REVIEW (video games) – RED FACTION

 

red-faction-listing-thumb-01-ps4-us-06dec16

In the future, mankind will fly away from Earth and go straight to Mars. In there, they will be doing a lot work like for example, exploitation resources on Mars. As things go smooth as it should, there will be that one guy who like to ruin everything on Mars. Who’s the guy I’m talking about? I’ll talk with more detail about it in the next paragraphs.

Human likes to rebel, rebel against cruel governments, against wars and anything. And oh, that is happening on Earth, in the future, we will start a rebellion on Mars. What a progress! A rebellion that started by the Red Faction. A first-person shooter game developed by Volition and published by THQ for PlayStation 2 and Windows in 2001.

The story takes place on Mars around the year 2075. Where you play as Parker (a combination of James Bond, Gordon Freeman and Terminator), a miner who leads a rebellion against Ultor Corporation, a company who runs the mining operation on Mars. The miners are mad at Ultor because of how they treated miners like a slave, living under poorly conditions and no human rights. Even worse, a mysterious disease called “Plague” has killed a lot people on Mars.

red-faction-screen-02-ps4-us-06dec16

So, Parker has to fight his way to get the antidote from Dr Capek (this is the guy ruins everything on Mars), who also created “Plague”, nanotechnology and some bizarre experimental monsters. Seriously I’m happy this guy died. Along the way, you will be guided by two people via radio chatter, Eos, leader of the Red Faction and Hendrix. After that, you have to fight a mercenary leader, Masako (Japanese girl? Yeah even I also shocked when I heard it) that tried to stop you from defusing a bomb. The story ends with Earth Defense Force fleets reaches to Mars (after you sent the signal to them) to stop Ultor Corporation once and for all.

This game use the Geo-Mod engine which allowing a player to make a destructible environments. So, if the door was stuck and won’t open, you can just blow up the wall next beside to the door with your explosive charges. You also can make an alternate routes with it. So, basically, this is like an earlier version of Battlefield 3 Frostbite Engine.

On the first level, the Geo-Mod was shown very well on how its performed and the player can play around with this engine because the first level, you are in mining underground tunnels, so there were a lot of rocky walls that you can blow up. However, this engine were less implemented on the very next section of the game because you will be entering places like science labs, secret bases and communication tower. Places like that are using a lot of metal walls, so you can’t blow it up. If there’s a section that you can blow things up, it is scripted, so is not like the first level where you have a freedom to use it. Is a little bit shame, but still a unique taste to the game which will inspired games like Black (PS2) to use destructive environments, but not as hardcore as Red Faction because you also make a hole on the floor.

red-faction-screen-03-ps4-us-06dec16

Gameplay is like any other standard first-person shooters, you will have health and armor pickups. Jump and crouch. It also has auto-aim, but you can disable it. It has manual aim which also function like zoom, it’s hard to use on PS2 but maybe easier on PC. You can carry all weapons that you come across to and each weapons has a secondary fire. From 12mm pistol, auto shotgun, electric baton, shield to rocket launcher. My favorite weapons is assault fire which can fire burst and full-auto with great looking design like assault rifle from Aliens movie. Rail gun which can shoot through wall with a single hit and you also can die instantly if the enemies use the same weapon. But at the very end of the game, when you fighting against elite forces, the only weapons that can kill them faster is Percision rifle, Heavy machine gun and Rail gun. Is like they abandoned all the other weapons, making them feel like useless. You can still use gun like assault rifle to kill elite mercenaries, but is going to takes a lot of bullets.

There are also a vehicle sections where you can drive a submarine, a car mounted with machine gun, mining vehicle and a tank mounted with machine gun and missiles. The annoying part of this game is the stealth section, where you have to disguised by wearing a different clothes to enter Ultor’s building. All your weapons got taken off, leaving you with just a silenced pistol and on this section, you can’t pick up enemy’s weapons, which is weird. They said you can’t be nearer to guards because they will recognize you, but how nearer I should be avoid is not describe with well. I ended up just killing everyone in the building with my silenced pistol. So much for stealth.

Graphics is a bit dated but I understand this is a 2001 game. The graphics are like from Quake 2 engine. The animations are consist of polygons but still managed to runs smoothly. The cutscenes are a little bit way off with a wrong camera angles at some places and also the lip sync are not synchronize well. Despite all of that, I can still accept the graphics limitations.

CTveW3d

AI in this game can be deceiving to a player at some point. Their behaviors can change according to your actions. Like when pull out your gun to a civilian, they will say “Wait! I’m on your side.” But then when you turned away from them they will run and shout “Help! Guards!” And then press an alarm button. Dammit! Rookie mistake!

The enemies also can cheat on you like when they know they will die. They will “fake surrender” by run away from you and say “Please! Don’t shoot!” But they run away to silently reload their gun before they start shooting back at you. So it adds a little bit interesting and challenging to a gunfights.

Music are composed by Dan Wentz, the sounds are more using synthesizer instruments which fits well with the atmosphere and the tone of the game. Giving the feel of the game more Sci-fi and futuristic. Even the animations are not that good, but the voice actors in this game are doing a pretty good job. But man oh man, the screams voice from the civilians is the best in this game, I don’t why but their screams is like there are really in pain a lot.

Red_Faction_01.0

 

To wrap this up, this game has a decent story with a good gameplay and atmosphere. Sure the graphics are low but this game provides a campaign a playtime up to 5 to 8 hours or more if you choose a higher difficulty. It gets more challenging as you reach to a higher level. Good variations of weapons and a Geo-Mod technology. If you want to play some good old FPS, you might want to pick this up. Give it a try, you might like it. You can pick this game now on Steam and also for PlayStation 4 on PlayStation Network.

Story: 3.5/5

Gameplay: 4/5

Graphics: 3.5/5

Music and sound: 4/5

Overall: 7/10

 

 

 

 

 

Advertisements

Ulasan – Shadow Warrior Complete (2012) (PC)

fp3j4qb

Shadow Warrior ialah video game first-person shooter yang telah dihasilkan oleh 3D Realms dan diterbitkan oleh GT Interactive Software pada tahun 1997 untuk platform PC. Shadow Warrior Complete pula ialah game yang sama diterbitkan oleh Devolver Digital pada tahun 2012 (studio yang sama menghasilkan versi remake Shadow Warrior 2013) yang menggumpulkan game utama dengan dua expansion-nya iaitu Twin Dragon dan Wanton Destruction dalam satu pek yang lengkap.

