaya percakapan orang Asia dengan lawaknya yang agak cheesy tapi masih boleh buatkan saya ketawa. Kung Fu, Samurai, Ninja, Bruce Lee, semua ada kat dia.

Kisahnya bermula apabila Lo Wang yang bekerja sebagai pengawal di syarikat Zilla Enterprise, yang mana syarikat itu mengawal kesemua industri-industri penting di Jepun. Walau bagaimanapun, disebabkan banyak berlaku korupsi dalam syarikat itu, Presiden Master Zilla merancang untuk menguasai Jepun dengan menggunakan makhluk-makhluk ganas dari Dark Side.

Apabila Lo Wang mengetahui rancangan bosnya, dia letak jawatan dan Master Zilla sedar akan ancaman yang dibawa oleh Lo Wang lalu dia terus menghantar makhluk-makhluk jahat untuk menentang Lo Wang.

ss_efb5cdb6d0a690dfbdc3bee4b9bf9cb4c791d626.1920x1080

Di samping Lo Wang ingin mengalahkan Master Zilla, dia juga perlu membalas dendam terhadap kematian mentor lamanya, Master Leep yang telah mati dibunuh oleh tentera Zilla. (Master Leep ada simpan empat orang perempuan anime yang korang boleh cari dan korang akan lihat Lo Wang membuat lawak seksual versi Asia apabila dia berinteraksi dengan perempuan anime.)

Yup. Baik lawan jahat. Satu hero menentang beribu raksasa jahat. Cerita yang hampir sama macam dalam Duke Nukem cuma bezanya ada elemen Asia. Itulah ceritanya. Sekarang kita beralih ke gameplay.

Gameplay

Gameplay-nya agak sama seperti Duke Nukem 3D tapi ada sikit perubahan. Seperti Doom, Quake, Wolfenstein dan mana-mana game FPS pada tahun 1990-an. korang akan bergerak dari pintu ke pintu dan ada sesetengah pintu korang kena mencari kad kunci yang berlainan warna untuk pintu yang sama warna.

Terdapat empat tahap kepayahan berbeza yang boleh dipilih :

  1. Tiny grasshopper – easy
  2. I have no fear – Normal
  3. Who wants some Wang – hard
  4. No pain No Gain – Extreme

Dan setiap tahap akan menambah bilangan musuh dengan lebih banyak sehingga mencapai lebih 100 musuh dalam satu peta.

Setiap level, kawasannya luas dan boleh diterokai untuk mencari “secrets” yang mana akan mendedahkan korang kepada lokasi rahsia atau lokasi yang terdapat item. Setiap kawasan ada menujukkan ciri-ciri Asianya, kebanyakkannya dari budaya Jepun.

ss_471dc9c5c3883a0084c1a8ffe62a40299718b6e4.1920x1080

Lo Wang boleh berlari dengan laju atas darat dan air, berenang, lompat dan semestinya perlu ada koleksi senjata. Terdapat 10 buah senjata disediakan:

  1. Katana (alternatif – tumbukan)
  2. Shuriken
  3. Riot Gun (alternatif – tiga tembakan shotgun sekali gus)
  4. Uzi (alternatif – dual Uzi)
  5. Rocket Launcher (alternatif – tembakan haba dan tembakan nuklear)
  6. Grenade Launcher
  7. Sticky mines
  8. Rail Gun
  9. Guardian Head
  10. Ripper Heart

Setiap senjata mempunyai fungsinya yang tersendiri contohnya Ripper heart boleh menghasilkan klon Lo Wang dalam masa terhad dan Guardian head menggunakan kepala musuh yang dah mati dan gunakan seperti penyembur api. Bagi saya senjata yang paling saya suka gunakan ialah Uzi, Katana, Riot Gun dan rocket launcher. Grenade launcher korang kena pandai gunakan dinding atau permukaan sekeliling kerana pelurunya boleh melantun dan pastikan korang gunakannya dalam jarak jauh.

e7cqoc6pfP8KmvzC7bLNyC-1200-80

Terdapat juga item-item yang boleh diambil seperti flash bomb, gas bomb (asid), smoke bomb (halimunan), caltrops (yang paling tak boleh pakai, tak nampak fungsinya di mana), night vision goggle, portable medikit, kad heat seeker/kad nuclear warhead (kedua-dua kad ini untuk roket dan boleh digunakan sekali) dan tool kit (korang boleh baiki kenderaan yang rosak.) Kenderaan? Ya! Korang boleh naik kenderaan seperti bot, kereta kebal dan banyak lagi siap dengan senjata mesingan lagi.

Nyawa boleh dipulihkan dengan menggunakan portable medikit atau mencari health packs. Armor terbahagi kepada dua merah (100%) dan kelabu (50%). Korang boleh naikkan nyawa dari 100 ke 200 dengan mencari fortune cookies dengan dalamnya tertulis lawak-lawak yang tak masuk akal tapi still kelakar.

Terdapat banyak jenis musuh yang korang boleh jumpa. Di awal permainan korang akan jumpa musuh yang senang, semakin korang naik level semakin tinggi tahap kepayahannya, walaupun korang bermain di tahap I have no fear. Ada beberapa fight boss dalam game ni, salah satunya melibatkan Lo Wang berlawan dengan robot sumo gergasi.

Grafik

Grafik dalam Shadow Warrior adalah peningkatan dari game 3D Realms yang lepas iaitu Duke Nukem 3D. Dengan menggunakan enjin Build, elemen gore dan darah dimasukkan dan ditonjolkan dengan lebih jelas di mana badan musuh akan terbelah dua apabila korang menggunakan katana atau musuh akan memuntahkan darah apabila korang menggunakan shuriken dan juga semestinya badan meletup.

a9e641ea65414d11b8930ac050023cf2

Efek letupan, efek cahaya percikan darah, efek air serta efek api ditunjukkan dengan baik. Sesuai dengan grafiknya pada masa itu. Oh ya, ada sesetengah dinding yang boleh dihancurkan.

Cuma apabila satu kawasan itu gelap, ia menjadi sangat gelap. Jadi sebelum memulakan permainan, pastikan korang tinggikan brightness-nya. Bagi saya, grafik tiada masalah, cuma masalah gelap itu sahaja.

