ULASAN (Permainan Video) – A Story About My Uncle (sebuah kisah yang manis)

thumb-1920-533222
Sumber: wall.alphacoders.com

Pernahkah korang mempunyai impian untuk mengembara ke seluruh dunia dan mempelajari banyak perkara baru dan memahami budaya setempat? Jika ya, korang patut main game ini. A Story About My Uncle ialah sebuah game first person platforming adventure di mana pergerakan sangat dititikberatkan untuk pemain memenangi pengembaraan ke dunia asing.

A Story About My Uncle dibangunkan oleh Gone North Games dan diterbitkan oleh Coffee Stain Publishing untuk Microsoft Windows, Linux dan Mac OS. Penulis macam tak percaya game ini dibangunkan oleh pembangun sama yang mencipta GoatZ, sebuah game goat simulator di mana pemain menjadi zombi kambing… pelik bukan? Apa-apa, mari kita teliti satu per satu dari segi jalan cerita, gameplay, grafik, runut bunyi dan lain-lain.

  • Jalan Cerita

A Story About My Uncle mengisahkan tentang seorang budak lelaki yang pergi ke dunia asing yang dipenuhi dengan makhluk yang peramah dan baik dalam misi untuk mencari pak cik yang telah lama hilang.

Penyampaian cerita diceritakan melalui cara imbas kembali di mana budak lelaki itu yang kini sudah besar menceritakan kisah pengembaraan mencari pak ciknya itu kepada anak perempuan sebagai bedtime story.

1470931589-1174387559
Sumber: mobygames.com

Pemain akan dapat membongkar misteri mengenai kewujudan makhluk di situ dan kenapa pak ciknya berada di dunia itu.

Jalan ceritanya sangat mudah untuk difahami. Tidak ada cutscenes yang mengganggu perjalanan permainan pemain. Jadi tumpuan kepada game ini hanya gameplay 100%.

Secara keseluruhannya, cerita yang baik.

  • Gameplay

Fokus utama game ini adalah pergerakan (free running) dan momentum untuk bergerak dari satu platform ke satu platform dengan sedikit elemen puzzle di mana pemain perlu merangka strategi sebelum bergerak ke lokasi tersebut. Pada awal permainan, pemain akan diberikan sut khas. Sut khas itu pemain boleh gunakan grappling hook untuk bergayut dari satu platform ke satu platform. Selain dari grappling hook, pemain boleh berlari, melompat dan melompat lebih tinggi dengan melakukan pengecasan ke atas sut tersebut.

Pemain juga akan mendapat upgrades seperti boleh menggunakan grappling hook sebanyak tiga kali di udara dan rocket booster di mana pemain bergerak seperti peluru semasa berada di atas udara.

Kawalannya juga mudah, left click pada mouse untuk grappling hook dan right click untuk lompatan lebih tinggi. Pemain boleh menggabungkan kombinasi untuk mencapai ke platform yang lebih jauh. Contohnya seperti gabungan sprint dan lompatan lebih tinggi mampu membuatkan pemain terbang lebih jauh di udara.

a-story-about-my-uncle-hd-wallpapers-32683-2072032
sumber: stmed.net

Terdapat tujuh levels yang disediakan dalam game ini, setiap satu darinya mempunyai persekitaran dan cabaran yang berbeza. Contoh lokasi-lokasi yang ada adalah kawasan hutan, perkampungan, gua dan kawasan berais. Jujur penulis katakan, level yang terakhir memang mencabar skill pemain.

Setiap level-nya juga mempunyai dunia yang luas untuk diterokai terutama sekali di kawasan perkampungan di mana pemain akan berjumpa dengan makhluk yang tinggal di situ. Terdapat momen-momen di mana pemain akan berinteraksi dengan objek-objek tertentu yang membongkar dengan lebih mendalam mengenai pak cik. Apa yang menarik pada masa ini, pemain boleh gunakan right click untuk zoom in dan ini sangat berguna bagi pemain yang mahu mengetahui dengan lebih mendalam mengenai cerita game ini kerana objek-objek seperti surat, dokumen, journal dan gambar apabila di zoom in pemain akan boleh membacanya.

screenshot_04
Sumber: coffeestainstudios.com

Cuma penulis mengharapkan yang proses interaksinya tidak hanya terhad kepada objek sahaja kerana pembangun terlepas peluang untuk meletakkan proses interaksi kepada makhluk-makhluk yang tinggal di kawasan perkampungan itu. Ianya pasti akan menjadi lebih menarik untuk mendengar apa pendapat mereka mengenai pak cik. Jadi ia tidaklah dibiarkan kosong sahaja kerana penulis memang mahu ingin mengetahui dunia mereka dengan mendalam.