Saya dah main game ini dan sekarang saya akan berikan pendapat mengenai game ini. Kita mulakan dengan jalan cerita.

Jalan Cerita

Apa akan jadi apabila watak Duke Nukem bergabung dengan watak-watak hero Asia? Korang akan dapat “You no mess with Lo Wang!” Lo Wang mempunyai gaya percakapan orang Asia dengan lawaknya yang agak cheesy tapi masih boleh buatkan saya ketawa. Kung Fu, Samurai, Ninja, Bruce Lee, semua ada kat dia.

Kisahnya bermula apabila Lo Wang yang bekerja sebagai pengawal di syarikat Zilla Enterprise, yang mana syarikat itu mengawal kesemua industri-industri penting di Jepun. Walau bagaimanapun, disebabkan banyak berlaku korupsi dalam syarikat itu, Presiden Master Zilla merancang untuk menguasai Jepun dengan menggunakan makhluk-makhluk ganas dari Dark Side.

Apabila Lo Wang mengetahui rancangan bosnya, dia letak jawatan dan Master Zilla sedar akan ancaman yang dibawa oleh Lo Wang lalu dia terus menghantar makhluk-makhluk jahat untuk menentang Lo Wang.

ss_efb5cdb6d0a690dfbdc3bee4b9bf9cb4c791d626.1920x1080

Di samping Lo Wang ingin mengalahkan Master Zilla, dia juga perlu membalas dendam terhadap kematian mentor lamanya, Master Leep yang telah mati dibunuh oleh tentera Zilla. (Master Leep ada simpan empat orang perempuan anime yang korang boleh cari dan korang akan lihat Lo Wang membuat lawak seksual versi Asia apabila dia berinteraksi dengan perempuan anime.)

Yup. Baik lawan jahat. Satu hero menentang beribu raksasa jahat. Cerita yang hampir sama macam dalam Duke Nukem cuma bezanya ada elemen Asia. Itulah ceritanya. Sekarang kita beralih ke gameplay.

Gameplay

Gameplay-nya agak sama seperti Duke Nukem 3D tapi ada sikit perubahan. Seperti Doom, Quake, Wolfenstein dan mana-mana game FPS pada tahun 1990-an. korang akan bergerak dari pintu ke pintu dan ada sesetengah pintu korang kena mencari kad kunci yang berlainan warna untuk pintu yang sama warna.

Terdapat empat tahap kepayahan berbeza yang boleh dipilih :

  1. Tiny grasshopper – easy
  2. I have no fear – Normal
  3. Who wants some Wang – hard
  4. No pain No Gain – Extreme

Dan setiap tahap akan menambah bilangan musuh dengan lebih banyak sehingga mencapai lebih 100 musuh dalam satu peta.

Setiap level, kawasannya luas dan boleh diterokai untuk mencari “secrets” yang mana akan mendedahkan korang kepada lokasi rahsia atau lokasi yang terdapat item. Setiap kawasan ada menujukkan ciri-ciri Asianya, kebanyakkannya dari budaya Jepun.

ss_471dc9c5c3883a0084c1a8ffe62a40299718b6e4.1920x1080

Lo Wang boleh berlari dengan laju atas darat dan air, berenang, lompat dan semestinya perlu ada koleksi senjata. Terdapat 10 buah senjata disediakan:

  1. Katana (alternatif – tumbukan)
  2. Shuriken
  3. Riot Gun (alternatif – tiga tembakan shotgun sekali gus)
  4. Uzi (alternatif – dual Uzi)
  5. Rocket Launcher (alternatif – tembakan haba dan tembakan nuklear)
  6. Grenade Launcher
  7. Sticky mines
  8. Rail Gun
  9. Guardian Head
  10. Ripper Heart

Setiap senjata mempunyai fungsinya yang tersendiri contohnya Ripper heart boleh menghasilkan klon Lo Wang dalam masa terhad dan Guardian head menggunakan kepala musuh yang dah mati dan gunakan seperti penyembur api. Bagi saya senjata yang paling saya suka gunakan ialah Uzi, Katana, Riot Gun dan rocket launcher. Grenade launcher korang kena pandai gunakan dinding atau permukaan sekeliling kerana pelurunya boleh melantun dan pastikan korang gunakannya dalam jarak jauh.

e7cqoc6pfP8KmvzC7bLNyC-1200-80

Terdapat juga item-item yang boleh diambil seperti flash bomb, gas bomb (asid), smoke bomb (halimunan), caltrops (yang paling tak boleh pakai, tak nampak fungsinya di mana), night vision goggle, portable medikit, kad heat seeker/kad nuclear warhead (kedua-dua kad ini untuk roket dan boleh digunakan sekali) dan tool kit (korang boleh baiki kenderaan yang rosak.) Kenderaan? Ya! Korang boleh naik kenderaan seperti bot, kereta kebal dan banyak lagi siap dengan senjata mesingan lagi.

Nyawa boleh dipulihkan dengan menggunakan portable medikit atau mencari health packs. Armor terbahagi kepada dua merah (100%) dan kelabu (50%). Korang boleh naikkan nyawa dari 100 ke 200 dengan mencari fortune cookies dengan dalamnya tertulis lawak-lawak yang tak masuk akal tapi still kelakar.

Terdapat banyak jenis musuh yang korang boleh jumpa. Di awal permainan korang akan jumpa musuh yang senang, semakin korang naik level semakin tinggi tahap kepayahannya, walaupun korang bermain di tahap I have no fear. Ada beberapa fight boss dalam game ni, salah satunya melibatkan Lo Wang berlawan dengan robot sumo gergasi.

Grafik

Grafik dalam Shadow Warrior adalah peningkatan dari game 3D Realms yang lepas iaitu Duke Nukem 3D. Dengan menggunakan enjin Build, elemen gore dan darah dimasukkan dan ditonjolkan dengan lebih jelas di mana badan musuh akan terbelah dua apabila korang menggunakan katana atau musuh akan memuntahkan darah apabila korang menggunakan shuriken dan juga semestinya badan meletup.

a9e641ea65414d11b8930ac050023cf2

Efek letupan, efek cahaya percikan darah, efek air serta efek api ditunjukkan dengan baik. Sesuai dengan grafiknya pada masa itu. Oh ya, ada sesetengah dinding yang boleh dihancurkan.