Kawalan

Ok, di sini bermulanya masalah. Bagi korang yang ingin memuat turun game ini buat kali pertama. Selepas korang install game ni, jangan terus buka dulu sebab nanti korang ada hadapi masalah dengan kawalan keyboard dan mouse-nya yang sangat pelik dan korang tak boleh ubahnya dari dalam game tu. Macam mana nak ubah kawalan? Ada caranya.

GAME07

Pertama sekali korang pergi cari di mana korang save fail GOG Games > Shadow Warrior Complete > Cari Launch Settings > Dalam launch settings tu korang boleh ubah kawalan keyboard dan mouse ikut kesesuaian korang > Lepas tu baru boleh save dan launch game.

Dan semasa korang bermain, pastikan korang on ‘mouse aiming’. Tekan pada butang ‘u’ kat keyboard supaya korang boleh look around gunakan mouse dengan senang. Kalau tidak pergerakan mouse akan dijadikan sebagai movement speed. Inverted mouse juga boleh diubah dalam game.

Suara dan Muzik

Suara Lo Wang memang kelakar,  suaranya seperti tipikal orang Asia yang terlalu hyperactive. Dengan lawaknya yang agak seksual dan ada references yang terkenal seperti John Woo, Lara Croft, anime girls. Jika dibandingkan suara 1997 dengan versi remake 2013, Lo Wang 1997 lebih menyerlah kerana suaranya yang kelakar dan dialog yang menarik, sesuai bagi zamannya pada waktu itu. Lo Wang 2013 juga baik untuk generasi kini. Muzik yang dihasilkan juga terbaik, mengabungkan bunyi dari Barat dan Asia.

Konklusi

GAME04

Shadow Warrior merupakan antara salah satu game FPS nostalgia pada era 90-an yang berdiri sebaris dengan game-game lain seperti Doom, Wolfenstein dan Duke Nukem 3D. Dan semestinya ia sebuah game yang mencabar dan penuh dengan lawak jenaka dari ‘Asian Duke Nukem’ iaitu Lo Wang.

Shadow Warrior Complete telah berada di pasaran Steam dan GOG.com secara percuma sejak tahun 2016. Game ini menjadi percuma selepas Shadow Warrior Redux dipasarkan, tapi ianya berbayar kerana grafik telah dipertingkatkan. Tapi kalau korang nak save bajet, korang boleh dapatkan Shadow Warrior Complete. Bagi yang dah main versi remake dan sekuelnya, korang juga patut cuba game klasik ini.

Saya bagi 8/10 – Gameplay mencabar dan menarik, muzik yang bagus, jalan cerita yang biasa, grafik yang baik, kawalan yang agak pelik tapi masih boleh diubah suai.

Advertisements

ULASAN (filem) – POWER RANGERS (2017)

Go! Go! Power Rangers! It’s Morphin time! Melihat filem reboot Power Rangers terbaru ini mengembalikan semula nostalgia semasa aku mula menonton filem tahun 1995 Mighty Morphin Power Rangers The Movie pada ketika umur penulis berumur 10 tahun. Saya mula mengenal rancangan televisyen kanak-kanak itu pada umur 6 tahun (masih di tadika masa tu). Perkenalan saya dengan Power Rangers agak lewat kerana saya lahir pada tahun 1996, jadi bertuah bagi mereka yang menjadi kanak-kanak pada tahun yang sama Mighty Morphin Power Rangers ditayangkan di kaca televisyen pada tahun 1993.

Power Rangers pertama yang saya pernah tonton mestilah siri Mighty Morphinm diikuti dengan siri Turbo, In Space sampailah ke siri Mystic Force (siri Zeo saya terlepas). Dari zaman Haim Saban bertukar ke Disney kembali bertukar ke tuan asalnya. Jika korang nak tahu, Power Rangers ni diadaptasi dari siri rancangan televisyen di Jepun, Super Sentai yang mana umur penyiarannya lebih lama dari siri Power Rangers iaitu pada tahun 1975 bermula dengan siri Himitsu Sentai Gorenger. Siri Super Sentai yang saya pernah tonton ialah Hikari Sentai Maskman (kegemaran saya), Choushinsei Flashman, Chojin Sentai Jetman, Ninja Sentai Kakuranger, Timeranger , Dekaranger dan Magiranger.

Ok, cukuplah saya ceritakan kenangan saya kepada pembaca. Mari kita melompat ke tahun 2017 dengan filem Power Rangers terbaru dari Haim Saban. Ini merupakan filem ketiga siri tersebut selepas filem Turbo: A Power Rangers Movie pada tahun 1997. 20 tahun jarak masanya diantara filem Turbo dan filem reboot ini. Tapi jika dibandingkan filem 2017 ini dengan dua filem yang terdahulu, Power Rangers 2017 ini lebih nampak matang dari segi jalan cerita.

power-rangers-2017

Filem berdurasi 2 jam lebih ini diarahkan oleh Dean Israelite dan diterajui oleh beberapa pelakon baru seperti Dacre Montgomery (Jason Scott/Red Ranger), Naomi Scott (Kimberly Hart/Pink Ranger), RJ Cyler (Billy Cranston/Blue Ranger), Becky G (Trini Kwan/Yellow Ranger), Ludi Lin (Zack Taylor/Black Ranger), Bill Hader (Alpha 5), Bryan Cranston (Zordon) dan Elizabeth Banks (Rita Repulsa).

Pada awal permulaan filem, kita merentasi masa ke zaman era dinosaur, di mana kita diperkenalkan dengan  makhluk asing yang mempunyai kuasa Power Rangers, diketuai oleh Zordon tewas di tangan Rita yang memakai armor… Green Ranger? (Ya! Tepat sekali! Spoiler!!!) Sebelum meteor menghempas bumi, Zordon sempat menggumpulkan kelima-llima power coins, menanti untuk sampai ke tangan yang layak. Akibat dari hempasan kuat meteor, Rita tercampak ke dalam laut. Dan kita merentas ke masa kini yakni zaman moden

Apa yang menarik dalam filem Power Rangers 2017 kali ini ialah setiap dari lima karakter ini ada masalah mereka masing-masing. Jason ditahan oleh pihak polis kerana melakukan kesalahan di sekolah, Kimberly dengan masalah kawan-kawannya, Billy dibuli dan ada penyakit autistic tapi bijak. Trini dan Zack ada masalah keluarga. Pada awalnya, mereka berlima memang tak kenal antara satu sama lain. Tapi sepanjang filem ini bergerak, korang akan dapat lihat mereka berkenalan, membina persahabatan dan bersatu menjadi Power Rangers.

