30 Years Old In 3 Days

Jack Francis is a 13 years old high school student. He’s a rich boy living with his parents in a big “golden” house. Jack can be described as a student who always wears new clothes, has a clean face with no pimples and also has a nice shiny haircut. But many students at his school didn’t like him because he always have this kind of arrogant and show off attitude. The worst part is, he likes to degrade some students about their poor parents.

While Jack not have many friends, he “owned” three friends, a very loyal one. Well, Jack always give them a “gift” to keep them loyal to him all the time. Jack will using them for his own benefits like helping him to finish his homework, bullying and stealing. At home, Jack often disrespect his mother and father. But his parents not mad at him at all, instead, Jack’s parents continue to give him what he likes to keep Jack happy.

8

Jack always think he’s the king, he can get whatever he wants. His fortune will never runs out. Not until one day, Jack fall down from the stairs in his home. His parents take him to the hospital, Jack is in pretty bad condition, he’s unconscious. His parents sitting right next to Jack, crying, hoping for Jack to wake up again. The next morning, Jack wake up, but weird thing is, his physical body has been drastically changed. He’s not 13 years old anymore, but 30 years old!

Times has passed, and so with Jack’s parents. The doctor on duty tell Jack that his parents couldn’t survived in car accident yesterday, which explain why Jack have some cuts and scratches on his body. Jack really shocked about what just happened to his family. After the funeral of his parents is over, authorities from several banks come to Jack’s house to tell him that his parents has been blacklisted for having too much debts. So they take back the house, the cars and all other property. Jack got kicked out from his own house. He become from millions to zeroes.

By day two, Jack living homeless on the street. He just sitting in the middle of the crowd and begging for money. But many of people just ignored him, scold him and even worst spit on him. Jack really sad because this remind him when he was a kid, he did spit on some old man who are poorly begging for Jack to give him some money.

By day three, while he sitting and begging for money on the street. He see his three friends that he “used” them back in high school are now become a successful man with rich attire and good occupation. Now Jack remember what his teacher said, “Money have finish line but knowledge will never have finish line.” Jack start to cry and wonder why he was so blind by money. He pray to god, hoping he can turn back time and change his fate.

As he cry, he fainting and when he wake up. He is in hospital with his parents sitting next to him. Jack turn back to 13 years old, he apologize to his parents for all the bad things he had done. The next day, he apologize to his three friends and make a promise to never return to his old bad life

 

REVIEW (film) – POWER RANGERS (2017)

Go! Go! Power Rangers! It’s Morphin Time! Watching this latest Power Rangers reboot movie brings me back to my childhood memories. Nostalgia baby!!! I knew this popular kids television show when I was 6 years old, when my dad bought me a VCD of Mighty Morphin Power Rangers that include 5 or 6 episodes in one disc.  I watched the VCD episodes from Mighty Morphin to In Space seasons (I missed Zeo Season because at that time it’s hard to get VCD episodes of Power Rangers Zeo in Malaysia). And I still keep my 1995 Mighty Morphin Power Rangers movie VCD. I remember on every Saturday evening, at 6m o’clock, on TV2 (local broadcasting television), I will sit in front of the screen and watch Power Rangers from Lightspeed Rescue to Mystic Force seasons, after that, I stopped watch it because I got some other commitment to do. Not because I don’t like it, but I grow up day by day and that show is for kids. I have to let it go to the next generation to let them enjoy it. But hey! I’m may look like adult outside, but inside I still have my inner child.

Years had passed, then one day, without warning, the new Power Rangers movie came out in 2017. And this is a reboot, which mean is a whole new universe but still maintain the original of Mighty Morphin series. We got the new casts, which I think they are all prefect for their own role. Especially Rj Cyler as Billy/Blue Ranger, he’s nerdy same like the old Billy, but this time he’s really funny and I enjoyed his acting.  Dacre Montgomery as Jason/ Red Ranger, from his look and attitude, I can see he’s the good choice for that leadership role and I want to see him more on the next Power Rangers sequel and what he’s capable of since this is his first movie. Other actors and actress also did the pretty good job! Kudos!!!

power-rangers-2017

For the storyline, it was a different setting from the television series. In the first scene, dinosaur era,  Zordon as the Red Ranger and his team (they’re all aliens) lose to Rita Repulsa which (surprisingly) happens to wear a Green Ranger armor, yes! She’s a Green Ranger with different helmet design. Zordon managed to collect all the power coins from his wounded team and Rita is in front of him, ready to kill Zordon. But before she managed to do that, BAMMM!!! Meteors slammed the Earth surface and kill all the dinosaurs and also the Rangers (Zordon survived by the way), Rita on the other scene is thrown out into the sea (she also survived, don’t worry).

“Are we more like Iron Man or Spiderman?” – Billy

I like this new reboot because the storyline was more mature (you realize that I type the word  ‘kill’ two times in the previous paragraph? This is because this Power Rangers reboot are allowed to use word ‘kill’ and other curse words…for the first time) and suitable for adult big time Power Rangers fans that are still collect Power Rangers toys until now. Five teenagers in this movie had their own problems, is not the same like TV show where the teenagers are happy-go-lucky like they had no problems. This time, in this cynical world, every characters had to deal with real world problems like, bullying, crime, autistic, fake friends and family.

At first, they all don’t know each others. But thanks to Billy, he blew up one of the rocks at gold mine area and all of them managed to the power coins on their hands. Interestingly, even without their suit or armor, they still have that superpower abilities like jumping and crushing things, be like steel. Stuff that normal humans can’t do (or is it?). When they go back to the gold mine area, they found the Zordon command center.

Power-Ranger-2017-Cast

What’s funny was when arrived in the command center, Zordon introduced himself and Alpha 5 was in there too (he said Aye Yi Yi…You happy?). Suddenly, Zordon announced all of that 5 teenagers as the Power Rangers. At first, they all don’t believe what he said, but then when Zordon show a glimpse of Rita’s destruction about how she going to find a Zeo crystal. They believed (that escalated quickly). Zordon then realized that they are all not prepare for this battle. So, everyday, these 5 teenagers need to come to Zordon place and do some training sessions because at this moment they all can’t morph into Power Rangers. They have to work together as one team, one heart. If they can achieve that, then they can morph in their own armor.

“Are we friends or Power Rangers?” – Trini

This is where we get to see some connections between each of the characters because many people seems to think that the second act in this movie was not necessary. For me, it is really necessary because if they not knowing each other. How can they morph into Power Rangers? I can see the second act as a “characters development” because we get to see they build a friendship. You know, to become Power Rangers you need to have a good relationship between your friends. And is Jason’s job as a leader to bring them all together and test his capability as Red Ranger.