Cuma apabila satu kawasan itu gelap, ia menjadi sangat gelap. Jadi sebelum memulakan permainan, pastikan korang tinggikan brightness-nya. Bagi saya, grafik tiada masalah, cuma masalah gelap itu sahaja.

Kawalan

Ok, di sini bermulanya masalah. Bagi korang yang ingin memuat turun game ini buat kali pertama. Selepas korang install game ni, jangan terus buka dulu sebab nanti korang ada hadapi masalah dengan kawalan keyboard dan mouse-nya yang sangat pelik dan korang tak boleh ubahnya dari dalam game tu. Macam mana nak ubah kawalan? Ada caranya.

GAME07

Pertama sekali korang pergi cari di mana korang save fail GOG Games > Shadow Warrior Complete > Cari Launch Settings > Dalam launch settings tu korang boleh ubah kawalan keyboard dan mouse ikut kesesuaian korang > Lepas tu baru boleh save dan launch game.

Dan semasa korang bermain, pastikan korang on ‘mouse aiming’. Tekan pada butang ‘u’ kat keyboard supaya korang boleh look around gunakan mouse dengan senang. Kalau tidak pergerakan mouse akan dijadikan sebagai movement speed. Inverted mouse juga boleh diubah dalam game.

Suara dan Muzik

Suara Lo Wang memang kelakar,  suaranya seperti tipikal orang Asia yang terlalu hyperactive. Dengan lawaknya yang agak seksual dan ada references yang terkenal seperti John Woo, Lara Croft, anime girls. Jika dibandingkan suara 1997 dengan versi remake 2013, Lo Wang 1997 lebih menyerlah kerana suaranya yang kelakar dan dialog yang menarik, sesuai bagi zamannya pada waktu itu. Lo Wang 2013 juga baik untuk generasi kini. Muzik yang dihasilkan juga terbaik, mengabungkan bunyi dari Barat dan Asia.

Konklusi

GAME04

Shadow Warrior merupakan antara salah satu game FPS nostalgia pada era 90-an yang berdiri sebaris dengan game-game lain seperti Doom, Wolfenstein dan Duke Nukem 3D. Dan semestinya ia sebuah game yang mencabar dan penuh dengan lawak jenaka dari ‘Asian Duke Nukem’ iaitu Lo Wang.

Shadow Warrior Complete telah berada di pasaran Steam dan GOG.com secara percuma sejak tahun 2016. Game ini menjadi percuma selepas Shadow Warrior Redux dipasarkan, tapi ianya berbayar kerana grafik telah dipertingkatkan. Tapi kalau korang nak save bajet, korang boleh dapatkan Shadow Warrior Complete. Bagi yang dah main versi remake dan sekuelnya, korang juga patut cuba game klasik ini.

Saya bagi 8/10 – Gameplay mencabar dan menarik, muzik yang bagus, jalan cerita yang biasa, grafik yang baik, kawalan yang agak pelik tapi masih boleh diubah suai.

Work

14199348

I felt alone,

Darkness inside my heart,

Like a one man trapped inside black room,

I tried to be happy,

I tried to be honest,

I tried to be gentle,

But they are always tried to crush me, destroyed me,

It makes me like I want to kill them,

Every tasks that I had done,

Other people got the rewards,

My works goes under the radar,

I’m not gonna be a suicidal,

My mind still rational,

Suicide is not gonna change my life or afterlife,

I’m still fight my depression,

I’m not gonna let myself feel down,

I always remind myself,

Never give up, never surrender,

You fell down many times,

You get up no matter how hard they crushed you,

You work for yourself and for your families,

 

 

 

 

30 Years Old In 3 Days

Jack Francis is a 13 years old high school student. He’s a rich boy living with his parents in a big “golden” house. Jack can be described as a student who always wears new clothes, has a clean face with no pimples and also has a nice shiny haircut. But many students at his school didn’t like him because he always have this kind of arrogant and show off attitude. The worst part is, he likes to degrade some students about their poor parents.

While Jack not have many friends, he “owned” three friends, a very loyal one. Well, Jack always give them a “gift” to keep them loyal to him all the time. Jack will using them for his own benefits like helping him to finish his homework, bullying and stealing. At home, Jack often disrespect his mother and father. But his parents not mad at him at all, instead, Jack’s parents continue to give him what he likes to keep Jack happy.

8

Jack always think he’s the king, he can get whatever he wants. His fortune will never runs out. Not until one day, Jack fall down from the stairs in his home. His parents take him to the hospital, Jack is in pretty bad condition, he’s unconscious. His parents sitting right next to Jack, crying, hoping for Jack to wake up again. The next morning, Jack wake up, but weird thing is, his physical body has been drastically changed. He’s not 13 years old anymore, but 30 years old!

Times has passed, and so with Jack’s parents. The doctor on duty tell Jack that his parents couldn’t survived in car accident yesterday, which explain why Jack have some cuts and scratches on his body. Jack really shocked about what just happened to his family. After the funeral of his parents is over, authorities from several banks come to Jack’s house to tell him that his parents has been blacklisted for having too much debts. So they take back the house, the cars and all other property. Jack got kicked out from his own house. He become from millions to zeroes.

By day two, Jack living homeless on the street. He just sitting in the middle of the crowd and begging for money. But many of people just ignored him, scold him and even worst spit on him. Jack really sad because this remind him when he was a kid, he did spit on some old man who are poorly begging for Jack to give him some money.

By day three, while he sitting and begging for money on the street. He see his three friends that he “used” them back in high school are now become a successful man with rich attire and good occupation. Now Jack remember what his teacher said, “Money have finish line but knowledge will never have finish line.” Jack start to cry and wonder why he was so blind by money. He pray to god, hoping he can turn back time and change his fate.

As he cry, he fainting and when he wake up. He is in hospital with his parents sitting next to him. Jack turn back to 13 years old, he apologize to his parents for all the bad things he had done. The next day, he apologize to his three friends and make a promise to never return to his old bad life

 

REVIEW (film) – POWER RANGERS (2017)

Go! Go! Power Rangers! It’s Morphin Time! Watching this latest Power Rangers reboot movie brings me back to my childhood memories. Nostalgia baby!!! I knew this popular kids television show when I was 6 years old, when my dad bought me a VCD of Mighty Morphin Power Rangers that include 5 or 6 episodes in one disc.  I watched the VCD episodes from Mighty Morphin to In Space seasons (I missed Zeo Season because at that time it’s hard to get VCD episodes of Power Rangers Zeo in Malaysia). And I still keep my 1995 Mighty Morphin Power Rangers movie VCD. I remember on every Saturday evening, at 6m o’clock, on TV2 (local broadcasting television), I will sit in front of the screen and watch Power Rangers from Lightspeed Rescue to Mystic Force seasons, after that, I stopped watch it because I got some other commitment to do. Not because I don’t like it, but I grow up day by day and that show is for kids. I have to let it go to the next generation to let them enjoy it. But hey! I’m may look like adult outside, but inside I still have my inner child.