Terdapat juga collectables di mana pemain boleh mencari sebuah mesin pengukur di sepanjang permainan. Jika pemain dapat mengumpulkan semuanya, pemain akan dapat unlock mod time trial.

Terdapat juga sedikit bug di mana ketika pemain sedang bergayut dari satu batu ke satu batu, jika pemain secara tidak sengaja berdiri di atas batu itu, mungkin pemain akan tersekat dan perlu load pada last checkpoint.

  • Grafik dan animasi

A Story About My Uncle menggunakan Unreal Engine 3, mungkin ada setengah beranggapan yang ia adalah enjin yang sudah lama. Namun, dengan kreativiti yang ada pada pembangun, mereka mampu menghasilkan sebuah dunia yang cantik untuk dilihat walaupun enjin yang mereka gunakan ada limitasinya.

Pergerakan animasi pada sesetengah karakter mungkin nampak sedikit kaku tapi masih boleh diterima. Efek cahaya dan tektsur pada permukaan batu dan lain-lain juga nampak baik.

ss_bf2d7726b9def889c8c1aeb661fc7989f9dfeffe.1920x1080
Sumber: indiegamewebsite.com

Tapi apa yang menarik perhatian penulis ialah penggunaan warna pada setiap lokasi terutama di lokasi bandar terapung di mana campuran warnanya sangat cantik sehinggakan penulis mengambil masa selama beberapa minit hanya untuk melihat pemandangan itu.

Game ini tidak memerlukan keperluan grafik yang tinggi di mana jika korang mempunyai komputer atau laptop dengan prosessor Intel Core 2 Duo, AMD Athlon X2, atau yang lebih bagus dengan 2GB RAM memori dan fail saiz sebesar 2GB sudah cukup untuk korang boleh main game ini.

Penulis menggunakan laptop dengan prossesor Intel Core i5 dengan 4GB RAM memori dan penulis tidak menghadapi sebarang masalah sepanjang bermain game ini.

  • Runut bunyi dan suara

Dari apa yang penulis dengar, game ini menggunakan muzik dengan rentak yang perlahan dan tenang dengan sedikit elemen melodrama. Cuma dalam satu situasi di mana pemain perlu mengelak daripada dilihat oleh seekor raksasa dan pada masa itu rentak muzik bertukar menjadi suspen dan cemas. Namun pada keseluruhan permainan, rentak muzik yang dimainkan adalah perlahan dan tenang.

Suara dari setiap karakter juga dilakonkan dengan baik dan penulis tidak ada sebarang komen negatif tentangnya.

storyaboutmy_1206264b
Sumber: wpblink.com

Kesimpulannya, A Story About My Uncle merupakan sebuah game yang ingin menyampaikan mesej bahawa dunia ini luas dan setiap daripada kita mempunyai pengembaraan masing-masing yang perlu diterokai. Game ini sangat sesuai untuk dimainkan pada pelbagai peringkat umur kerana terdapat elemen kekeluargaan yang ditekankan. Jika korang masih belum main A Story About My Uncle, why not give it a try? korang boleh belinya di sini.