Power-Rangers-2017-after-credits-hq

Rita Repulsa, she different than the TV show, really different. She’s more scary, more sexy yet terrifying. She’s still got that old Rita humor but it is more to dark humor. I enjoyed Elizabeth Banks as Rita, She did a stellar job, I never thought she can play as villain. I would be cool if she wearing that green ranger helmet for the entire movie and not just in the introduction. For Goldar, I have no problem he’s turned to a giant monster, but at least give him a voice. Looking back to the old Goldar, I still love the old one. I wish they use a different monster other than Goldar.

“We’re like Mamazord…No, Megazord!” – Billy

For the Rangers armor, I like the design, it look very futuristic and yet still maintain the design from the TV show especially at the helmet part. Their armor this time is using an alien’s technology. Maybe that’s why when morph, some kind a liquid will go around their body. I just that they can show how they morph outside of Zordon command center because in here we only get to see they morph inside command center. Overall, I like the suit or armor. Not bashing about it.

Now for the zords, I have no problem the design with the other 4 zords except for Mastodon. Why he have 8 legs? He looks more like a beetle than a mammoth. Each of their zord have their own weapons like machine gun and cannons. Usually when I see all of these 5 zords, Pterodactyl zord from Pink Ranger are seems useless when fighting alone in the TV show. But in these movie, she did a good work, better than other 4 zords.

power-rangers-zords

Megazord? Humanoid. I can say the design are just fine but I kind a disappointed that the transformation process are not showed clearly because at that scene the zords fell down into the Zeo crystal and then they all combined into megazord. Maybe they can show it better next time? But when I saw the toy transformation video for these 5 zords, it was really complicated. Maybe that’s why it was not shown clearly.

_KF17640.NEF

Overall I like the movie, it was not too bad. For people who are expecting a lot of action scenes, you not going to get a lot because the action scene came on the third act. Because remember, this is a origin story, it involved a lot of character development.  I just hope we can get a lot of action scenes in the sequel, don’t worry they planning to do 5 more movies for this franchise. If you a Power Rangers fan, you should definitely see it. If you are new to Power Rangers, go see it too.

I’m DanialZuher, signing out. Dasvidanya 

ULASAN (filem) – POWER RANGERS (2017)

Go! Go! Power Rangers! It’s Morphin time! Melihat filem reboot Power Rangers terbaru ini mengembalikan semula nostalgia semasa aku mula menonton filem tahun 1995 Mighty Morphin Power Rangers The Movie pada ketika umur penulis berumur 10 tahun. Saya mula mengenal rancangan televisyen kanak-kanak itu pada umur 6 tahun (masih di tadika masa tu). Perkenalan saya dengan Power Rangers agak lewat kerana saya lahir pada tahun 1996, jadi bertuah bagi mereka yang menjadi kanak-kanak pada tahun yang sama Mighty Morphin Power Rangers ditayangkan di kaca televisyen pada tahun 1993.

Power Rangers pertama yang saya pernah tonton mestilah siri Mighty Morphinm diikuti dengan siri Turbo, In Space sampailah ke siri Mystic Force (siri Zeo saya terlepas). Dari zaman Haim Saban bertukar ke Disney kembali bertukar ke tuan asalnya. Jika korang nak tahu, Power Rangers ni diadaptasi dari siri rancangan televisyen di Jepun, Super Sentai yang mana umur penyiarannya lebih lama dari siri Power Rangers iaitu pada tahun 1975 bermula dengan siri Himitsu Sentai Gorenger. Siri Super Sentai yang saya pernah tonton ialah Hikari Sentai Maskman (kegemaran saya), Choushinsei Flashman, Chojin Sentai Jetman, Ninja Sentai Kakuranger, Timeranger , Dekaranger dan Magiranger.

Ok, cukuplah saya ceritakan kenangan saya kepada pembaca. Mari kita melompat ke tahun 2017 dengan filem Power Rangers terbaru dari Haim Saban. Ini merupakan filem ketiga siri tersebut selepas filem Turbo: A Power Rangers Movie pada tahun 1997. 20 tahun jarak masanya diantara filem Turbo dan filem reboot ini. Tapi jika dibandingkan filem 2017 ini dengan dua filem yang terdahulu, Power Rangers 2017 ini lebih nampak matang dari segi jalan cerita.

power-rangers-2017

Filem berdurasi 2 jam lebih ini diarahkan oleh Dean Israelite dan diterajui oleh beberapa pelakon baru seperti Dacre Montgomery (Jason Scott/Red Ranger), Naomi Scott (Kimberly Hart/Pink Ranger), RJ Cyler (Billy Cranston/Blue Ranger), Becky G (Trini Kwan/Yellow Ranger), Ludi Lin (Zack Taylor/Black Ranger), Bill Hader (Alpha 5), Bryan Cranston (Zordon) dan Elizabeth Banks (Rita Repulsa).

Pada awal permulaan filem, kita merentasi masa ke zaman era dinosaur, di mana kita diperkenalkan dengan  makhluk asing yang mempunyai kuasa Power Rangers, diketuai oleh Zordon tewas di tangan Rita yang memakai armor… Green Ranger? (Ya! Tepat sekali! Spoiler!!!) Sebelum meteor menghempas bumi, Zordon sempat menggumpulkan kelima-llima power coins, menanti untuk sampai ke tangan yang layak. Akibat dari hempasan kuat meteor, Rita tercampak ke dalam laut. Dan kita merentas ke masa kini yakni zaman moden

Apa yang menarik dalam filem Power Rangers 2017 kali ini ialah setiap dari lima karakter ini ada masalah mereka masing-masing. Jason ditahan oleh pihak polis kerana melakukan kesalahan di sekolah, Kimberly dengan masalah kawan-kawannya, Billy dibuli dan ada penyakit autistic tapi bijak. Trini dan Zack ada masalah keluarga. Pada awalnya, mereka berlima memang tak kenal antara satu sama lain. Tapi sepanjang filem ini bergerak, korang akan dapat lihat mereka berkenalan, membina persahabatan dan bersatu menjadi Power Rangers.

“Let’s go!”

Apabila mereka berlima menjumpai power coins di lombong emas yang telah diletupkan oleh Billy. Tubuh badan mereka berubah sejak power coins itu berada di tangan mereka. Mereka menjadi kuat lebih dari manusia normal walaupun tanpa ada sut armor. Dan apabila mereka kembali semula ke tempat lombong emas itu dan kebetulan pula mereka terjumpa pusat kawalan Zordon. Mereka berlima berjumpa dengan Zordon dan Alpha 5.