“Let’s go!”

Apabila mereka berlima menjumpai power coins di lombong emas yang telah diletupkan oleh Billy. Tubuh badan mereka berubah sejak power coins itu berada di tangan mereka. Mereka menjadi kuat lebih dari manusia normal walaupun tanpa ada sut armor. Dan apabila mereka kembali semula ke tempat lombong emas itu dan kebetulan pula mereka terjumpa pusat kawalan Zordon. Mereka berlima berjumpa dengan Zordon dan Alpha 5.

Power-Ranger-2017-Cast

Apa yang kelakar, tanpa  mereka berlima mengetahui apa-apa, Zordon menggelarkan mereka berlima sebagai Power Rangers, reaksi mereka sangat terkejut. Pada mula mereka semua tidak percaya, Zordon memberikan gambaran Rita yang menakutkan kepada mereka. Zordon memberitahu, Rita akan dibangkitkan dan dia akan membina Goldar dari emas untuk mencari kristal Zeo. Nak tak nak, Jason sebagai ketua kena menyatukan pasukannya dan bertindak sebagai satu supaya mereka boleh bertukar menjadi Power Rangers. Sebelum mereka dapat bertukar, pelbagai latihan dilakukan oleh mereka berlima yang telah disediakan oleh Zordon, tapi ada satu masalah, mereka berlima tidak bersefahaman dan tidak mahu bersatu, semua mementingkan diri sendiri. Sehinggalah satu insiden berlaku, barulah mereka dapat bersatu dan bertukar.

“Are we more like Iron man or Spiderman?”

Bagi saya, perwatakan Rita dalam filem ini sangat berbeza dari siri TV tahun 1993 yang dulu. Rita yang baru ini tidak hanya duduk dan mengarah sahaja, dia kali turun padang dan membunuh semua yang dia jumpa (ya! Power Rangers 2017 menggunakan perkataan ‘kill’ ‘dead’ dan beberapa ayat menyumpah). Rita pada awal kemunculannya agak menakutkan (elemen seram ooo), perwatakan Rita yang lama masih ada, cuma kali ini dia lebih sinis dan lebih jahat dan lebih gelap.

power-rangers-zords

Lakonan Bryan Cranston sebagai Zordon bagi saya baik, tidak kurang, tidak lebih. Rekaan Alpha 5 dalam filem ni lebih nampak gabungan antara alien dan robot. Dan ya, dia masih menyebut “aye yi yi” dalam filem ni.

Bagi saya, sut Power Rangers yang baru kelihatan lebih futuristik (kerana menggunakan teknologi alien) dan menarik, tapi masih mengekalkan ciri-ciri sut lama. Untuk Zords pula, rekaan robotnya nampak lebih cantik dan garang, cuma zord Mastodon masih menimbulkan tanda tanya, kenapa dia ada 8 kaki? Zords yang lain sudah ok. Apabila zord bertukar ke Megazord, rekaan lebih nampak humanoid dari Megazord siri TV. Cuma saya agak kecewa apabila proses transformasi yang dilakukan tidak jelas, tapi apabila saya melihat mainan action figures, proses transformasinya agak complicated, mungkin sebab tu ia tidak ditunjukkan dengan jelas.

“Are we friends or Power Rangers?”

Bagi mereka yang mengharapkan lebih banyak action scene dalam filem ni mungkin akan sedikit kecewa kerana mereka akan beraksi di akhir 30 minit dalam filem ni. Tapi bagi saya dan peminat-peminat PR yang lain mungkin akan faham bahawa ini adalah filem pengenalan (origin) kerana filem pertama ni lebih memfokuskan kepada characters development, macam mana mereka berlima perlu memahami antara satu sama lain sebab kalau mereka tak bersatu takder le Power Rangers. Jadi mungkin kita akan lihat lebih banyak action scenes dalam sekuelnya nanti, jangan risau, mereka dah rancang nak buat 5 lagi filem. Dan mesti korang tertanya-tanya, ada ke lagu tema Power Rangers didendangkan? Jawapannya? Ya! Memang ada, diambil terus dari lagu tema filem PR 1995.

Pada pendapat saya, walaupun ini filem reboot, ia masih mengekalkan ciri-ciri klasik Power Rangers yang dulu. Dengan lawak jenaka yang disampaikan oleh Billy (Billy yang kali ni tetap nerd tapi kelakar), serta posing seperti dalam siri TV dan bangunan-bangunan di Angel Grove masih lagi dimusnahkan tanpa memaksa Power Rangers membayar balik ganti rugi, kalau anda tinggal di Angel Grove, pastikan anda ada insurans. Jadi apa tunggu lagi? Kalau korang minat Power Rangers atau baru saja nak mengenali Power Ranger. Boleh tonton filem Power Rangers ini di pawagam sekarang.

3/5

 

Ulasan – SPEC OPS : THE LINE

2268428-spec_ops_the_line_wallpaper

Adakah anda rasa seperti seorang wira? Jawapannya ada di dalam game Spec Ops : The Line. Game ini ialah third-person shooter yang telah dikeluarkan oleh Yager Development dan 2k Games pada Jun 2012 untuk pelantar Xbox 360, PS3 dan PC. Game ini juga merupakan siri reboot dari siri Spec Ops.

Apa yang membuatkan Spec Ops : The Line ini menarik ialah jalan ceritanya mengambil inspirasi dari novel Joseph Conrad bertajuk Heart of Darkness dan filem Apocalypse Now. Serius penulis katakan, game ini memang menguji emosi dan psikologi pemain kerana game ini akan mendedahkan keburukan dan kesan peperangan terhadap nyawa manusia yang tidak bersalah.