Years had passed, then one day, without warning, the new Power Rangers movie came out in 2017. And this is a reboot, which mean is a whole new universe but still maintain the original of Mighty Morphin series. We got the new casts, which I think they are all prefect for their own role. Especially Rj Cyler as Billy/Blue Ranger, he’s nerdy same like the old Billy, but this time he’s really funny and I enjoyed his acting.  Dacre Montgomery as Jason/ Red Ranger, from his look and attitude, I can see he’s the good choice for that leadership role and I want to see him more on the next Power Rangers sequel and what he’s capable of since this is his first movie. Other actors and actress also did the pretty good job! Kudos!!!

power-rangers-2017

For the storyline, it was a different setting from the television series. In the first scene, dinosaur era,  Zordon as the Red Ranger and his team (they’re all aliens) lose to Rita Repulsa which (surprisingly) happens to wear a Green Ranger armor, yes! She’s a Green Ranger with different helmet design. Zordon managed to collect all the power coins from his wounded team and Rita is in front of him, ready to kill Zordon. But before she managed to do that, BAMMM!!! Meteors slammed the Earth surface and kill all the dinosaurs and also the Rangers (Zordon survived by the way), Rita on the other scene is thrown out into the sea (she also survived, don’t worry).

“Are we more like Iron Man or Spiderman?” – Billy

I like this new reboot because the storyline was more mature (you realize that I type the word  ‘kill’ two times in the previous paragraph? This is because this Power Rangers reboot are allowed to use word ‘kill’ and other curse words…for the first time) and suitable for adult big time Power Rangers fans that are still collect Power Rangers toys until now. Five teenagers in this movie had their own problems, is not the same like TV show where the teenagers are happy-go-lucky like they had no problems. This time, in this cynical world, every characters had to deal with real world problems like, bullying, crime, autistic, fake friends and family.

At first, they all don’t know each others. But thanks to Billy, he blew up one of the rocks at gold mine area and all of them managed to the power coins on their hands. Interestingly, even without their suit or armor, they still have that superpower abilities like jumping and crushing things, be like steel. Stuff that normal humans can’t do (or is it?). When they go back to the gold mine area, they found the Zordon command center.

Power-Ranger-2017-Cast

What’s funny was when arrived in the command center, Zordon introduced himself and Alpha 5 was in there too (he said Aye Yi Yi…You happy?). Suddenly, Zordon announced all of that 5 teenagers as the Power Rangers. At first, they all don’t believe what he said, but then when Zordon show a glimpse of Rita’s destruction about how she going to find a Zeo crystal. They believed (that escalated quickly). Zordon then realized that they are all not prepare for this battle. So, everyday, these 5 teenagers need to come to Zordon place and do some training sessions because at this moment they all can’t morph into Power Rangers. They have to work together as one team, one heart. If they can achieve that, then they can morph in their own armor.

“Are we friends or Power Rangers?” – Trini

This is where we get to see some connections between each of the characters because many people seems to think that the second act in this movie was not necessary. For me, it is really necessary because if they not knowing each other. How can they morph into Power Rangers? I can see the second act as a “characters development” because we get to see they build a friendship. You know, to become Power Rangers you need to have a good relationship between your friends. And is Jason’s job as a leader to bring them all together and test his capability as Red Ranger.

Power-Rangers-2017-after-credits-hq

Rita Repulsa, she different than the TV show, really different. She’s more scary, more sexy yet terrifying. She’s still got that old Rita humor but it is more to dark humor. I enjoyed Elizabeth Banks as Rita, She did a stellar job, I never thought she can play as villain. I would be cool if she wearing that green ranger helmet for the entire movie and not just in the introduction. For Goldar, I have no problem he’s turned to a giant monster, but at least give him a voice. Looking back to the old Goldar, I still love the old one. I wish they use a different monster other than Goldar.

“We’re like Mamazord…No, Megazord!” – Billy

For the Rangers armor, I like the design, it look very futuristic and yet still maintain the design from the TV show especially at the helmet part. Their armor this time is using an alien’s technology. Maybe that’s why when morph, some kind a liquid will go around their body. I just that they can show how they morph outside of Zordon command center because in here we only get to see they morph inside command center. Overall, I like the suit or armor. Not bashing about it.

Now for the zords, I have no problem the design with the other 4 zords except for Mastodon. Why he have 8 legs? He looks more like a beetle than a mammoth. Each of their zord have their own weapons like machine gun and cannons. Usually when I see all of these 5 zords, Pterodactyl zord from Pink Ranger are seems useless when fighting alone in the TV show. But in these movie, she did a good work, better than other 4 zords.

power-rangers-zords

Megazord? Humanoid. I can say the design are just fine but I kind a disappointed that the transformation process are not showed clearly because at that scene the zords fell down into the Zeo crystal and then they all combined into megazord. Maybe they can show it better next time? But when I saw the toy transformation video for these 5 zords, it was really complicated. Maybe that’s why it was not shown clearly.

_KF17640.NEF

Overall I like the movie, it was not too bad. For people who are expecting a lot of action scenes, you not going to get a lot because the action scene came on the third act. Because remember, this is a origin story, it involved a lot of character development.  I just hope we can get a lot of action scenes in the sequel, don’t worry they planning to do 5 more movies for this franchise. If you a Power Rangers fan, you should definitely see it. If you are new to Power Rangers, go see it too.

I’m DanialZuher, signing out. Dasvidanya 

ULASAN (filem) – POWER RANGERS (2017)

Go! Go! Power Rangers! It’s Morphin time! Melihat filem reboot Power Rangers terbaru ini mengembalikan semula nostalgia semasa aku mula menonton filem tahun 1995 Mighty Morphin Power Rangers The Movie pada ketika umur penulis berumur 10 tahun. Saya mula mengenal rancangan televisyen kanak-kanak itu pada umur 6 tahun (masih di tadika masa tu). Perkenalan saya dengan Power Rangers agak lewat kerana saya lahir pada tahun 1996, jadi bertuah bagi mereka yang menjadi kanak-kanak pada tahun yang sama Mighty Morphin Power Rangers ditayangkan di kaca televisyen pada tahun 1993.