Power-Ranger-2017-Cast

Apa yang kelakar, tanpa  mereka berlima mengetahui apa-apa, Zordon menggelarkan mereka berlima sebagai Power Rangers, reaksi mereka sangat terkejut. Pada mula mereka semua tidak percaya, Zordon memberikan gambaran Rita yang menakutkan kepada mereka. Zordon memberitahu, Rita akan dibangkitkan dan dia akan membina Goldar dari emas untuk mencari kristal Zeo. Nak tak nak, Jason sebagai ketua kena menyatukan pasukannya dan bertindak sebagai satu supaya mereka boleh bertukar menjadi Power Rangers. Sebelum mereka dapat bertukar, pelbagai latihan dilakukan oleh mereka berlima yang telah disediakan oleh Zordon, tapi ada satu masalah, mereka berlima tidak bersefahaman dan tidak mahu bersatu, semua mementingkan diri sendiri. Sehinggalah satu insiden berlaku, barulah mereka dapat bersatu dan bertukar.

“Are we more like Iron man or Spiderman?”

Bagi saya, perwatakan Rita dalam filem ini sangat berbeza dari siri TV tahun 1993 yang dulu. Rita yang baru ini tidak hanya duduk dan mengarah sahaja, dia kali turun padang dan membunuh semua yang dia jumpa (ya! Power Rangers 2017 menggunakan perkataan ‘kill’ ‘dead’ dan beberapa ayat menyumpah). Rita pada awal kemunculannya agak menakutkan (elemen seram ooo), perwatakan Rita yang lama masih ada, cuma kali ini dia lebih sinis dan lebih jahat dan lebih gelap.

power-rangers-zords

Lakonan Bryan Cranston sebagai Zordon bagi saya baik, tidak kurang, tidak lebih. Rekaan Alpha 5 dalam filem ni lebih nampak gabungan antara alien dan robot. Dan ya, dia masih menyebut “aye yi yi” dalam filem ni.

Bagi saya, sut Power Rangers yang baru kelihatan lebih futuristik (kerana menggunakan teknologi alien) dan menarik, tapi masih mengekalkan ciri-ciri sut lama. Untuk Zords pula, rekaan robotnya nampak lebih cantik dan garang, cuma zord Mastodon masih menimbulkan tanda tanya, kenapa dia ada 8 kaki? Zords yang lain sudah ok. Apabila zord bertukar ke Megazord, rekaan lebih nampak humanoid dari Megazord siri TV. Cuma saya agak kecewa apabila proses transformasi yang dilakukan tidak jelas, tapi apabila saya melihat mainan action figures, proses transformasinya agak complicated, mungkin sebab tu ia tidak ditunjukkan dengan jelas.

“Are we friends or Power Rangers?”

Bagi mereka yang mengharapkan lebih banyak action scene dalam filem ni mungkin akan sedikit kecewa kerana mereka akan beraksi di akhir 30 minit dalam filem ni. Tapi bagi saya dan peminat-peminat PR yang lain mungkin akan faham bahawa ini adalah filem pengenalan (origin) kerana filem pertama ni lebih memfokuskan kepada characters development, macam mana mereka berlima perlu memahami antara satu sama lain sebab kalau mereka tak bersatu takder le Power Rangers. Jadi mungkin kita akan lihat lebih banyak action scenes dalam sekuelnya nanti, jangan risau, mereka dah rancang nak buat 5 lagi filem. Dan mesti korang tertanya-tanya, ada ke lagu tema Power Rangers didendangkan? Jawapannya? Ya! Memang ada, diambil terus dari lagu tema filem PR 1995.

Pada pendapat saya, walaupun ini filem reboot, ia masih mengekalkan ciri-ciri klasik Power Rangers yang dulu. Dengan lawak jenaka yang disampaikan oleh Billy (Billy yang kali ni tetap nerd tapi kelakar), serta posing seperti dalam siri TV dan bangunan-bangunan di Angel Grove masih lagi dimusnahkan tanpa memaksa Power Rangers membayar balik ganti rugi, kalau anda tinggal di Angel Grove, pastikan anda ada insurans. Jadi apa tunggu lagi? Kalau korang minat Power Rangers atau baru saja nak mengenali Power Ranger. Boleh tonton filem Power Rangers ini di pawagam sekarang.

3/5

 

Pen, Pensil dan Buku Nota

Pencils on a blank notebook

Pada waktu petang yang cerah, burung-burung terbang bebas tanpa perlu memikirkan masalah di sekelilingnya. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa bertemu dengan manusia untuk menyejukkan suhu di tubuh badan mereka. Manusia itu dapat merasa kesejukkan dari tiupan angin lembut itu yang telah dihantarkan oleh-Nya kepada umat yang masih mengingati-Nya.

Dan manusia itu adalah seorang lelaki tua yang berusia dalam lingkungan 80 tahun. Bertongkat, berkaca mata, berbaju kemeja, berseluar slack, memakai kasut dengan reka bentuk seperti pada tahun 1980. Wajah lelaki itu sudah nampak kelihatan kedutan-kedutan layu bak daun-daun di ranting-ranting pokok yang berwarna pudar, menunggu masa untuk jatuh ke bawah dan ditenggelamkan ke dalam tanah dan berjumpa dengan-Nya.

Lelaki tua itu sedang berjalan perlahan-lahan dengan tongkat berkaki empatnya untuk menuju ke taman permainan yang tidak jauh dari rumahnya. Lelaki tua itu berjalan sambil menikmati pemandangan matahari yang indah di waktu petang dengan kanak-kanak sedang bermain dengan penuh gembira dan riang di taman permainan. Apabila lelaki tua itu berada di taman permainan, dia mencari kerusi kayu yang berdekatan dengannya. Dia duduk sambil menyandarkan badannya ke tempat penyandar kerusi, dia menarik nafas udara segar dengan lega.

Lelaki tua itu sekali lagi memandang ke arah kanak-kanak yang sedang bermain-main di taman permainan. Budak lelaki menaiki buaian setinggi awan. Lima orang budak bermain gelongsor secara bergilir-gilir. Dua budak lelaki bergayut di Monkey Bar, budak perempuan juga tidak mahu ketinggalan, tidak mahu kalah untuk mencuba bergayut di palang-palang besi tersebut. Dan tidak lupa juga kepada kanak-kanak yang sedang bermain jongkang-jongkit dan tangga berpalang.

Tapi lama-kelamaan senyuman dari lelaki tua itu tiba-tiba sahaja bertukar muram seperti sungai air tawar. Ibu jari dan jari telunjuk di tangan kanannya perlahan-lahan menyentuh bingkai cermin matanya lalu dikeluarkan dari pandangan matanya yang sebenar. Anak matanya berkedip berkali-kali, wajahnya kelihatan lebih muram lagi. Dari pandangan matanya, dia seperti berada di dunia lain. Tadi berwarna, kini hitam putih. Keadaan di sekelilingnya semuanya berwarna hitam dan putih. Burung-burung yang terbang tadi kini sudah tiada. Awan mendung mula kelihatan. Matahari sudah hilang dari pandangannya.