Jalan cerita Spec Ops : The Line mengisahkan tentang tiga orang askar Delta Force iaitu Captain Martin Walker, Sergeant Lugo dan Lieutenant Adam yang dihantar ke Dubai selepas mereka menerima signal radio dari Colonel John Konrad yang merupakan ketua batalion tentera U.S. yang digelar sebagai Damned 33rd. Dubai pada masa itu telah dilanda ribut pasir yang amat teruk. Semasa mereka bertiga melakukan misi untuk menyelamatkan batalion Damned 33rd dan penduduk tempatan, terdapat banyak perkara-perkara ngeri dan keganasan yang melampau sepanjang perjalanan mereka.

bux1ak

Apa yang cuba disampaikan dalam game Spec Ops: The Line ialah tentang seorang askar yang menghidapi penyakit mental iaitu PTSD atau Post-Traumatic Stress Disorder di mana mangsa mengingati atau mengalami semula peristiwa pahit yang mereka pernah alami dulu seperti kemalangan kereta, terkena letupan bom atau terjatuh ke dalam gaung.

Dan askar yang mengalami PTSD itu ialah Captain Walker, protagonis dalam game ini. Captain Walker selalu menyanjung tinggi Colonel John Konrad kerana lelaki itu pernah menyelamatkan Walker semasa dia berkhidmat di Kabul, Afganistan. Apabila ribut pasir melanda Dubai, Kolonel dan batalionnya secara sukarela setuju untuk menjalankan operasi menyelamatkan penduduk Dubai. Tapi malang, operasi tersebut gagal dan selepas enam bulan, barulah cerita Walker bermula selepas dia mendapat signal radio itu.

Pada permulaan permainan, anda akan berjumpa dengan penduduk tempatan yang memberontak dan cuba untuk membunuh anda. Semakin anda maju, semakin banyak perkara berlaku di luar kawalan yang melibatkan peperangan antara CIA dan Damned 33rd. Dan semakin anda mara, semakin banyak jenayah perang yang anda lakukan. Anda ada pilihan untuk mengelak perkara buruk itu dari berlaku, tetapi tindakan Captain Walker yang membuatkan anda tiada pilihan.

spec_ops_the_line_1

Jika di permulaan, anda akan lihat Captain Walker ialah seorang askar yang berdisiplin. Namun selepas dia menyerang kem tentera Damned 33rd yang meragut banyak nyawa selepas dia menggunakan White Phosphorus (sejenis bahan letupan yang menyebabkan mangsa dibakar hidup-hidup). Apa yang lebih mengejutkan, kem tersebut ada orang awam yang mana objektif utama Captain Walker dan pasukannya ialah untuk menyelamatkan orang awam. Penulis mula berkata “Mission failed!” Tapi tidak! Walker tetap teruskan perjalanannya walaupun dia tahu misinya sudah gagal. Dan tetap mara dan membunuh beribu-ribu tentera Damned 33rd yang juga sepatutnya dia selamatkan. Dan pada masa ini, anda akan lihat perubahan tingkah laku Walker berubah daripada seorang yang berdisiplin kepada seorang yang tidak berperikemanusiaan.

hxtru

Apa yang lebih teruk lagi dia mula mendakwa Colonel Konrad yang melakukan semua keganasan di Dubai dan membantu pihak CIA untuk merampas sumber air yang mana menjadi punca utama kelangsungan hidup warga Dubai dan tentera Damned 33rd. Tindakan Walker telah meragut nyawa pasukannya.

Akhirnya, kebenaran dapat diketahui apabila selama ini percakapan Walker dengan Konrad melalui radio hanyalah mainan minda Walker. Colonel John Konrad sudah lama mati, ketaksuban Walker terhadap Konrad membuat Walker boleh melihat dan bercakap dengan orang yang sudah mati. Walker terlalu obses dengan Konrad kerana semasa di Afganistan dulu, Konrad pernah digelar sebagai hero. Dan kehadiran Walker di Dubai ialah kerana Walker mahu menjadi seperti Konrad. Seorang hero. Di dalam dunianya sendiri.

Terdapat empat ending. Sama ada Walker hidup atau mati. Tapi pada pendapat penulis, ending di mana Walker mati adalah lebih baik kerana Walker terima segala kesalahan dan jenayah yang di sudah lakukan di Dubai. Tapi, jika dia hidup, bermakna Walker hidup dalam penipuan dan penuh dengan dosa perangnya. Jika Walker hidup, tentera U.S akan datang untuk menyelamatkan Walker. Tapi anda ada pilihan sama ada bunuh tentera tersebut atau ikut mereka.

maxresdefault

Dari segi gameplay, Spec Ops: The Line menggunakan formula third-person shooter yang sama seperti game lain. Anda berlindung di belakang objek (cover) dan tembak. Anda boleh berikan arahan kepada pasukan, Adam sesuai untuk tugasan membaling bom, manakala Lugo sesuai untuk tugasan sniper.

Terdapat beberapa jenis senjata seperti M4A1, SCAR-H, AK-47, FAMAS dan banyak lagi serta tiga jenis bahan letupan. Grenade, flashbang dan sticky grenade. Setiap senjata ada attachment atau secondary fire masing-masing seperti M4A1 silencer, SCAR-H grenade launcher, AK-47 fire modes, FAMAS with ACOG scope dan banyak lagi.

Anda boleh menggunakan melee attack kepada musuh, tetapi mereka tidak mati. Sebaliknya mereka akan terbaring sambil menjerit kesakitan. Di sini anda boleh lakukan special execute terhadap musuh yang tinggal nyawa-nyawa ikan. Setiap jenis senjata berlainan execute dan Walker melakukannya dengan amat ganas. Pasir tidak diletakkan di dalam game ini tanpa ada fungsi, ia boleh digunakan sebagai senjata dengan membutakan pihak musuh.

Pada bahagian grafik pula, game ini menggunakan Unreal Engine iaitu enjin sama yang digunakan oleh siri Gears of War. Pada pendapat penulis, grafiknya bagus. Tapi satu yang patut diberikan pujian di sini ialah level design, setiap lokasi dalam setiap misi sangat menarik dan pemandangan Dubai dilanda ribut pasir sangat cantik dan dalam masa yang sama sangat menakutkan.

spec-ops-the-line-unlocker_1

Penggunaan muzik latar juga bagus, menggunakan muzik rock mampu membuatkan pemain berasa seronok membunuh tentera Damned 33rd tanpa sedar yang sebenar pemain sedang melakukan jenayah perang. Ada juga runut bunyi yang membuatkan kita rasa bersalah atas tindakan kita.