Jalan Cerita: 4 / 5

Gameplay: 4 / 5

Grafik dan animasi: 3.5 / 5

Runut bunyi dan suara: 3.5 / 5

Keseluruhan: 7 / 10

 

 

 

 

Advertisements

AKU MAHU PULANG!

army by The U.S. Army
Sumber gambar: nhpr.org

Pada waktu malam yang sunyi, di kawasan hutan yang sangat berkabus. Di balik batang-batang kayu pokok yang besar, kelihatan beberapa kubu bawah tanah yang telah dibina sejak beberapa minggu yang lalu. Beberapa orang anggota tentera tidak melelapkan mata mereka kerana sedang fokus mengawal posisi masing-masing. Senjata raifal tidak langsung dialihkan ke tempat lain, kekal pada sasarannya di sebelah selatan di mana mereka menjangkakan pihak musuh akan menyerang dari arah itu.

Terdapat tujuh buah kubu bawah tanah di situ. Anggota-anggota askar yang tidak bertugas pula sama ada sedang bermimpi ke alam lain atau sedang berehat atau sedang melapik perut yang berbunyi dengan sebungkus roti dan sebotol air mineral. Mereka menjamah makanan dan minuman itu hanya sedikit sahaja kerana mereka tidak mahu bekalan tenaga simpanan habis begitu sahaja.

Di dalam kubu keempat, hanya ada seorang sahaja askar yang tidak bertugas dan dia sedang berjalan ke hadapan dan ke belakang seperti dia sedang memikirkan sesuatu di dalam mindanya. Wajahnya kelihatan sungguh risau dan ditambah pula dengan titisan-titisan air peluh yang membasahi keseluruhan mukanya. Kedua-dua belah tangannya mengigil seperti diserang ketakutan yang melampau. Tapi dia seorang askar, bukankah seorang askar patutnya menjadi seorang yang berani?

Langkah kaki askar itu terus terhenti apabila seorang anggota askar berpangkat prebet masuk untuk bertemu dengannya. “Sarjan Dima.” Dia mengangkat sebelah tangannya untuk memberi tabik hormat. Askar berpangkat sarjan itu juga memberikan tabik hormat kepadanya.

“Saya bawakan apa yang sarjan mahukan.” Askar itu memberikan kepada Sarjan Dima sejenis komputer riba bersaiz kecil yang mana fungsinya hanya digunakan dalam unit ketenteraan.

“Bagus Prebet Tiga.” Sarjan Dima mengambil komputer riba itu dari tangan Prebet Tiga.

“Saya juga dah tukarkan frekuensi isyaratnya supaya pihak atasan tidak dapat mengesan sarjan.” Jelas Prebet Tiga.

“Terima kasih… Tiga, kamu jangan risau. Saya akan dedahkannya dan kita semua boleh pulang nanti.”

“Saya harap apa yang sarjan lakukan ini adalah perkara yang betul.” Prebet Tiga memberikan tabik hormat sebelum keluar dari kubu itu.

Tanpa melengahkan masa, Sarjan Dima terus duduk di atas kerusi dan membuka komputer riba itu di atas meja makan. Dia mula mengakses ke bahagian menghantar dan menerima mesej. Tangannya yang menggigil tadi cuba ditenangkan olehnya dengan melakukan sedikit rengangan pada setiap jari-jemari. Dia menarik nafas sedalam-dalamnya, bersedia untuk menaip, bersedia untuk mendedahkan. Tapi, perkara apa yang dia hendak dedahkan?

‘Ke hadapan ibu dan ayah tercinta.

Pertama sekali, Dima nak minta maaf sebab saya langsung tidak hubungi ibu dan ayah sejak Dima diterbangkan ke negara ini. Pihak atasan tidak benarkan kami menghantar apa-apa mesej kepada ahli keluarga masing-masing. Dima taip mesej ini bukan untuk ibu dan ayah sahaja, tapi untuk semua orang di negara kita. Mereka semua perlu tahu kebenarannya.

Saya mahu pulang! Dima sudah tidak tahan berada dalam negara ini. Saya sudah tidak larat lihat rakan-rakan saya mati di hadapan mata saya setiap hari, setiap masa, pagi dan petang, tanpa henti. Setiap malam, Dima berasa truma dan tidak boleh tidur kerana imej mayat-mayat rakan Dima terbayang-bayang dalam minda Dima. Saya rasa bersalah kerana saya ialah ketua pasukan mereka, saya patut menjaga mereka, pastikan mereka terus hidup. Namun, saya gagal, ibu, ayah.