Kanak-kanak yang sedang bermain dengan penuh riang tadi tiba-tiba bertukar senyap seperti tiada satu suara pun yang keluar dari buah bibir setiap anak-anak kecil itu. Apa yang kanak-kanak di taman permainan itu lakukan hanyalah duduk diam, tidak bertegur sapa, kepala masing-masing memandang ke bawah. Khusyuk melihat ke sebuah alat gajet yang dipanggil sebagai tablet.

Lelaki tua itu masih bermuram, namun, untuk mengembirakan hatinya. Dia perlahan-lahan mengeluarkan sebatang pensil dan pen dan satu buku nota bersaiz kecil dari poket seluarnya. Di dalam buku notanya, terdapat banyak catatan tentang dirinya di masa lampau. Dan juga terdapat banyak cerita pendek yang dikarang sendiri olehnya. Jadi buku nota lelaki tua itu mempunyai dua dalam satu kandungan. Diari dan cerpen.

Dia mula membelek helaian muka surat di buku notanya untuk mencari satu helaian kosong supaya dia boleh menulis apa yang dia lihat pada hari ini. Satu helaian kosong sudah jumpa, lelaki tua itu pun mula menulis dengan menggunakan pen dan dalam masa yang sama dia juga menggunakan pensil untuk membuat lakaran di atas kertas buku notanya yang mana kulit buku tersebut berwarna putih.

Sedang lelaki tua itu khusyuk menulis tanpa menghiraukan keadaan di sekelilingnya. Sehingga beberapa minit kemudian, seorang budak perempuan menghampiri lelaki tua.

“Pak cik buat apa tu?” Tanya budak perempuan yang berumur dalam lingkungan sepuluh tahun itu.

“Pak cik tengah menulis ni.” Balas lelaki tua itu sambil matanya memandang ke arah wajah budak perempuan yang masih tersenyum manis.

“Tapi pak cik pakai apa untuk menulis tu. Saya tak pernah nampak pun.” Jawab budak perempuan dengan wajah keliru.

“Kesian kamu. Zaman pak cik dulu, semua orang tulis pakai alat yang pak cik guna ni.”

“Alat apa yang pak cik guna tu?” Tanya budak perempuan itu sambil matanya memandang ke arah pen dan buku nota milik lelaki tua itu.

“Ini dipanggil pen dan lagi satu pensil. Yang tebal ni dipanggil buku nota. Dalam buku ni lah pak cik selalu tulis kisah-kisah hidup pak cik.”

“Macam susah jer nak guna. Macam berat jer nak bawa buku tebal tu. Baik saya bawa tablet saya, ringan. Untuk menulis pun senang, pakai jari jer.”

“Tapi ‘rasa’ tulis pakai pen dengan tulis pakai jari lain tau adik.”

“Lain macam mana tu pak cik?”

“Pakai pen, adik akan dapat ‘pegang’ tulisan adik kat kertas buku. Dan lagi satu, bila dakwat biru ni keluar dari pen, pak cik dapat rasakan satu ’kepuasan’ yang pak cik tak pernah gambarkan.” Lelaki tua itu menunjukkan kepada budak perempuan itu tentang kepuasan menggunakan pen dengan menulis satu perkataan di buku notanya.

“Wow! Hebatnya! Boleh saya cuba?” Kelihatan wajah budak perempuan sangat teruja untuk mencuba pen dan menulis di atas buku nota milik lelaki tua itu.

“Boleh. Tapi sebelum tu. Boleh pak cik ceritakan tentang kisah hidup pak cik?”

“Wah! Cerita! Saya suka! Saya suka!”

“Mari, duduk kat sebelah pak cik.” Lalu budak perempuan itu pun duduk bersama di sebelah lelaki tua tersebut. Matanya sudah mula tertumpu ke arah wajah lelaki tua. Keterujaan dan rasa tidak sabar untuk mendengar cerita yang akan keluar dari buah bibir lelaki tua itu.

“Ok, pak cik mulakan masa pak cik umur sebaya macam kamu. Masa hari jadi pak cik yang ke sepuluh. Arwah ayah pak cik bagi hadiah kepada pak cik dua batang pen dan pensil. Arwah mak pak cik pula hadiahkan buku nota yang sampai sekarang pak cik gunakan.”

“Lamanya pak cik guna. Macam mana boleh bertahan sampai sekarang?”

“Panjang ceritanya tapi biar pak cik ceritakan.”

“Boleh dikatakan pak cik memang seronok dengan pemberian hadiah dari mak dan ayah pak cik. Pak cik dari kecil memang minat menulis, tulis cerita, karangan, pantun, sajak, semua pak cik tulis dalam buku nota ni. Setiap hari tangan pak cik memang gatal nak tulis cerita baru. Masa sekolah rendah dulu, pak cik memang dapat keputusan cemerlang dalam subjek Bahasa Malaysia.”

“Oooo. Mana pak cik dapat idea-idea tu?”

“Pak cik lihat apa yang pak cik nampak di sekeliling. Pak cik pun mula menulis.”

“Macam susah jer.”

“Tak adik, senang jer. Cerita ni boleh jadi tentang apa saja, pengalaman, fiksyen dan macam-macam lagi. Contoh, hari ni adik main kat taman permainan, ceritakan balik apa yang adik main dalam bentuk tulisan. Kalau adik nak cipta dunia khayalan adik sendiri pun boleh.”

“Boleh!?”

“Boleh. Semuanya bergantung kepada imaginasi adik. Berbalik kepada cerita pak cik tadi. Pak cik gunakan pen, pensil dan buku nota tu dari sekolah rendah sampailah ke sekolah menengah. Kalau dakwat pen habis, pak cik beli kat kedai. Kalau helaian muka surat kat buku nota pak cik habis, pak cik akan tambah sendiri kertas-kertasnya.” Ujar lelaki tua itu. Budak perempuan itu menajamkan telinganya untuk mendengar cerita.

“Pak cik dapat masuk universiti, walaupun dah banyak alat tulis pak cik beli, pak cik tetap gunakan pen dan pensil ni. Pak cik ambil kursus pengurusan pejabat kat universiti masa tu. Yuran pengajian pak cik bayar sendiri, jadi pak cik hantar hasil karya pak cik kat syarikat-syarikat penerbitan, sambil tu pak cik kerja sambilan kat restoran.”

“Pak cik memang seorang yang rajin.” Puji budak perempuan itu.