Dapat disimpulkan di sini, Spec Ops: The Line ialah sebuah game yang unik dari segi penceritaan kerana ia menceritakan kisah sebenar kesan peperangan terhadap manusia dan kesan peperangan yang meninggalkan luka yang gelap ke dalam minda seorang askar. Kalau Call of Duty anda boleh merasa seperti seorang hero, dalam game ini anda bukanlah hero. Anda berpura-pura menjadi hero demi kepentingan Walker.

“Semua ini takkan berlaku jika kau berhenti!” – Colonel John Konrad kepada Captain Walker.

Story : 5/5

Gameplay : 3.5/5

Graphics : 4/5

Soundtrack : 4/5

Overall : 9/10

Ulasan (permainan video) – MAX PAYNE 3

maxpayne3_newswireposter2_640x400

Maximum Pain. Pain to the Max. Kali pertama penulis bermain game ini ialah semasa sirinya yang pertama, Max Payne di Playstation 2. Kemudian sekuelnya, Max Payne 2 : The Fall of Max Payne menyusul selepas yang pertama, penulis juga sempat bermain game kedua tersebut. Game ini membawa kita mendalam watak utamanya, Max Payne, seorang detektif NYPD yang cuba membalas dendam  ke atas kematian  isteri dan bayi kecilnya yang telah dibunuh dengan kejam oleh penjahat yang telah disuntik dengan dadah. Penyiasatannya telah membawa dia membongkar rahsia Aesir Corporation dan organisasi The Inner Circle.

Apa yang membuatkan game Max Payne ini menarik ialah konsep neo-noir, novel grafik dalam setiap cutscenes, mitologi Norse dan yang paling penting sekali Bullet Time. Max Payne banyak mengambil inspirasi dari filem seperti The Matrix dan filem-filem aksi dari Hong Kong arahan John Woo.

Max_Payne_3_screenshot

Selepas beberapa tahun menyepi, Max Payne 3 akhirnya keluar untuk platform PS3, Xbox 360 dan PC. Tetapi kali ini bukan di bawah developer Remedy Entertainmet, tapi di bawah Rockstar Studios kerana Remedy sedang fokus kepada projek lain.

Sembilan tahun sudah berlalu. Max Payne sudah menjangkau usia, sudah tua. Dia bukan lagi detektif NYPD dan dia sekarang tinggal di Hoboken, New Jersey. Dia menghabiskan hidupnya di bar sambil minum minuman keras dan ketagihannya terhadap ubat painkillers. Seperti dia sedang menunggu waktu untuk mati. Sehinggalah, rakan lama semasa di akademi polis dulu, Raul Passos berjumpa dengan Max dan menawarkan kerja sebagai pengawal keselamatan untuk keluarga Branco di Brazil.

2825427-7794461418-maxpa (1)

Max pada mulanya menolak tawaran itu. Namun selepas dia membunuh anak Anthony DeMarco, ketua gangster besar di Hoboken. Kehidupan Max berubah kerana selepas insiden itu, dia sudah “mati” di pekan itu. Max terima tawaran Passos dan diterbangkan ke Brazil. Dari situ bermula kehidupan Max Payne terlibat di dalam konflik antara keluarga Branco, gangster-gangster Sao Paulo, tentera persendirian dan pasukan polis khas Brazil.

Dari segi gameplay adalah satu perubahan besar. Pergerakan Max kali ini lebih dinamik, dia boleh menembak sambil berlari. Dia juga boleh melakukan tembakan 360 darjah dengan memusingkan badan dan tangannya, namum masih lagi boleh mengekalkan sasaran ke arah musuhnya. Penggunaan Bullet Time adalah satu elemen yang penting dalam Max Payne dan anda akan kerap menggunakannya.

1352280946

Bullet Time amat membantu pemain untuk mengelak seberapa banyak peluru yang dilepaskan oleh musuh. Ia juga membantu pemain untuk membidik sasaran dengan lebih tepat dan teratur kerana apabila Bullet Time diaktifkan, persekitaran sekeliling menjadi amat perlahan (slow motion). Shooting dodge kembali lagi dalam sekuel ketiga ini, Shooting dodge berfungsi untuk mengelak pemain dari dikepung oleh musuh dan juga untuk membidik sasaran dengan lebih tepat lagi. Ia dilakukan dengan karakter pemain melompat di atas udara sambil menembak ke arah musuh.

Apabila Max terbaring di atas lantai. Dia masih lagi boleh melakukan tembakan 360 darjah walaupun dari prone position. Pemain juga boleh menggunakan zoom in senjata untuk meningkatkan ketepatan menembak. Melee attack juga boleh dilakukan dengan datang dekat ke arah musuh dan Max akan melakukan tumbukan dan tendangan serta diakhiri dengan tembakan berkali-kali dari jarak yang sangat dekat.

Painkillers kembali untuk memulihkan nyawa pemain. Pemain boleh membawa sebanyak 9 pil painkillers. Apabila pemain berjaya menembak musuh terakhir di kawasan itu, satu Final killcam akan menayangkan peluru yang dilepaskan oleh pemain dan setiap butir peluru mengenai badan individu tersebut ditunjukkan dalam efek Bullet Time. Tiga features baru diperkenalkan dalam Max Payne 3. Pertama ialah Last Stand, feature ini akan berfungsi apabila nyawa pemain sudah hampir mati dan anda masih lagi mempunyai beberapa painkillers, apabila ditembak oleh musuh, pemain perlu mencari individu yang telah menembak pemain tadi untuk memulihkan nyawa semula secara automatik.

RSG_MP3_PC_011

Ciri yang kedua ialah cover system, pemain boleh berlindung di belakang objek dari tembakan musuh. Tapi perlu diingatkan, objek seperti kayu, batu-bata konkrit dan objek yang tidak kukuh senang untuk dimusnahkan dan pemain perlu mencari objek lain untuk berlindung dengan cepat. Pemain juga perlu berlindung di belakang objek yang dapat melindungi seluruh badan pemain kerana dalam game ini satu butir peluru kecil dapat menembusi pemain apabila salah satu anggota badan terdedah.