Power Rangers pertama yang saya pernah tonton mestilah siri Mighty Morphinm diikuti dengan siri Turbo, In Space sampailah ke siri Mystic Force (siri Zeo saya terlepas). Dari zaman Haim Saban bertukar ke Disney kembali bertukar ke tuan asalnya. Jika korang nak tahu, Power Rangers ni diadaptasi dari siri rancangan televisyen di Jepun, Super Sentai yang mana umur penyiarannya lebih lama dari siri Power Rangers iaitu pada tahun 1975 bermula dengan siri Himitsu Sentai Gorenger. Siri Super Sentai yang saya pernah tonton ialah Hikari Sentai Maskman (kegemaran saya), Choushinsei Flashman, Chojin Sentai Jetman, Ninja Sentai Kakuranger, Timeranger , Dekaranger dan Magiranger.

Ok, cukuplah saya ceritakan kenangan saya kepada pembaca. Mari kita melompat ke tahun 2017 dengan filem Power Rangers terbaru dari Haim Saban. Ini merupakan filem ketiga siri tersebut selepas filem Turbo: A Power Rangers Movie pada tahun 1997. 20 tahun jarak masanya diantara filem Turbo dan filem reboot ini. Tapi jika dibandingkan filem 2017 ini dengan dua filem yang terdahulu, Power Rangers 2017 ini lebih nampak matang dari segi jalan cerita.

power-rangers-2017

Filem berdurasi 2 jam lebih ini diarahkan oleh Dean Israelite dan diterajui oleh beberapa pelakon baru seperti Dacre Montgomery (Jason Scott/Red Ranger), Naomi Scott (Kimberly Hart/Pink Ranger), RJ Cyler (Billy Cranston/Blue Ranger), Becky G (Trini Kwan/Yellow Ranger), Ludi Lin (Zack Taylor/Black Ranger), Bill Hader (Alpha 5), Bryan Cranston (Zordon) dan Elizabeth Banks (Rita Repulsa).

Pada awal permulaan filem, kita merentasi masa ke zaman era dinosaur, di mana kita diperkenalkan dengan  makhluk asing yang mempunyai kuasa Power Rangers, diketuai oleh Zordon tewas di tangan Rita yang memakai armor… Green Ranger? (Ya! Tepat sekali! Spoiler!!!) Sebelum meteor menghempas bumi, Zordon sempat menggumpulkan kelima-llima power coins, menanti untuk sampai ke tangan yang layak. Akibat dari hempasan kuat meteor, Rita tercampak ke dalam laut. Dan kita merentas ke masa kini yakni zaman moden

Apa yang menarik dalam filem Power Rangers 2017 kali ini ialah setiap dari lima karakter ini ada masalah mereka masing-masing. Jason ditahan oleh pihak polis kerana melakukan kesalahan di sekolah, Kimberly dengan masalah kawan-kawannya, Billy dibuli dan ada penyakit autistic tapi bijak. Trini dan Zack ada masalah keluarga. Pada awalnya, mereka berlima memang tak kenal antara satu sama lain. Tapi sepanjang filem ini bergerak, korang akan dapat lihat mereka berkenalan, membina persahabatan dan bersatu menjadi Power Rangers.

“Let’s go!”

Apabila mereka berlima menjumpai power coins di lombong emas yang telah diletupkan oleh Billy. Tubuh badan mereka berubah sejak power coins itu berada di tangan mereka. Mereka menjadi kuat lebih dari manusia normal walaupun tanpa ada sut armor. Dan apabila mereka kembali semula ke tempat lombong emas itu dan kebetulan pula mereka terjumpa pusat kawalan Zordon. Mereka berlima berjumpa dengan Zordon dan Alpha 5.

Power-Ranger-2017-Cast

Apa yang kelakar, tanpa  mereka berlima mengetahui apa-apa, Zordon menggelarkan mereka berlima sebagai Power Rangers, reaksi mereka sangat terkejut. Pada mula mereka semua tidak percaya, Zordon memberikan gambaran Rita yang menakutkan kepada mereka. Zordon memberitahu, Rita akan dibangkitkan dan dia akan membina Goldar dari emas untuk mencari kristal Zeo. Nak tak nak, Jason sebagai ketua kena menyatukan pasukannya dan bertindak sebagai satu supaya mereka boleh bertukar menjadi Power Rangers. Sebelum mereka dapat bertukar, pelbagai latihan dilakukan oleh mereka berlima yang telah disediakan oleh Zordon, tapi ada satu masalah, mereka berlima tidak bersefahaman dan tidak mahu bersatu, semua mementingkan diri sendiri. Sehinggalah satu insiden berlaku, barulah mereka dapat bersatu dan bertukar.

“Are we more like Iron man or Spiderman?”

Bagi saya, perwatakan Rita dalam filem ini sangat berbeza dari siri TV tahun 1993 yang dulu. Rita yang baru ini tidak hanya duduk dan mengarah sahaja, dia kali turun padang dan membunuh semua yang dia jumpa (ya! Power Rangers 2017 menggunakan perkataan ‘kill’ ‘dead’ dan beberapa ayat menyumpah). Rita pada awal kemunculannya agak menakutkan (elemen seram ooo), perwatakan Rita yang lama masih ada, cuma kali ini dia lebih sinis dan lebih jahat dan lebih gelap.

power-rangers-zords

Lakonan Bryan Cranston sebagai Zordon bagi saya baik, tidak kurang, tidak lebih. Rekaan Alpha 5 dalam filem ni lebih nampak gabungan antara alien dan robot. Dan ya, dia masih menyebut “aye yi yi” dalam filem ni.

Bagi saya, sut Power Rangers yang baru kelihatan lebih futuristik (kerana menggunakan teknologi alien) dan menarik, tapi masih mengekalkan ciri-ciri sut lama. Untuk Zords pula, rekaan robotnya nampak lebih cantik dan garang, cuma zord Mastodon masih menimbulkan tanda tanya, kenapa dia ada 8 kaki? Zords yang lain sudah ok. Apabila zord bertukar ke Megazord, rekaan lebih nampak humanoid dari Megazord siri TV. Cuma saya agak kecewa apabila proses transformasi yang dilakukan tidak jelas, tapi apabila saya melihat mainan action figures, proses transformasinya agak complicated, mungkin sebab tu ia tidak ditunjukkan dengan jelas.