Perkara sebenar yang Dima hendak beritahu ialah kita semua telah dibohongi oleh pihak-pihak atasan selama ini. Apa yang ayah dan ibu lihat di kaca skrin, situasinya di sini sangat berbeza. Dulu, Dima ingat kami dihantar ke negara ini atas sebab untuk mempertahankan negara kita dari ancaman pengganas. Tapi sebenar tidak, di negara ini tidak ada pengganas, sebaliknya kamilah pengganas!

Tujuh tahun Dima berada di sini. Pelbagai tugasan yang Dima dan rakan-rakan sudah lakukan. Pembunuhan beramai-ramai ke atas penduduk kampung, memusnah dan merampas segala harta-benda dan infrastruktur penduduk tempatan, menghalau penduduk tempatan dari negara mereka sendiri, banyak lagi sebenar, tidak terkira. Tidak lama selepas itu, barulah tentera pemberontak negara ini mula membalas tindakan kejam kami.

Kami semua tidak mahu melakukannya, tapi jika ada di antara kami yang enggan menjalankan tugas atau cuba untuk memberontak. Pihak atasan akan bunuh kami semua. Kami semua tidak dibenarkan balik! Pada mulanya, Dima rasa seperti seorang wira, sekarang Dima rasakan yang Dima ialah seorang pembunuh! Penduduk di sini tidak bersalah, kami yang bersalah! Kami yang menceroboh ke negara mereka.

Saya rasa sangat berdosa. Ibu, ayah, Dima rindukan ayah di sini. Dima rindukan masakan ibu, Dima mahu memancing bersama ayah. Dima rindukan kampung halaman di sana. Tujuh tahun di sini bagaikan tujuh puluh ribu tahun di neraka. Kenapa? Kenapa mereka menghantar kami semua ke negara yang tidak langsung memberi ancaman kepada negara kita?

Dalam mesej ini, Dima lampirkan beberapa keping gambar berserta dokumen-dokumen berkaitan operasi ketenteraan ini. Laporkan kepada pihak media, semua orang di sana patut tahu berita yang sebenar. Hanya ibu dan ayah sahaja harapan Dima dan rakan-rakan yang lain untuk pulang ke tanah air. Kalau Dima terkorban dalam perang tanpa makna ini. Sebarkan dokumen dan gambar-gambar ini kepada umum supaya anggota-anggota askar yang lebih muda dapat pulang ke negara kita.

Mereka yang lebih muda itu tidak tahu makna sebenar di sebalik perang yang penuh dengan penipuan ini. Pihak atasan telah mempengaruhi minda mereka dengan pelbagai mesin propaganda sehingga mereka menjadi lebih ganas dari binatang buas. Tidak mematuhi etika dan undang-undang dalam peperangan. Dima juga hampir menjadi seperti mereka, tapi Dima masih boleh mengawal fikiran Dima sendiri. Masih lagi waras.

Kalau takdir berubah dan kami semua dibenarkan balik hanya untuk menunggu hukuman fitnah dari pihak atasan, Dima akan terima hukumannya kerana lebih baik saya mati daripada hidup dengan orang-orang yang telah merosakkan nama baik negara kita. Walau apa pun yang terjadi kepada kami, peperangan ini harus dihentikan! Sudah lama kami semua menderita. Dima akan sentiasa rindukan ibu dan ayah. Selamat tinggal.’ Dima menghantar mesej itu.

BOOM! BOOM! BOOM!

“KITA DISERANG!!!” Suara jeritan askar dari luar kubu itu telah mengejutkan semua askar yang masih sedang tidur. Malah mereka yang sedang berdoa kepada tuhan agar peperangan ini dapat dihentikan dengan cepat juga terpaksa menyahut seruan panggilan jika mahu terus kekal hidup dan bertahan.

Kedengaran beberapa bunyi letupan bom di luar kubu bawah tanah. Pantas Sarjan Dima mengambil senjata raifalnya di atas meja dan terus bergerak keluar dari kubu.