Ciri yang ketiga ialah auto-aim. Pemain dibenarkan untuk menggunakan auto-aim untuk memudahkan anda membidik sasaran. Ianya sesuai untuk pemain yang masih baru dalam dunia Max Payne.

maxresdefault (3)

Tidak seperti Max Payne yang lepas. Max Payne 3, pemain dibenarkan membawa tiga senjata sahaja, dua senjata one-handed dan satu senjata two-handed. Pemain juga dibenarkan dual wielding senjata seperti Uzi dan pistol, tetapi apabila menggunakan dua senjata secara serentak, senjata besar akan dibuang. Jadi, pemain perlu bijak merancang strategi.

Tips : Adalah lebih baik jika pemain menggunakan senjata satu tangan semasa sedang menembak sambil berjalan kerana pergerakan anda lebih bebas daripada menggunakan senjata dua tangan. Gunakan senjata dua tangan apabila berlindung di belakang objek sahaja.

Tahap kesusahan Max Payne 3 sama seperti game yang terdahulu. Setiap jenis senjata yang digunakan oleh musuh atau pemain akan memberikan impak serangan yang berbeza. Sebagai contoh, shotgun dapat menurunkan nyawa pemain sehingga 50 peratus. Jadi penggunaan cover dan Bullet Time sangat membantu untuk menghadapi serangan tersebut.

Musuh juga berbeza mengikut jenis. Contoh, gangster kecil lebih senang untuk dikalahkan berbanding pasukan khas polis kerana mereka lebih terlaih dan lebih canggih kelengkapan. Tembakan di badan pasukan khas polis akan memberikan kesan yang sedikit kepada mereka. Cara terbaik? Tembak di kepala.

low-screen

Grafik sangat cantik di dalam Max Payne 3. Apabila Bullet Time (perlahan masa) diaktifkan, setiap objek-objek, partikel-partikel dan peluru-peluru yang beterbangan serta efek letupan ditunjukkan sangat details tanpa sebarang cacat cela. Pergerakan A.I musuh juga berbeza serangan taktikal mereka.

Soundtrack  yang dihasilkan oleh Health juga dapat membawa penulis mendalam karakter Max Payne yang sudah tua, tertekan dengan hidupnya dan apabila dia berada di negara asing, sinar harapan bagi Max untuk membetulkan kesilapan lalunya dan mengawal semula dirinya.

max-payne-3-egamer-7

Apa yang penulis boleh simpulkan di sini ialah, Max Payne 3 kali ini lebih terang dari Max Payne dahulu yang lebih gelap. Mungkin kerana setting terletak di Brazil. Max Payne 3 ialah masa kebangkitan untuk dirinya setelah sekian lama menyepi, dia tidak mahu sejarah sama berulang. Dia mahu berbuat sesuatu yang dapat mengembalikan semula kekuatan dirinya. Penulis sedikit tidak suka dengan cutscenes yang panjang dan hanya boleh skip di sesetengah bahagian. Adalah lebih baik jika Rockstar mengekalkan ciri yang sama seperti game pertama iaitu novel grafik untuk cutscenes.

Walaupun ada sesetengah peminat tidak suka dengan perubahan baru game ketiga ini. Namun, ianya ialah satu perbaharuan yang segar untuk Max membuka “buku baru” dalam hidupnya, dia perlukan perubahan. Bagi penulis, perubahan itu adalah baik untuk Max Payne setelah dia mengharungi setiap kegagalan dan kesedihan dalam hidupnya selama ini.

STORYLINE : 5/5

GAMEPLAY : 5/5

MUSIC AND SOUND : 5/5

GRAPHICS : 5/5

OVERALL : 10/10

 

Ulasan – Perbezaan DOOM dan BRUTAL DOOM

 Doom_1280w

 DOOM, sebut saja perkataan ini pun sudah menggerunkan. Sesiapa yang lahir pada awal 90-an pasti mengenali game first-person shooter ini. Doom dicipta oleh syarikat permainan video ID Software pada tahun 1993 untuk platform MS-DOS (komputer yang menggunakan floppy disk atau nama lain disket). Manakala sekuelnya, DOOM II : Hell on Earth dikeluarkan pada tahun 1994.

   Game Doom terkenal dengan gameplay yang ganas (pada tahun itu), pergerakan karakter laju, non-stop shooting, raksasa unik dari neraka, lagu hard rock metal, boleh bawa senjata banyak dalam satu-satu masa, tak ada reload senjata, jumlah musuh yang banyak dalam satu-satu masa dan level design menarik serta mencabar.

2540354-4305251106-Doom-

   Walaupun sebelum Doom, Wolfenstein 3D (juga game dari ID Software tahun 1992) yang mula sekali digelar sebagai “grandfather of 3D shooter”. Tetapi Doom mengevolusikan kesan 3D tersebut ke tahap yang lebih tinggi dengan pergerakan dan tekstur animasi yang lebih baik.

   Apa yang lebih menarik tentang Doom ialah game pertama yang memperkenalkan online multiplayer gaming dan cooperative gameplay. Itu yang membuatkan game ini terkenal kerana sebelum kemunculan Doom, komputer tidak diberikan tumpuan utama sebagai platform gaming kerana pada masa itu, konsol mendominasi sebagai platform gaming sehinggalah Doom muncul dan cuba menunjukkan bahawa komputer juga boleh menjadi platform gaming terbaik. Perkataan Deathmatch yang selalu digunakan dalam kebanyakan permainan video online sekarang takkan wujud tanpa Doom.

doom_cyberdemon

   Jadi, apa yang membuatkan Doom bertahan sampai sekarang walaupun umurnya sudah menjangkau lebih 20 tahun? Jawapan? Modding community. Jika anda mencari mod Doom di internet sekarang, terdapat banyak dan pelbagai pilihan mod Doom yang anda boleh muat turun. Dari mod Simpson sampailah ke mod-mod yang pelik, semuanya ada.