“Are we friends or Power Rangers?”

Bagi mereka yang mengharapkan lebih banyak action scene dalam filem ni mungkin akan sedikit kecewa kerana mereka akan beraksi di akhir 30 minit dalam filem ni. Tapi bagi saya dan peminat-peminat PR yang lain mungkin akan faham bahawa ini adalah filem pengenalan (origin) kerana filem pertama ni lebih memfokuskan kepada characters development, macam mana mereka berlima perlu memahami antara satu sama lain sebab kalau mereka tak bersatu takder le Power Rangers. Jadi mungkin kita akan lihat lebih banyak action scenes dalam sekuelnya nanti, jangan risau, mereka dah rancang nak buat 5 lagi filem. Dan mesti korang tertanya-tanya, ada ke lagu tema Power Rangers didendangkan? Jawapannya? Ya! Memang ada, diambil terus dari lagu tema filem PR 1995.

Pada pendapat saya, walaupun ini filem reboot, ia masih mengekalkan ciri-ciri klasik Power Rangers yang dulu. Dengan lawak jenaka yang disampaikan oleh Billy (Billy yang kali ni tetap nerd tapi kelakar), serta posing seperti dalam siri TV dan bangunan-bangunan di Angel Grove masih lagi dimusnahkan tanpa memaksa Power Rangers membayar balik ganti rugi, kalau anda tinggal di Angel Grove, pastikan anda ada insurans. Jadi apa tunggu lagi? Kalau korang minat Power Rangers atau baru saja nak mengenali Power Ranger. Boleh tonton filem Power Rangers ini di pawagam sekarang.

3/5

 

Pen, Pensil dan Buku Nota

Pencils on a blank notebook

Pada waktu petang yang cerah, burung-burung terbang bebas tanpa perlu memikirkan masalah di sekelilingnya. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa bertemu dengan manusia untuk menyejukkan suhu di tubuh badan mereka. Manusia itu dapat merasa kesejukkan dari tiupan angin lembut itu yang telah dihantarkan oleh-Nya kepada umat yang masih mengingati-Nya.

Dan manusia itu adalah seorang lelaki tua yang berusia dalam lingkungan 80 tahun. Bertongkat, berkaca mata, berbaju kemeja, berseluar slack, memakai kasut dengan reka bentuk seperti pada tahun 1980. Wajah lelaki itu sudah nampak kelihatan kedutan-kedutan layu bak daun-daun di ranting-ranting pokok yang berwarna pudar, menunggu masa untuk jatuh ke bawah dan ditenggelamkan ke dalam tanah dan berjumpa dengan-Nya.

Lelaki tua itu sedang berjalan perlahan-lahan dengan tongkat berkaki empatnya untuk menuju ke taman permainan yang tidak jauh dari rumahnya. Lelaki tua itu berjalan sambil menikmati pemandangan matahari yang indah di waktu petang dengan kanak-kanak sedang bermain dengan penuh gembira dan riang di taman permainan. Apabila lelaki tua itu berada di taman permainan, dia mencari kerusi kayu yang berdekatan dengannya. Dia duduk sambil menyandarkan badannya ke tempat penyandar kerusi, dia menarik nafas udara segar dengan lega.

Lelaki tua itu sekali lagi memandang ke arah kanak-kanak yang sedang bermain-main di taman permainan. Budak lelaki menaiki buaian setinggi awan. Lima orang budak bermain gelongsor secara bergilir-gilir. Dua budak lelaki bergayut di Monkey Bar, budak perempuan juga tidak mahu ketinggalan, tidak mahu kalah untuk mencuba bergayut di palang-palang besi tersebut. Dan tidak lupa juga kepada kanak-kanak yang sedang bermain jongkang-jongkit dan tangga berpalang.

Tapi lama-kelamaan senyuman dari lelaki tua itu tiba-tiba sahaja bertukar muram seperti sungai air tawar. Ibu jari dan jari telunjuk di tangan kanannya perlahan-lahan menyentuh bingkai cermin matanya lalu dikeluarkan dari pandangan matanya yang sebenar. Anak matanya berkedip berkali-kali, wajahnya kelihatan lebih muram lagi. Dari pandangan matanya, dia seperti berada di dunia lain. Tadi berwarna, kini hitam putih. Keadaan di sekelilingnya semuanya berwarna hitam dan putih. Burung-burung yang terbang tadi kini sudah tiada. Awan mendung mula kelihatan. Matahari sudah hilang dari pandangannya.

Kanak-kanak yang sedang bermain dengan penuh riang tadi tiba-tiba bertukar senyap seperti tiada satu suara pun yang keluar dari buah bibir setiap anak-anak kecil itu. Apa yang kanak-kanak di taman permainan itu lakukan hanyalah duduk diam, tidak bertegur sapa, kepala masing-masing memandang ke bawah. Khusyuk melihat ke sebuah alat gajet yang dipanggil sebagai tablet.

Lelaki tua itu masih bermuram, namun, untuk mengembirakan hatinya. Dia perlahan-lahan mengeluarkan sebatang pensil dan pen dan satu buku nota bersaiz kecil dari poket seluarnya. Di dalam buku notanya, terdapat banyak catatan tentang dirinya di masa lampau. Dan juga terdapat banyak cerita pendek yang dikarang sendiri olehnya. Jadi buku nota lelaki tua itu mempunyai dua dalam satu kandungan. Diari dan cerpen.

Dia mula membelek helaian muka surat di buku notanya untuk mencari satu helaian kosong supaya dia boleh menulis apa yang dia lihat pada hari ini. Satu helaian kosong sudah jumpa, lelaki tua itu pun mula menulis dengan menggunakan pen dan dalam masa yang sama dia juga menggunakan pensil untuk membuat lakaran di atas kertas buku notanya yang mana kulit buku tersebut berwarna putih.

Sedang lelaki tua itu khusyuk menulis tanpa menghiraukan keadaan di sekelilingnya. Sehingga beberapa minit kemudian, seorang budak perempuan menghampiri lelaki tua.

“Pak cik buat apa tu?” Tanya budak perempuan yang berumur dalam lingkungan sepuluh tahun itu.