Sebaik sahaja Sarjan Dima keluar, kejadian tembak-menembak sudah pun bermula di antara kedua-dua pihak. Pembunuhan dan kematian berada di mana-mana, beberapa anggota askar sudah pun tercedera dan diheret masuk kembali ke dalam kubu.

Lantas, Sarjan Dima melompat masuk ke dalam satu lubang yang dilindungi dengan beg-beg pasir. Bersama dengan Sarjan Dima ialah tiga orang anggota askar. Lubang itu dibina di hadapan kubu dan mempunyai laluan-laluan kecil yang menghubungkan ke lubang-lubang lain. “Anggaran berapa ramai?” Tanya Sarjan Dima ke salah seorang anggotanya.

“Lima puluh hingga sembilan puluh orang sarjan!”

“Tak guna! Kita cuma ada tiga puluh orang saja. Koperal! Arahkan semua anggota kita baling seberapa banyak bom asap dan grenad yang mereka ada ke arah posisi musuh. Kita perlu halang kemaraan pihak musuh.”

“Baik sarjan!” Lalu koperal itu menyampaikan arahan Sarjan Dima melalui radionya.

Sarjan Dima melepaskan beberapa das tembakan dari raifalnya. Walaupun tepat mengenai tiga orang askar, namun pihak musuh yang lebih ramai tetap mara ke hadapan seperti tiada halangan di hadapan mereka. Dengan pandangan yang agak samar-samar di waktu malam dan kawasan hutan yang berkabus, agak sukar untuk anggota-anggota tentera melepaskan tembakan yang tepat ke arah pihak musuh.

Kini, Sarjan Dima tersepit di antara dua konflik. Konflik pertama, dia tidak tahu sampai bilakah peperangan ini akan tamat dan bilakah dia boleh pulang ke tanah air. Konflik kedua, Sarjan Dima perlu mempertahankan kawasan lombong bijih timah ini kerana skuad Dima merupakan pertahanan terakhir selepas beberapa hari yang lalu, skuad-skuad yang lain gagal untuk menahan kemaraan pihak musuh.

Beberapa butir bom asap dan grenad telah dibaling oleh askar-askar Dima ke arah posisi musuh. Kelihatan kepulan asap dari bom tersebut mula naik keluar untuk menyukarkan pandangan mata pihak musuh dari terus mara. Diikuti pula dengan beberapa siri letupan dari grenad yang telah mengorbankan beberapa orang musuh. Letupan grenad itu tadi juga telah menyebabkan badan seorang anggota askar hancur berkecai dan seorang lagi terbang melayang di udara dengan tangan dan kakinya terpisah dari anggota badannya.

“Jadin! Jadin! Apa kau buat ni? Bangun!” Sarjan Dima terkejut melihat Prebet Jadin sedang terduduk sambil menutup kedua-dua telinganya dengan tangan. Dia kelihatan sangat takut sehingga mengalirkan air matanya.

“SAYA TAK TAHAN DENGAR BUNYI TEMBAK NI!!! TOLONG HENTIKANNYA!!! HENTIKAN!!! SAYA NAK BALIK!!!”

Sarjan Dima cuba menenangkan Prebet Jadin. Dia perlahan-lahan memegang kedua-dua belah tangan Jadin dan cuba untuk mengalihkannya dari telinga Jadin. “Tenang Jadin. Tenang. Kau akan dapat harungi semua ni. Kalau kau nak terus hidup. Ikut aku!”

“Baik sarjan!” Air mata berhenti mengalir keluar dari mata Jadin. Semangat Prebet Jadin untuk kembali ke medan perang membuak-buak naik selepas Sarjan Dima memberikannya kata-kata semangat.

Sarjan Dima kembali melepaskan tembakan bersama-sama dengan skuadnya. Pihak musuh masih mara ke hadapan, semakin hampir dengan posisi skuad Dima. Bom asap dan grenad tadi tidak mencacatkan langsung pergerakkan pihak musuh. Ini merisaukan lagi Sarjan Dima, lalu dia memberi arahan kepada koperal yang berada di sebelahnya.

“Koperal Masih! Arahkan anggota-anggota kita baling grenad M14 TH3 sekarang!”