“Biasalah adik, pak cik ni bukan orang senang. Nak dapat sebuah buku masa dulu pun dah susah. Jadi pak cik pun berjaya tamatkan pengajian kat universiti tu. Seminggu selepas majlis graduasi, pak cik mula cari kerja kat merata tempat.”

“Pak cik dapat kerja yang pak cik nakkan?”

“Malangnya tak adik, dengan ekonomi masa tu makin teruk, susah nak dapat kerja dalam bidang pak cik. Semua syarikat nakkan pengalaman kerja tiga hingga lima tahun dalam bidang berkaitan. Pak cik baru keluar dari universiti masa tu, kenapalah mereka tak bagi peluang kepada pak cik untuk buktikan kepada mereka apa kemampuan yang pak cik boleh buat. Tapi itu cerita dulu.”

“Kesian pak cik.” Kata budak perempuan itu dengan nada sedih.

“Biasalah adik, nak hidup kena tempuh susah dulu baru dapat senang. Tapi tuhan tak pernah lupakan pak cik, setiap hari pak cik berdoa sebab pak cik yakin rezeki tu ada di mana-mana. Masa tu pak cik tak kisah dah, pak cik terima apa saja jenis kerja, asalkan benar.”

“Dan akhirnya pak cik dapat kerja.”

“Ya! Pak cik dapat kerja kilang kat syarikat pembuatan pen yang kebetulan jenama sama yang pak cik masih guna. Selama sepuluh tahun pak cik kerja di situ, akhirnya barulah pak cik dapat naik pangkat. Tapi tak lama.”

“Kenapa?”

“Teknologi makin canggih masa tu. Telefon pintar, tablet dan macam-macam lagi dicipta pada masa tu. Sampaikan orang dah kurang beli majalah, buku komik, surat khabar, novel, semua yang bersifat fizikal orang dah kurang guna. Semuanya baca kat telefon pintar. Alam maya.” Ujar lelaki tua itu sambil memegang pennya.

“Lebih malang, syarikat yang pak cik kerja tu dah mula bankrap. Bukan syarikat tu saja, syarikat yang keluarkan alat tulis yang lain pun turut terkena tempias, gulung tikar. Sebab masa tu orang semua menulis kat alat gajet-gajet kecil tu. Sekolah-sekolah pun dah tak guna buku tulis, segala jenis urusan guna tablet. Akhirnya pak cik dan pekerja-pekerja lain terpaksa meninggalkan syarikat yang dah mati tu. Tapi pak cik tak pergi dengan tangan kosong, sebelum pak cik keluar, pak cik ambil tiga bakul batang dakwat pen supaya pak cik boleh terus gunakan pen pemberian arwah ayah pak cik.” Sambung lelaki tua itu.

“Pak cik tak seronok ke dengan teknologi yang kita guna sekarang?” Tanya budak perempuan itu.

“Pak cik hargai. Tapi pak cik rasakan teknologi gajet tu sedikit sebanyak memakan diri kita. Kita dah jadi pentingkan diri sendiri, tak hiraukan keadaan sekeliling, semua dengan hal masing-masing. Contoh yang paling dekat, kamu tengok kat depan kamu tu. Semua pandang ke bawah, tak main pun alat permainan yang disediakan. Kalau zaman pak cik dulu, jumpa jer taman permainan, memang riuh suara kami, main gasing, main layang-layang. Agaknya budak-budak sekarang tak tahu apa itu gasing.” Ujarnya.

“Wah! Bestnya zaman pak cik! Saya tadi rasa bosan sangat main buaian sendiri jer, tak ada kawan, yang lain semua sibuk main game. Sebab tu bila saya nampak pak cik pegang alat ni, saya pergi dekat pak cik sebab saya nak tahu.”

“Kesian kamu. Gajet-gajet ni tak salah kalau nak guna, yang salah cara kita menggunakannya yang terlebih had. Kita kena tahu batasan, jangan sampai hilang sifat kemanusiaan kita. Apa saja yang kita lakukan dalam dunia ni ada batasannya. Tak boleh kurang, tak boleh lebih, kena seimbang.”

“Saya… Tak faham pak cik tentang seimbang tu.”

“Tak mengapa, kamu kecil lagi sekarang. Bila kamu dah besar nanti kamu akan faham. Buat masa sekarang kamu berseronoklah dengan zaman kanak-kanak kamu sebab nanti bila dah besar dah tak boleh ulang balik masa lalu.”

“Baiklah pak cik.”

“Mungkin ini bukan zaman pak cik, ni zaman kamu adik. Zaman pen, pensil dan buku dah berakhir. Sekarang zaman ‘sentuhan jari di skrin pintar’. Pak cik tak boleh nak halang kemajuan evolusi manusia. Manusia perlu terus mara untuk maju. Tapi, adakah kemajuan tu akan membuatkan kita lebih bertamadun?”

“Pak cik, sambunglah cerita tadi.”

“Apa? Uhuk! Uhuk! Pak cik rasa tak larat la. Sambung esok boleh?” Jawab lelaki tua itu sambil terbatuk-batuk.

“Ala, pak cik, sambung la.” Rayu budak perempuan itu.

“Macam ni. Pak cik baru teringat tadi yang pak cik kena ajar kamu macam mana nak gunakan pen ni. Cerita tu pak cik sambung esok, boleh?”

“Boleh, boleh.”

“Ok, kamu pegang pen ni macam ni. Lepas tu cuba tulis atas buku nota ni.”

Maka, lelaki tua itu pun mengajarkan kepada budak perempuan itu bagaimana cara menggunakan pen dan pensil. Budak perempuan itu begitu teruja apabila kali pertama dia memegang dan menulis dengan menggunakan sebatang pen dan pensil yang mana dia tidak pernah lihat sebelum ini. Sehingga pukul enam, barulah budak perempuan itu berhenti menulis. “Bagus. Kamu dah boleh bina sebuah cerita. Kamu memang cepat belajar macam kamu dah selesa pegang pen tu.” Puji lelaki tua itu.

“Hehe. Terima kasih pak cik.”

“Pak cik rasa kamu patut balik rumah sekarang, nanti mak ayah kamu risau pula.”

“Kalau macam tu saya pergi dulu.”

“Eh tapi sebelum kamu pergi. Buka dua tapak tangan kamu.”

“Pak cik nak buat apa?” Budak perempuan itu membuka dua tapak tangannya di hadapan lelaki tua tersebut.

“Pak cik nak bagi kamu ni.” Lelaki tua itu memberikan pen, pensil dan buku nota miliknya kepada budak perempuan itu.

“Tapi, ni pak cik punya. Saya tak boleh terima.”

“Kamu ambil. Kamu dah bersedia untuk gunakannya. Kamu sambunglah kisah hidup kamu dalam buku nota ni. Ciptalah fantasi kamu, reka cerita kamu. Lagipun kisah hidup pak cik dah sampai penghujungnya.”