“Pak cik tengah menulis ni.” Balas lelaki tua itu sambil matanya memandang ke arah wajah budak perempuan yang masih tersenyum manis.

“Tapi pak cik pakai apa untuk menulis tu. Saya tak pernah nampak pun.” Jawab budak perempuan dengan wajah keliru.

“Kesian kamu. Zaman pak cik dulu, semua orang tulis pakai alat yang pak cik guna ni.”

“Alat apa yang pak cik guna tu?” Tanya budak perempuan itu sambil matanya memandang ke arah pen dan buku nota milik lelaki tua itu.

“Ini dipanggil pen dan lagi satu pensil. Yang tebal ni dipanggil buku nota. Dalam buku ni lah pak cik selalu tulis kisah-kisah hidup pak cik.”

“Macam susah jer nak guna. Macam berat jer nak bawa buku tebal tu. Baik saya bawa tablet saya, ringan. Untuk menulis pun senang, pakai jari jer.”

“Tapi ‘rasa’ tulis pakai pen dengan tulis pakai jari lain tau adik.”

“Lain macam mana tu pak cik?”

“Pakai pen, adik akan dapat ‘pegang’ tulisan adik kat kertas buku. Dan lagi satu, bila dakwat biru ni keluar dari pen, pak cik dapat rasakan satu ’kepuasan’ yang pak cik tak pernah gambarkan.” Lelaki tua itu menunjukkan kepada budak perempuan itu tentang kepuasan menggunakan pen dengan menulis satu perkataan di buku notanya.

“Wow! Hebatnya! Boleh saya cuba?” Kelihatan wajah budak perempuan sangat teruja untuk mencuba pen dan menulis di atas buku nota milik lelaki tua itu.

“Boleh. Tapi sebelum tu. Boleh pak cik ceritakan tentang kisah hidup pak cik?”

“Wah! Cerita! Saya suka! Saya suka!”

“Mari, duduk kat sebelah pak cik.” Lalu budak perempuan itu pun duduk bersama di sebelah lelaki tua tersebut. Matanya sudah mula tertumpu ke arah wajah lelaki tua. Keterujaan dan rasa tidak sabar untuk mendengar cerita yang akan keluar dari buah bibir lelaki tua itu.

“Ok, pak cik mulakan masa pak cik umur sebaya macam kamu. Masa hari jadi pak cik yang ke sepuluh. Arwah ayah pak cik bagi hadiah kepada pak cik dua batang pen dan pensil. Arwah mak pak cik pula hadiahkan buku nota yang sampai sekarang pak cik gunakan.”

“Lamanya pak cik guna. Macam mana boleh bertahan sampai sekarang?”

“Panjang ceritanya tapi biar pak cik ceritakan.”

“Boleh dikatakan pak cik memang seronok dengan pemberian hadiah dari mak dan ayah pak cik. Pak cik dari kecil memang minat menulis, tulis cerita, karangan, pantun, sajak, semua pak cik tulis dalam buku nota ni. Setiap hari tangan pak cik memang gatal nak tulis cerita baru. Masa sekolah rendah dulu, pak cik memang dapat keputusan cemerlang dalam subjek Bahasa Malaysia.”

“Oooo. Mana pak cik dapat idea-idea tu?”

“Pak cik lihat apa yang pak cik nampak di sekeliling. Pak cik pun mula menulis.”

“Macam susah jer.”

“Tak adik, senang jer. Cerita ni boleh jadi tentang apa saja, pengalaman, fiksyen dan macam-macam lagi. Contoh, hari ni adik main kat taman permainan, ceritakan balik apa yang adik main dalam bentuk tulisan. Kalau adik nak cipta dunia khayalan adik sendiri pun boleh.”

“Boleh!?”

“Boleh. Semuanya bergantung kepada imaginasi adik. Berbalik kepada cerita pak cik tadi. Pak cik gunakan pen, pensil dan buku nota tu dari sekolah rendah sampailah ke sekolah menengah. Kalau dakwat pen habis, pak cik beli kat kedai. Kalau helaian muka surat kat buku nota pak cik habis, pak cik akan tambah sendiri kertas-kertasnya.” Ujar lelaki tua itu. Budak perempuan itu menajamkan telinganya untuk mendengar cerita.

“Pak cik dapat masuk universiti, walaupun dah banyak alat tulis pak cik beli, pak cik tetap gunakan pen dan pensil ni. Pak cik ambil kursus pengurusan pejabat kat universiti masa tu. Yuran pengajian pak cik bayar sendiri, jadi pak cik hantar hasil karya pak cik kat syarikat-syarikat penerbitan, sambil tu pak cik kerja sambilan kat restoran.”

“Pak cik memang seorang yang rajin.” Puji budak perempuan itu.

“Biasalah adik, pak cik ni bukan orang senang. Nak dapat sebuah buku masa dulu pun dah susah. Jadi pak cik pun berjaya tamatkan pengajian kat universiti tu. Seminggu selepas majlis graduasi, pak cik mula cari kerja kat merata tempat.”

“Pak cik dapat kerja yang pak cik nakkan?”

“Malangnya tak adik, dengan ekonomi masa tu makin teruk, susah nak dapat kerja dalam bidang pak cik. Semua syarikat nakkan pengalaman kerja tiga hingga lima tahun dalam bidang berkaitan. Pak cik baru keluar dari universiti masa tu, kenapalah mereka tak bagi peluang kepada pak cik untuk buktikan kepada mereka apa kemampuan yang pak cik boleh buat. Tapi itu cerita dulu.”

“Kesian pak cik.” Kata budak perempuan itu dengan nada sedih.

“Biasalah adik, nak hidup kena tempuh susah dulu baru dapat senang. Tapi tuhan tak pernah lupakan pak cik, setiap hari pak cik berdoa sebab pak cik yakin rezeki tu ada di mana-mana. Masa tu pak cik tak kisah dah, pak cik terima apa saja jenis kerja, asalkan benar.”

“Dan akhirnya pak cik dapat kerja.”

“Ya! Pak cik dapat kerja kilang kat syarikat pembuatan pen yang kebetulan jenama sama yang pak cik masih guna. Selama sepuluh tahun pak cik kerja di situ, akhirnya barulah pak cik dapat naik pangkat. Tapi tak lama.”

“Kenapa?”