“Baik sarjan.” Koperal Masih menghantar arahan Sarjan Dima terus ke radionya.

BANG!

“Koperal!!!” Sejurus selepas Koperal Masih menghantar arahan itu. Dia terus ditembak tepat ke arah leher. Sarjan Dima sangat terkejut dengan apa yang telah terjadi kepada Koperal Masih. Koperal Masih sudah rebah di atas lantai tanah dengan darah mula terpancut keluar dari lehernya. Sarjan Dima menekan pada luka tembakan di leher koperal itu dengan tangannya, cuba untuk menghentikan pendarahan.

“MEDIK! MEDIK!” Sarjan Dima cuba meminta pertolongan, tapi tiada seorang pun anggota medik yang datang kepadanya.

“Masih! Masih! Bertahan! Bertahan!” Malangnya, Koperal Masih tidak dapat diselamatkan. Dia mati dalam keadaan matanya terbuka, namun Sarjan Dima menutup matanya supaya dia tenang di sana.

Sarjan Dima tidak berkata apa-apa dan kembali melepaskan tembakan. Sementara itu, askar-askar Dima sedang membaling grenad M14 TH3 ke arah posisi musuh yang semakin menghampiri kedudukan mereka.

Grenad itu telah memberikan kesan yang buruk kepada pihak musuh. Melepaskan haba kepanasan dan membakar beberapa orang anggota tentera pihak lawan seperti sedang dibakar dalam neraka. “TOLONG!!! TOLONG!!!” Suara jeritan dari pihak lawan mula kedengaran, meronta-ronta meminta tolong. Namun itu tidak lama apabila beberapa orang askar berlari ke arah posisi skuad Dima dalam keadaan badan mereka masih lagi sedang terbakar.

Mereka melompat masuk ke dalam lubang-lubang dan menerkam ke arah askar-askar Dima, lalu mereka juga turut dibakar bersama-sama dengan pihak musuh sampai hangus menjadi hitam.

Yang memburukkan lagi keadaan, pihak musuh membalas dengan membaling Molotov Cocktail ke arah posisi skuad Dima. Mana-mana yang terlepas dari serangan berani mati oleh askar-askar terbakar tadi tidak akan dapat melarikan dari api kebakaran Molotov Cocktail yang merebak dengan pantas ke dalam setiap lubang.

Keadaan sangat huru-hara, bilangan askar Dima semakin berkurangan. Pihak musuh semakin dekat dengan kedudukannya. “AAARRRGGGHH!!!” Seorang askar yang berada di lubang lain menjerit apabila badan terkena api Molotov Cocktail. Sarjan Dima melompat keluar dan cuba untuk membantu anak buahnya yang sedang terbakar.

Sarjan Dima menyimbah air dari botolnya, cuba untuk melenyapkan api kebakaran di badan askar itu. Semasa Sarjan Dima sibuk cuba untuk menyelamatkannya, Sarjan Dima terlihat Prebet Jadin melompat keluar dari lubang.

Dia berjalan dalam keadaan lemah longlai ke arah kedudukan tembakan pihak musuh. Jadin menjatuhkan senjatanya seperti dia sudah mengaku kalah. Bibirnya tidak berhenti bergerak seperti dia sedang mengatakan sesuatu. Jadin sudah hilang kewarasannya.

“Jadin!!! Apa kau buat hah!?”

Jadin berpaling ke belakang untuk melihat ketuanya. Dari situ Sarjan Dima sudah tahu, dari pandangan mata Jadin, dia mahu membunuh dirinya. “Sarjan kata saya akan dapat harungi semua ni. SARJAN TIPU! SARJAN TIPU!”

“AHHH!!!” Tiba-tiba Prebet Jasin diterkam oleh askar pihak musuh di mana seluruh badannya sedang terbakar. Dia menerkam Prebet Jasin lalu mereka berdua terus dibakar bersama-sama.

Sarjan Dima tidak dapat menyelamatkan Prebet Jasin mahupun askar yang berada di hadapannya yang sudah hangus terbakar. Degupan jantungnya mula bergerak dengan laju, telinganya langsung tidak mendengar apa-apa, pandangannya mula kabur seperti dia mahu pengsan di situ.