“Pak cik ok ke?”

“Pak cik tak apa-apa. Uhuk! Kamu pergilah.”

“Terima kasih pak cik.” Maka budak perempuan itu berlalu pergi meninggalkan lelaki tua itu berseorangan. Budak perempuan itu sangat gembira dengan pemberian hadiah dari lelaki tua tersebut.

Satu per satu kanak-kanak balik ke rumah ibu bapa mereka masing-masing. Lelaki tua itu masih berada di taman permainan, masih terduduk di situ. Sehinggalah lelaki tua itu mengeluarkan cermin mata lalu memakainya semula.

Dunia yang hitam putih kembali berwarna. Kanak-kanak kembali riang bermain di taman permainan. Matahari kembali bersinar cahaya, awan mula kelihatan biru dan putih. Senyuman kembali terukir di bibirnya. Dia mula terkenangkan kembali zaman kanak-kanaknya. Wajah arwah ibu dan ayahnya. Sedang dia tersenyum, roh lelaki tua itu keluar dari jasadnya lalu naik ke atas langit. Dia pergi meninggalkan dunia ini. Tapi dia tidak meninggalkannya begitu sahaja, budak perempuan itu akan terus menyambung legasinya.

 

 

 

 

Ulasan – SPEC OPS : THE LINE

2268428-spec_ops_the_line_wallpaper

Adakah anda rasa seperti seorang wira? Jawapannya ada di dalam game Spec Ops : The Line. Game ini ialah third-person shooter yang telah dikeluarkan oleh Yager Development dan 2k Games pada Jun 2012 untuk pelantar Xbox 360, PS3 dan PC. Game ini juga merupakan siri reboot dari siri Spec Ops.

Apa yang membuatkan Spec Ops : The Line ini menarik ialah jalan ceritanya mengambil inspirasi dari novel Joseph Conrad bertajuk Heart of Darkness dan filem Apocalypse Now. Serius penulis katakan, game ini memang menguji emosi dan psikologi pemain kerana game ini akan mendedahkan keburukan dan kesan peperangan terhadap nyawa manusia yang tidak bersalah.

Jalan cerita Spec Ops : The Line mengisahkan tentang tiga orang askar Delta Force iaitu Captain Martin Walker, Sergeant Lugo dan Lieutenant Adam yang dihantar ke Dubai selepas mereka menerima signal radio dari Colonel John Konrad yang merupakan ketua batalion tentera U.S. yang digelar sebagai Damned 33rd. Dubai pada masa itu telah dilanda ribut pasir yang amat teruk. Semasa mereka bertiga melakukan misi untuk menyelamatkan batalion Damned 33rd dan penduduk tempatan, terdapat banyak perkara-perkara ngeri dan keganasan yang melampau sepanjang perjalanan mereka.

bux1ak

Apa yang cuba disampaikan dalam game Spec Ops: The Line ialah tentang seorang askar yang menghidapi penyakit mental iaitu PTSD atau Post-Traumatic Stress Disorder di mana mangsa mengingati atau mengalami semula peristiwa pahit yang mereka pernah alami dulu seperti kemalangan kereta, terkena letupan bom atau terjatuh ke dalam gaung.

Dan askar yang mengalami PTSD itu ialah Captain Walker, protagonis dalam game ini. Captain Walker selalu menyanjung tinggi Colonel John Konrad kerana lelaki itu pernah menyelamatkan Walker semasa dia berkhidmat di Kabul, Afganistan. Apabila ribut pasir melanda Dubai, Kolonel dan batalionnya secara sukarela setuju untuk menjalankan operasi menyelamatkan penduduk Dubai. Tapi malang, operasi tersebut gagal dan selepas enam bulan, barulah cerita Walker bermula selepas dia mendapat signal radio itu.

Pada permulaan permainan, anda akan berjumpa dengan penduduk tempatan yang memberontak dan cuba untuk membunuh anda. Semakin anda maju, semakin banyak perkara berlaku di luar kawalan yang melibatkan peperangan antara CIA dan Damned 33rd. Dan semakin anda mara, semakin banyak jenayah perang yang anda lakukan. Anda ada pilihan untuk mengelak perkara buruk itu dari berlaku, tetapi tindakan Captain Walker yang membuatkan anda tiada pilihan.

spec_ops_the_line_1

Jika di permulaan, anda akan lihat Captain Walker ialah seorang askar yang berdisiplin. Namun selepas dia menyerang kem tentera Damned 33rd yang meragut banyak nyawa selepas dia menggunakan White Phosphorus (sejenis bahan letupan yang menyebabkan mangsa dibakar hidup-hidup). Apa yang lebih mengejutkan, kem tersebut ada orang awam yang mana objektif utama Captain Walker dan pasukannya ialah untuk menyelamatkan orang awam. Penulis mula berkata “Mission failed!” Tapi tidak! Walker tetap teruskan perjalanannya walaupun dia tahu misinya sudah gagal. Dan tetap mara dan membunuh beribu-ribu tentera Damned 33rd yang juga sepatutnya dia selamatkan. Dan pada masa ini, anda akan lihat perubahan tingkah laku Walker berubah daripada seorang yang berdisiplin kepada seorang yang tidak berperikemanusiaan.

hxtru

Apa yang lebih teruk lagi dia mula mendakwa Colonel Konrad yang melakukan semua keganasan di Dubai dan membantu pihak CIA untuk merampas sumber air yang mana menjadi punca utama kelangsungan hidup warga Dubai dan tentera Damned 33rd. Tindakan Walker telah meragut nyawa pasukannya.

Akhirnya, kebenaran dapat diketahui apabila selama ini percakapan Walker dengan Konrad melalui radio hanyalah mainan minda Walker. Colonel John Konrad sudah lama mati, ketaksuban Walker terhadap Konrad membuat Walker boleh melihat dan bercakap dengan orang yang sudah mati. Walker terlalu obses dengan Konrad kerana semasa di Afganistan dulu, Konrad pernah digelar sebagai hero. Dan kehadiran Walker di Dubai ialah kerana Walker mahu menjadi seperti Konrad. Seorang hero. Di dalam dunianya sendiri.

Terdapat empat ending. Sama ada Walker hidup atau mati. Tapi pada pendapat penulis, ending di mana Walker mati adalah lebih baik kerana Walker terima segala kesalahan dan jenayah yang di sudah lakukan di Dubai. Tapi, jika dia hidup, bermakna Walker hidup dalam penipuan dan penuh dengan dosa perangnya. Jika Walker hidup, tentera U.S akan datang untuk menyelamatkan Walker. Tapi anda ada pilihan sama ada bunuh tentera tersebut atau ikut mereka.

maxresdefault

Dari segi gameplay, Spec Ops: The Line menggunakan formula third-person shooter yang sama seperti game lain. Anda berlindung di belakang objek (cover) dan tembak. Anda boleh berikan arahan kepada pasukan, Adam sesuai untuk tugasan membaling bom, manakala Lugo sesuai untuk tugasan sniper.