   Tetapi dalam banyak-banyak mod itu, ada satu mod yang sangat best dan unik namun masih mengekalkan ciri-ciri old school game tersebut. Brutal DOOM, mod ini dua kali ganda lebih kejam dari yang asli. Mod ini telah dicipta oleh Sergeant_Mark_IV. Ianya sesuai untuk setiap game Doom yang ada seperti Doom, Doom II dan Final Doom.

maxresdefault

   Mod Brutal Doom juga telah memenangi Cacoward 2011 for Best Gameplay Mod dan  MOTY award for creativity oleh Mod DB pada tahun 2012. Jadi apa yang membezakan Doom dan Brutal Doom? Teruskan membaca.

Tiada lagi pistol

7ef22af3b9712dd0370227745fab2f92

   Jika game Doom dulu, anda akan bermula dengan senjata pistol, kini tidak lagi dalam Brutal Doom. Anda akan mulakan permainan dengan senjata Assault Rifle. Satu magazin ada 30 butir peluru.

Alternate fire mode dan penambahan senjata baru

1426256206048806

   Dalam Brutal Doom setiap senjata yang pemain guna akan ada secondary fire. Contoh seperti assault rifle dan shotgun, anda boleh zoom in untuk tembakan lebih tepat. Super Shotgun boleh menembak dalam satu barrel berasingan. Barrel dari Chaingun boleh dipusingkan secara beterusan untuk meningkatkan firing rate tetapi menggurangkan ketepatan. Terdapat senjata baru juga seperti grenade launcher, mp40, revenant rocket, dan beberapa lagi senjata baru.

Reload, melee, invisibility, berserk pack

maxresdefault (1)

   Mungkin ada sesetengah pemain tidak suka penggunaan reload dalam game Doom kerana game ini menekankan aspek non-stop shooting dan musuh tidak akan berhenti menyerang. Jadi Reload animations dalam Brutal Doom akan menyekat aksi anda sekejap, jadi pemain kena bijak merancang strategi.

   Satu lagi pembaharuan dari Brutal Doom ialah kebolehan untuk melakukan melee attack. Selain tumbukan dan gergaji, pemain boleh menendang musuh jika anda dikepung. Mengambil inspirasi dari game Duke Nukem 3D, feature ini sangat membantu penulis kerana ia boleh mengabungkan serangan tembakan dan tendangan.

bd2

   Tiada lagi invisibility power dalam Brutal Doom, tetapi digantikan dengan rakan marin anda yang telah ditangkap. Jika anda bebaskan dia, rakan marin anda akan membantu pemain dalam level itu sahaja. Level seterusnya, anda kembali berseorangan.

   Berserk pack kini lebih ganas, jika game dulu anda dapat melakukan tumbukan padu sekali mati. Dalam Brutal Doom, jika pemain ada Berserk pack, anda boleh menukar dua mod, smash mode atau rip and tear. Smash mode sama seperti original Doom, tetapi rip and tear sangat best. Jika pemain melakukan rip and tear, pandangan akan bertukar ke third-person dan anda akan melihat karakter pemain melakukan execution yang amat ganas. Setiap rip and tear animation lain bagi setiap jenis raksasa.

Musuh, health, grafik, dan soundtrack

brutal doom v20 video

   Musuh dalam Brutal Doom bergerak dua kali ganda lebih pantas dari biasa. Serangan juga meningkat dua kali dan lebih susah untuk dikalahkan. Jika pemain kalah, satu third-person view animation akan memaparkan karakter pemain dibunuh dengan cara kejam oleh raksasa. Setiap raksasa juga berlainan execution yang dilakukan ke atas pemain seperti Pinky Demon akan memakan separuh dari badan pemain, Baron of Hell akan membelah dua badan pemain dan banyak lagi.

   Jika game dulu, pemain diberi maksimum health power dan armor power sehingga 200% sahaja. Tetapi, dalam Brutal Doom, lebih dari 200% pemain boleh mengumpul health power dan armor power.

a3665afe6b003fd70d26bdf49b08c5af

 Grafik telah dipertingkatkan, pergerakan animasi musuh dan senjata diperbaharui dengan lebih details. Tekstur pada dinding dan cahaya lebih cantik. Efek darah akan melekat dan menitik di dinding dan ceiling. Setiap anggota badan pada musuh boleh ditembak dan dihancurkan. Apabila terkena serangan, skrin akan sedikit retak untuk menunjukkan pemain cedera. Darah juga akan terkena pada skrin apabila pemain menggunakan gergaji ke atas musuh. Efek letupan juga cantik begitu juga dengan efek api.

   Jika pemain berasa bosan dengan soundtrack Doom lama, anda boleh download lagu Brutal Doom yang lebih hardcore rock metal yang telah dihasilkan oleh peminat-peminat tegar Doom.

maxresdefault (2)

   Kesimpulan yang boleh penulis tulis ialah mod Brutal Doom ialah satu anjakan paradigma dari Doom asli. Ia mahu menunjukkan bahawa walaupun ini game lama, tetapi ia masih lagi boleh mendapat tempat di mata peminat Doom dengan mengubahnya mengikut kesesuaian pada masa sekarang. Otai masih berbisa. Dengan kehadiran reboot Doom 2016, pasti game tersebut akan dapat menarik minat generasi sekarang dan pastinya generasi dahulu untuk mengimbau kembali kenangan mereka bersama dengan Doom. Tetapi peminat masih kekal dengan Brutal Doom kerana ia mengekalkan lama dan menambah baru.

ULASAN (permainan video) – COLOR SWITCH

color-switch-930x515

Penulis suka apabila konsep sesebuah game itu dibina dengan amat ringkas namun boleh membuat pemain merasa ketagih (addiction). Konsep ini banyak dilakukan dalam mobile games. Kebanyakan mobile games menggunakan komponen Competence dalam Self-Determination Theory (STD) oleh pakar psikologi Edward Deci dan Richard Ryan yang terdiri dari tiga komponen Competence, Autonomy dan Relatedness. Komponen Competence bermaksud pemain cuba untuk mendapatkan markah tertinggi atau capai stage seterusnya tanpa henti. Contoh game ialah Super Mario Bros.

unnamed

Color Switch dibina oleh Fortafy Games. Cara bermain mudah saja, pemain perlu memasukkan bola ke dalam halangan-halangan dalam pelbagai bentuk sama ada triangle, circle, square, lines, star atau digabungkan kedua-duanya. Untuk melepasinya, bola pemain perlulah sama dengan warna yang ada pada halangan tersebut. Terdapat 4 warna berbeza pada bola dan halangan, kuning, biru, ungu dan pink.