BOOM!

Dia mula kembali tersedar selepas terdengar bunyi letupan grenad yang datang dari arah belakangnya. Sarjan Dima terus bergegas ke tempat letupan itu. Apabila dia tiba di sana, dia melihat seorang askarnya sedang meraung menahan sakit apabila letupan grenad tadi telah menghancurkan kedua-dua belah kakinya.

Pada tahap yang kritikal ini, hampir kesemua anggota tentera di bawah naungan Sarjan Dima sudah mati atau sudah tinggal nyawa-nyawa ikan. Sarjan Dima cuba mengheret askar itu untuk masuk ke dalam kubu. Tapi dia dihalang oleh satu suara yang datang dari arah selatan. “Berhenti! Jangan bergerak!”

“Jangan tembak! Jangan tembak! Saya serah diri!” Sarjan Dima mengangkat kedua-dua belah tangannya. Beberapa orang anggota askar mengacukan senjata ke arah Sarjan Dima.

Seorang lelaki berpakaian jaket dan seluar jeans serta bersenjatakan senapang automatik sedang memandang tepat dan serius ke arah Sarjan Dima. Sarjan Dima dapat merasakan perasaan amarah dari pandangan matanya.

“Kamu berempat, ikat dia, yang cedera tu kamu rawat dia. Yang lain-lain, kita gunakan kubu bawah tanah ini sebagai tempat tinggal sementara sebelum kita semua bergerak ke sana. Kita sudah pun dapat tawan lombong bijih timah kita.” Arah lelaki itu kepada semua orang bawahannya.

Sarjan Dima telah diikat dan dihantar masuk ke dalam kubu sementara askar yang sudah kehilangan kakinya tadi telah dibawa ke tempat lain untuk dirawat.

Sarjan Dima duduk di atas kerusi di hadapan meja sambil ditemani oleh seorang pengawal. Tangannya sudah diikat dengan kuat dan dia tidak dapat melepaskan diri dan tidak ingin pun melepaskan diri kerana dia sudah bersedia untuk mati di tangan pihak musuh.

Setelah sekian lama, lelaki berpakaian jaket dan seluar jeans tadi masuk untuk bertemu dengannya. Dia datang dengan membawa makanan dan minuman. “Buka ikatan dia.” Arahnya kepada pengawal yang berada di situ.

Lalu pengawal itu pun membuka ikatan pada tangan Sarjan Dima. Lelaki itu mendekati Sarjan Dima, dia meletakkan makanan dan minuman di atas meja. Nasi putih dan ayam bakar yang dihidangkan di atas pinggan plastik berserta air kosong.

“Makanlah.” Sarjan Dima memandang pelik ke arah lelaki itu.

“Kenapa kau tak bunuh aku?” Tanya Sarjan Dima.

“Kami takkan bunuh pihak musuh yang menyerah diri atau yang tercedera. Itu etika disiplin kami dalam peperangan.” Jelas lelaki itu.

“Nama aku Yasmir Arafa. Aku pasti perut kau sudah berbunyi, baik kau makan.” Tekaan lelaki itu tepat, perut Sarjan Dima memang sudah berbunyi. Lalu Sarjan Dima pun melahap makanan dan minuman itu seperti dia sudah tidak makan selama seminggu.

Yasmir Arafa berjalan untuk mengambil kerusi yang berada di sebelah pengawal, membawanya ke hadapan meja dan terus duduk menghadap Sarjan Dima. Kini mereka berdua berpandangan semasa sendiri, tetapi Sarjan Dima tidak memandangnya kerana sedang sibuk melahap makanan.

“Orang-orang kamu ini tak tahu malu ke? Reka cerita kata kami yang lakukan serangan itu ke atas negara kamu. Ceroboh negara kami. Bunuh, seksa, sembelih dan halau orang-orang kami dari negara kami sendiri. Rampas segala sumber hasil bumi negara kami. Apa negara kamu tak cukup sumber hasil bumi?” Nada suara Yasmir seperti dia sedang marah tapi dia masih mengawal kemarahannya.