Terdapat beberapa jenis senjata seperti M4A1, SCAR-H, AK-47, FAMAS dan banyak lagi serta tiga jenis bahan letupan. Grenade, flashbang dan sticky grenade. Setiap senjata ada attachment atau secondary fire masing-masing seperti M4A1 silencer, SCAR-H grenade launcher, AK-47 fire modes, FAMAS with ACOG scope dan banyak lagi.

Anda boleh menggunakan melee attack kepada musuh, tetapi mereka tidak mati. Sebaliknya mereka akan terbaring sambil menjerit kesakitan. Di sini anda boleh lakukan special execute terhadap musuh yang tinggal nyawa-nyawa ikan. Setiap jenis senjata berlainan execute dan Walker melakukannya dengan amat ganas. Pasir tidak diletakkan di dalam game ini tanpa ada fungsi, ia boleh digunakan sebagai senjata dengan membutakan pihak musuh.

Pada bahagian grafik pula, game ini menggunakan Unreal Engine iaitu enjin sama yang digunakan oleh siri Gears of War. Pada pendapat penulis, grafiknya bagus. Tapi satu yang patut diberikan pujian di sini ialah level design, setiap lokasi dalam setiap misi sangat menarik dan pemandangan Dubai dilanda ribut pasir sangat cantik dan dalam masa yang sama sangat menakutkan.

spec-ops-the-line-unlocker_1

Penggunaan muzik latar juga bagus, menggunakan muzik rock mampu membuatkan pemain berasa seronok membunuh tentera Damned 33rd tanpa sedar yang sebenar pemain sedang melakukan jenayah perang. Ada juga runut bunyi yang membuatkan kita rasa bersalah atas tindakan kita.

Dapat disimpulkan di sini, Spec Ops: The Line ialah sebuah game yang unik dari segi penceritaan kerana ia menceritakan kisah sebenar kesan peperangan terhadap manusia dan kesan peperangan yang meninggalkan luka yang gelap ke dalam minda seorang askar. Kalau Call of Duty anda boleh merasa seperti seorang hero, dalam game ini anda bukanlah hero. Anda berpura-pura menjadi hero demi kepentingan Walker.

“Semua ini takkan berlaku jika kau berhenti!” – Colonel John Konrad kepada Captain Walker.

Story : 5/5

Gameplay : 3.5/5

Graphics : 4/5

Soundtrack : 4/5

Overall : 9/10

Too much is never enough

Sometimes the land is never enough for him,

He wanted more and more,

In order to fulfill his own needs,

He would take whatever he wants on the freedom land,

Even if he have to eliminate other living things,

He don’t want to share his fortune with others,

He become greedy and more greedy,

As he start to enslaved other people,

To working with him,

Until one day,

Bad thing happened and the freedom land torn apart,

People started to fight against him,

Rage at him until they reached the most extreme boiling point,

They killed him,

Never underestimate the power of united,

As it can bring down despotic powerful man like him,

Freedom land become peace,

People share the land and its resources equally,

Because the land was already enough for everyone

 

 

 

Perjalanan Adam (Episod 3 – Akhir)

PA E3

Pukul 10:00 malam

   Adam berada di atas gelanggang perlawanan yang berlangsung di sebuah bangunan yang sudah lama ditinggalkan. Penonton mula bersorak, duit mula beterbangan, perjudian sedang dijalankan. Di hadapan Adam ialah lawannya yang pertama, dari Scotland. Lelaki kulit putih itu menggunakan skil tinju biasa, Adam dapat mengalahkan lelaki itu dengan mudah.

   Lawannya yang kedua kali ini dari China, lelaki itu datang dengan membawa sebilah pedang yang bersinar dan tajam. Kali ini, Adam lebih menggunakkan pertahanannya untuk menggelak serangan pedang lelaki China itu. Serangannya amat laju, Adam terpaksa fokus untuk menggelak setiap satu darinya. Sehingga satu saat, peluang ada di depan mata Adam dan dia tidak mahu lepaskannya. Adam dapat mematahkan kedua-dua belah tangan lelaki China itu, lalu mengalahkannya. Seperti yang telah diberitahu oleh Bakar, perlawanan ini tiada undang-undang, peserta boleh membawa apa saja jenis senjata di atas gelanggang.

   Untuk kali ketiga dan terakhir, Adam bertemu dengan lawannya. Tetapi wajah Adam berubah.

   “Bakar!?”

   “Maaf Adam, abang kau kata dia akan bagi extra money kalau aku dapat kalahkan kau”

   “Abang aku? Dia ada kat sini?”

   “Kau tak tahu lagi ke? Dialah penganjur perlawanan berdarah ni.”

   “Aku dah janji dengan kau, aku akan menang untuk kau.”

   “Well, selagi aku nak peluang besar kat depan aku, aku dapatkannya, aku tak peduli tentang yang lain.”

   “Celaka kau! Mana pak cik aku!?”
“Jangan risau, dia ada kat atas dengan abang kau. Sekarang, jom, kita berlawan.”

   Adam dan Bakar masing-masing bersiap sedia dengan langkah silat mereka berdua. Bakar mula mara dengan pantas ke arah Adam. Adam melepaskan tumbukan, tetapi serangannya berjaya dihalang oleh Bakar. Bakar membalas dengan menyelitkan kakinya antara dua kaki Adam, lalu menjatuhkan Adam serta-merta.

  Bakar cuba untuk memijak Adam yang sudah rebah. Adam menggelak dengan menggulingkan badannya. Adam bangun dan mara ke arah Bakar. Adam melepaskan tendangan ke arah Bakar. Bakar tidak sempat menggelak, Adam membalas lagi dengan tumbukan berkali-kali ke arah wajah dan badan Bakar. Bakar tiada peluang untuk membalas.

   Sehinggalah Bakar mengeluarkan karambit dan mencederakan Adam di bahagian perut. Luka mula kelihatan.

   “Sekarang kau main kotor pulak.”

   “Kalau aku dapat bunuh kau. Dia bagi lagi banyak duit hahahah.”

   “Kau dah salah gunakan silat. Aku akan hentikan kau.”

 Bakar menyerang dengan karambitnya berkali-kali ke wajah Adam, dia berjaya menggelak. Adam dapat memegang lengan Bakar, dia memusingkan tangan Bakar dan mematahkan tangan di bahu Adam. Tangan kanan Bakar tidak berfungsi. Adam membalas dengan tumbukan sekali ke wajah Bakar, lalu dia rebah dan pengsan. Kemenangan diberikan kepada Adam.