635923325121944333581843298_orig_color-switch-76160

But wait, there’s a catch. Walaupun nampak senang, tetapi sebenarnya susah. Ketepatan, fokus dan koordinasi jari pemain perlu cekap kerana untuk membawa bola tersebut ke dalam halangan, pemain perlu menekan berkali-kali pada skirn smartphone. Terlalu laju tekanan, bola akan terkena pada halangan warna salah. Terlalu perlahan, bola akan jatuh dan game over. Timing amat penting di sini. Terdapat banyak stages disediakan, semakin banyak pemain meningkat ke stages seterusnya, semakin susah halangan-halangan yang menanti pemain.

Setelah pemain berjaya melepasi dan masuk ke dalam halangan. Pemain akan diberikan points dan points tersebut pemain boleh gunakan untuk membeli 100 corak bola dalam pelbagai bentuk seperti bintang, pac-man, spike dan banyak lagi. Terdapat 10 game modes disediakan seperti races, challenges, black and white, gravity, split, bounce, color fly, color swap, reverse dan cave. Mode kegemaran penulis ialah gravity, color fly dan split.

Penggunaan interface menarik dan mudah difahami oleh pemain. Penggunaan 4 warna berbeza, 2 warna terang dan 2 warna gelap dapat memberikan elemen kontras untuk pemain lebih peka dengan setiap warna yang dia bakal lepasi. Muzik dan sound effects sungguh catchy, stylo dan santai boleh membuatkan pemain duduk lebih lama bermain game ini.

Kepada yang suka bermain game simple but full with challenges. Anda boleh mencuba Color Switch. Ianya percuma di Google Play dan App Store. Tapi bila dah main, jangan sampai lupa nak makan, tidur dan kerja. Berpada-padalah ketika bermain. Do svidaniya, poka. (semoga kita berjumpa lagi, selamat tinggal.)

3.5 / 5

ULASAN (filem) – 99 HOMES

image

99 Homes, filem arahan Rahmin Bahrani pada tahun 2015 ini diterajui oleh pelakon utama seperti Andrew Garfield dan Michael Shannon. Apa yang membuatkan filem ini menarik perhatian penulis ialah subjek yang cuba diketengahkan oleh pengarah. Penipuan broker hartanah dan ketamakan syarikat korporat kapitalis di negara Amerika Syarikat.

Ceritanya dimulakan oleh Dennis Nash (Andrew Garfield), penganggur, ayah dan dalàm kesempitan mencari wang untuk anak lelaki dan ibunya. Sehinggalah suatu hari, mereka bertiga diusir keluar oleh seorang businessman, Rick Carver (Michael Shannon). Barang-barang milik Nash dan keluarganya dibuang keluar dari rumah dan mereka dibenarkan mengambil barang yang penting saja.

Nash, anak dan ibunya terpaksa berpindah ke motel yang dipenuhi dengan manusia yang menerima nasib yang sama seperti Nash. Hak-hak mereka semua dilahap oleh kapitalis.

Nash terpaksa mençari kerja dengan apa cara sekalipun. Sehinggalah entah bagaimana takdir menemukan semula Nash dan Rick Carver. Rick Carver juga ialah pemilik syarikat broker hartanah yang besar.

Berbalik kepada pertemuan tadi. Tiba-tiba saja Rick menawarkan kerja kepada Nash. Nash dalam keadaan terdesak menerima kerja Rick. Di sini penulis melihat bagaimana Rick cuba melupakan masalah lalu Nash dengan menawarkan kerja. Nash seperti hamba kapitalis yang dahagakan wang kertas sanggup menerima kerja dari Rick. Walaupun Ricklah orang yang mengusir keluar Nash dan keluarganya.

Rick mula menawarkan kerja tetap kepada Nash. Nash agak berbelah bahagi kerana kerja tersebut melibatkan kebencian masyarakat ke atas dirinya. Rick mula memanipulasi minda Nash dengan menggunakan cerita latar belakang keluarganya yang miskin dan agama untuk memastikan Nash menerima kerja itu sebagai orang kanannya yang sanggup membuat apa saja untuk Rick.

Nash akhirnya menerima kerja tersebut dan membuat apa saja yang diminta oleh Rick termasuk mencuri dan menceroboh masuk rumah-rumah yang berada di bawah  milik Rick Carver.

Kenapa? Dengan mencuri seperti mesin penghawa dingin, mereka dapat menipu kerajaan dan pihak bank dengan melaporkan kes kecurian tersebut dan akhirnya pihak bank membawa wang kepada syarikat Rick Carver.

Nash semakin tertarik dengan kerja itu kerana jumlah wang yang tinggi. Nash menjadi orang kepercayaan Rick. Ironinya, Nash sudah mula menjadi sama seperti Rick apabila dia juga melakukan kerja-kerja pengusiran terhadap masyarakat yang bernasib malang.

Nash menjadi kaya-raya. Tetapi sisi negatifnya, dia dibenci masyarakat, ibunya sungguh kecewa kerana Nash gagal untuk membeli balik rumah lama walaupun Nash sudah membeli rumah yang lebih besar. Ibu dan anaknya meninggalkan Nash selepas mengetahui pekerjaan sebenar Nash.

Sebelum ni, penulis tak pernah melihat lakonan Andrew Garfield, untuk Kali pertama, penulis mula menyukai lakonannya. Michael Shannon berjaya membawakan watak antagonis yang berkaliber, bermanipulasi dan dingin. Penggunaan shaky cam memberikan rasa pengambaran itu seperti keadaan sebenar.

Kesimpulan yang boleh dibuat oleh penulis. Kita terima pekerjaan itu, tetapi jangan sampai kita dijadikan sebagai boneka untuk kepentingan orang atas. Dari segi perspektif Islam, kita perlu mencari pekerjaan halal untuk memastikan rezeki yang diberi itu baik untuk ibu dan anak. Filem ini memang ada penjagaan, jangan biarkan diri kita dikuasai oleh wang sehingga melupakan keluarga.

4.5 / 5