“Teknologi makin canggih masa tu. Telefon pintar, tablet dan macam-macam lagi dicipta pada masa tu. Sampaikan orang dah kurang beli majalah, buku komik, surat khabar, novel, semua yang bersifat fizikal orang dah kurang guna. Semuanya baca kat telefon pintar. Alam maya.” Ujar lelaki tua itu sambil memegang pennya.

“Lebih malang, syarikat yang pak cik kerja tu dah mula bankrap. Bukan syarikat tu saja, syarikat yang keluarkan alat tulis yang lain pun turut terkena tempias, gulung tikar. Sebab masa tu orang semua menulis kat alat gajet-gajet kecil tu. Sekolah-sekolah pun dah tak guna buku tulis, segala jenis urusan guna tablet. Akhirnya pak cik dan pekerja-pekerja lain terpaksa meninggalkan syarikat yang dah mati tu. Tapi pak cik tak pergi dengan tangan kosong, sebelum pak cik keluar, pak cik ambil tiga bakul batang dakwat pen supaya pak cik boleh terus gunakan pen pemberian arwah ayah pak cik.” Sambung lelaki tua itu.

“Pak cik tak seronok ke dengan teknologi yang kita guna sekarang?” Tanya budak perempuan itu.

“Pak cik hargai. Tapi pak cik rasakan teknologi gajet tu sedikit sebanyak memakan diri kita. Kita dah jadi pentingkan diri sendiri, tak hiraukan keadaan sekeliling, semua dengan hal masing-masing. Contoh yang paling dekat, kamu tengok kat depan kamu tu. Semua pandang ke bawah, tak main pun alat permainan yang disediakan. Kalau zaman pak cik dulu, jumpa jer taman permainan, memang riuh suara kami, main gasing, main layang-layang. Agaknya budak-budak sekarang tak tahu apa itu gasing.” Ujarnya.

“Wah! Bestnya zaman pak cik! Saya tadi rasa bosan sangat main buaian sendiri jer, tak ada kawan, yang lain semua sibuk main game. Sebab tu bila saya nampak pak cik pegang alat ni, saya pergi dekat pak cik sebab saya nak tahu.”

“Kesian kamu. Gajet-gajet ni tak salah kalau nak guna, yang salah cara kita menggunakannya yang terlebih had. Kita kena tahu batasan, jangan sampai hilang sifat kemanusiaan kita. Apa saja yang kita lakukan dalam dunia ni ada batasannya. Tak boleh kurang, tak boleh lebih, kena seimbang.”

“Saya… Tak faham pak cik tentang seimbang tu.”

“Tak mengapa, kamu kecil lagi sekarang. Bila kamu dah besar nanti kamu akan faham. Buat masa sekarang kamu berseronoklah dengan zaman kanak-kanak kamu sebab nanti bila dah besar dah tak boleh ulang balik masa lalu.”

“Baiklah pak cik.”

“Mungkin ini bukan zaman pak cik, ni zaman kamu adik. Zaman pen, pensil dan buku dah berakhir. Sekarang zaman ‘sentuhan jari di skrin pintar’. Pak cik tak boleh nak halang kemajuan evolusi manusia. Manusia perlu terus mara untuk maju. Tapi, adakah kemajuan tu akan membuatkan kita lebih bertamadun?”

“Pak cik, sambunglah cerita tadi.”

“Apa? Uhuk! Uhuk! Pak cik rasa tak larat la. Sambung esok boleh?” Jawab lelaki tua itu sambil terbatuk-batuk.

“Ala, pak cik, sambung la.” Rayu budak perempuan itu.

“Macam ni. Pak cik baru teringat tadi yang pak cik kena ajar kamu macam mana nak gunakan pen ni. Cerita tu pak cik sambung esok, boleh?”

“Boleh, boleh.”

“Ok, kamu pegang pen ni macam ni. Lepas tu cuba tulis atas buku nota ni.”

Maka, lelaki tua itu pun mengajarkan kepada budak perempuan itu bagaimana cara menggunakan pen dan pensil. Budak perempuan itu begitu teruja apabila kali pertama dia memegang dan menulis dengan menggunakan sebatang pen dan pensil yang mana dia tidak pernah lihat sebelum ini. Sehingga pukul enam, barulah budak perempuan itu berhenti menulis. “Bagus. Kamu dah boleh bina sebuah cerita. Kamu memang cepat belajar macam kamu dah selesa pegang pen tu.” Puji lelaki tua itu.

“Hehe. Terima kasih pak cik.”

“Pak cik rasa kamu patut balik rumah sekarang, nanti mak ayah kamu risau pula.”

“Kalau macam tu saya pergi dulu.”

“Eh tapi sebelum kamu pergi. Buka dua tapak tangan kamu.”

“Pak cik nak buat apa?” Budak perempuan itu membuka dua tapak tangannya di hadapan lelaki tua tersebut.

“Pak cik nak bagi kamu ni.” Lelaki tua itu memberikan pen, pensil dan buku nota miliknya kepada budak perempuan itu.

“Tapi, ni pak cik punya. Saya tak boleh terima.”

“Kamu ambil. Kamu dah bersedia untuk gunakannya. Kamu sambunglah kisah hidup kamu dalam buku nota ni. Ciptalah fantasi kamu, reka cerita kamu. Lagipun kisah hidup pak cik dah sampai penghujungnya.”

“Pak cik ok ke?”

“Pak cik tak apa-apa. Uhuk! Kamu pergilah.”

“Terima kasih pak cik.” Maka budak perempuan itu berlalu pergi meninggalkan lelaki tua itu berseorangan. Budak perempuan itu sangat gembira dengan pemberian hadiah dari lelaki tua tersebut.

Satu per satu kanak-kanak balik ke rumah ibu bapa mereka masing-masing. Lelaki tua itu masih berada di taman permainan, masih terduduk di situ. Sehinggalah lelaki tua itu mengeluarkan cermin mata lalu memakainya semula.

Dunia yang hitam putih kembali berwarna. Kanak-kanak kembali riang bermain di taman permainan. Matahari kembali bersinar cahaya, awan mula kelihatan biru dan putih. Senyuman kembali terukir di bibirnya. Dia mula terkenangkan kembali zaman kanak-kanaknya. Wajah arwah ibu dan ayahnya. Sedang dia tersenyum, roh lelaki tua itu keluar dari jasadnya lalu naik ke atas langit. Dia pergi meninggalkan dunia ini. Tapi dia tidak meninggalkannya begitu sahaja, budak perempuan itu akan terus menyambung legasinya.