   Adam tidak mahu wang, dia mahu bebaskan pak ciknya. Dia naik ke atas iaitu bilik VIP di mana abangnya menggunakan bilik itu menonton perlawanan. Pintu tidak berkunci, Adam masuk.

BANG!

   Tiba-tiba bahu kanan Adam terasa amat panas dan pedih. Darah mula menitik keluar. Automatik badan Adam terketar-ketar, peluru sudah tertanam di dalam bahunya. Adam melihat di depan ialah abangnya yang sedang mengacukan pistolnya ke arah Adam. Di sebelah abangnya ialah pak cik Mokhtar yang sedang dalam ikatan di tangan dan mulutnya di tutup dengan pita pelekat.

   “Kenapa abang tembak Adam?”

   “Aku ingat budak si Bakar tu boleh habiskan kau. Ternyata jangkaan aku meleset.”

   “Kenapa abang benci sangat kat Adam?”

   “Sebab kau cuba nak bawa tradisi kampung bodoh kau kat bandar ni. Aku kena bunuh kau sebab aku tak nak orang-orang VIP tahu yang aku ni asal dari kampung.”

   “Abang, mak dan ayah rindu kat abang. Balik la ke kampung dengan Adam esok.” Kata Adam sambil menahan kesakitan.

   “Pulang? Ha! Lepas tu apa? Aku kena pukul dengan ayah lagi. Aku takkan jejakkan kaki aku ke kampung kuno tu lagi. Sudah la, dari kecil lagi, ayah dan mak sayangkan kamu lagi dari aku. Sebab tu aku benci korang semua.”

   “Bandar ni dah banyak mengubah abang.”

  “Aku jadi kaya, aku berada di atas. Aku tak perlu duduk kat kampung mengharapkan bantuan orang lain. Aku ratah semuanya sehingga habis. Semuanya milik aku.”

   “Sekarang, kau mati.” Abangnya mula untuk melepaskan tembakan. Tiba-tiba bunyi siren polis mula kedengaran di luar bilik VIP. Abang Adam melihat ke arah komputer yang memaparkan rakaman CCTV melihat penontonnya ditangkap oleh pihak polis.

   “Kau telefon polis!?”

   “Adam kena hentikan perbuatan keji abang.”

    “Celaka kau!!!”

BANG! BANG! BANG!

    Beberapa das tembakan dilepaskan oleh abang Adam. Adam berlindung di belakang sofa, dia tiada peluang untuk bergerak ke mana-mana. Ketika abangnya cuba untuk mengisi peluru, Adam bergerak dengan pantas ke arah abangnya dan cuba untuk mengambil pistol tersebut dari abangnya.

   Pak cik Mohktar berjaya melepaskan dirinya dari ikatan. Dia cuba untuk Adam dengan menarik abang Adam. Abang Adam menolak pak cik Mokhtar dan Adam. Abang Adam menembak Adam. Dia rebah ke lantai. Darah mengalir keluar dengan banyak kerana tembakan itu tepat mengenai perutnya.

   Anggota polis mula merempuh masuk dan melepaskan tembakan tepat ke kepala abang Adam. Abangnya mati dengan serta-merta. Pak cik Mokhtar mendekati Adam dan memegang tangan Adam.

   “Adam, kamu bertahan Adam. Tolong panggil ambulans!”

   “Pa, pa, pak cik, tolong bagi ni kat mak ayah saya. Kata kat mereka, saya sayangkan mereka.” Adam memberikan sekeping surat dan buku akaun bank kepada Pak cik Mokhtar dalam keadaan tangannya terketar-ketar.

   “Maafkan saya pak cik.” Adam pergi ke alam lain. Meninggalkan dunia. Matanya mengalirkan air mata walaupun sudah ditutup. Pak cik Mokhtar tidak dapat berbuat apa-apa. Dia hanya mampu bersedih dan mendoakan Adam supaya tenang di sana. Berada dalam kalangan orang-orang yang baik.

   “Kamulah budak yang baik Adam. Kamu budak baik.” Kata Pak cik Mokhtar di dalam hatinya.

   Jenazah Adam dan abangnya dibawa ke kampung. Pak Cik Mokhtar mengikuti sekali. Apabila tiba di rumah mak dan ayah Adam, jenazah dua adik-beradik itu dibersihkan, jenazah Adam selesai dengan cepat, tetapi abangnya sedikit lama kerana orang yang membersihkannya berkata mayat abangnya sedikit busuk.

   Dua jenazah itu dibawa ke tanah perkuburan terdekat di kampung itu. Setelah selesai dikebumikan, Pak cik Mokhtar memberikan surat dan buku akaun bank kepada ibu Adam. Ibu dan ayah Adam membaca surat itu.

   “Ibu, ada sebab kenapa Adam mahu keluar dari kampung. Ingat tak masa Adam umur 12 tahun dulu? Masa Adam dengan abang tengah buat kerja rumah, ibu tengah lipat kain. Ibu pernah kata yang ibu teringin nakkan kita satu keluarga tunaikan umrah sama-sama. Sejak dari hari itu, Adam teringatkan kata-kata ibu dan bertekad untuk kumpul duit apabila Adam dapat cari kerja kat Kuala Lumpur.

   “Ayah, sebenarnya Adam dah boleh beli tempat untuk Adam mengajar silat tu. Tapi, impian ibu lebih penting di dunia dan akhirat. Adam harap Adam akan dapat jumpa dengan abang dan bawa dia balik ke kampung supaya kita sekeluarga dapat pergi umrah sama-sama. Harap-harap hubungan kita sekeluarga dapat dipulih lepas kita pergi umrah. Maafkan Adam ayah sebab tak dapat nak tunaikan impian ayah.”

   Ibu dan ayah Adam mengalirkan air mata kesedihan. Anak bongsunya itu sudah banyak berkorban untuk merealisasikan impian keluarga itu untuk menunaikan umrah bersama-sama dengan dua orang anak mereka. Tetapi kali ini mereka berdua tidak kembali dengan pakaian cantik, tetapi pulang dengan kain putih.

Beberapa bulan kemudian…

   Ibu dan ayah Adam tiba di lapangan terbang KLIA, mula untuk bertolak ke Arab Saudi untuk menunaikan umrah. Sedang mereka berdua berjalan menunju ke kapal terbang. Langkah ibu Adam terhenti, hatinya merasakan sesuatu yang… Kuat. Ibu Adam berpaling ke belakang dan dia ternampak bayangan Adam dan abangnya sedang menarik beg beroda. Adam tersenyum melihat wajah ibunya. Ibunya mengalirkan air mata.