Sarjan Dima yang sedang seronok melahap makanan terus berhenti apabila mendengar nada suara yang tidak sedap didengar itu keluar dari mulut Yasmir.

“Oh aku lupa, negara kamu kapitalis. Tamak bagi orang-orang kamu adalah sesuatu benda yang bagus. Segala-galanya adalah hak milik negara kamu di atas muka Bumi ini. Menindas orang lain adalah satu kewajipan bagi orang-orang kamu.” Yasmir mengeluarkan suara hatinya.

“Aku minta maaf.”

“Maaf kau takkan hidupkan balik orang-orang kami yang kau dah bunuh selama ini!” Yasmir menghentak tangannya di atas meja.

“Sebenarnya, kami semua pun tak tahu yang ini semua angkara perbuatan pihak atasan kami. Kami semua rasa sangat bersalah.”

Sarjan Dima menyambung. “Selepas kami tahu perkara yang sebenar, kami semua memang mahu peperangan ini dihentikan. Kami mahu pulang ke negara kami, tapi pihak atasan tidak benarkan.”

“Kesian kau.”

“Tapi jangan bimbang, aku sudah hantar mesej yang akan mendedahkan segala-galanya tentang operasi kotor ini. Pasti mereka di sana akan memprotes menentang pihak atasan supaya menghentikan perang ini.”

“Hmm. Aku harap rancangan kau itu berjaya. Tapi tanpa bantuan kau pun, kami akan tetap merampas semula tanah air ini dengan tangan kami sendiri dari orang-orang kamu.” Ujar Yasmir Arafa. Sebelum Yasmir bangun dan hendak beredar, langkahnya terhenti seketika apabila mendengar Sarjan Dima mengatakan sesuatu.

“Tolong. Aku mahu pulang.” Rayu Sarjan Dima.

Yasmir berpaling ke arahnya. “Kau mahu pulang? Baik, esok aku akan bawa kau pulang.”

“Apa?” Sarjan Dima terkejut dengan jawapan Yasmir itu.

“Baik kau tidur. Kau perlu kumpulkan tenaga untuk perjalanan kau esok.” Yasmir Arafa beredar dari kubu bawah tanah itu.

Sarjan Dima berasa pelik dan keliru dengan jawapan yang telah diberikan oleh Yasmir Arafa sebentar tadi. Namun, Sarjan Dima pun berasa sangat letih pada waktu tengah malam itu. Dia perlu melelapkan matanya, tapi hatinya masih rasa bersalah kerana tidak dapat menyelamatkan ahli-ahli pasukannya. Kelopak matanya sekejap dibuka dan sekejap ditutup. Dia tidak boleh tidur dengan tenang apabila mengenangkan setiap mayat yang dia telah lihat. Mimpi ngeri menghantuinya.

Pada keesokkan paginya, Sarjan Dima dikejutkan sendiri oleh Yasmir Arafa. Dia memberikan pakaian baru dan sarapan pagi kepada Sarjan Dima, menyuruhnya menukar pakaian baru. Selepas Sarjan Dima memakai pakaian baru dan mengambil sarapan pagi, barulah mereka memulakan perjalanan meredah kawasan hutan. Yasmir ditemani oleh dua orang pengawal jika berlaku apa-apa yang tidak diingini.

Selepas hampir setengah jam perjalanan mereka. Akhirnya mereka sampai di tepi pantai. Di tepi pantai itu, terdapat sebuah sampan. Sarjan Dima mula berasa hairan. “Yasmir, kau kata kau nak bawa aku pulang?”

“Aku tak kata pun yang aku akan bawa kau pulang ke negara kau. Kalau kau nak. Kau sendiri kena pergi ke sana.”

“Apa maksud kau?”

“Aku nak kau rasa apa yang orang-orang aku rasa semasa kamu semua halau mereka keluar dari negara sendiri dengan hanya menaiki sampan.” Jelas Yasmir Arafa sambil pandangannya memandang ke arah laut.

“Kami adalah orang yang penuh dengan adat, disiplin dan sopan-santun. Tapi itu tidak bermakna orang-orang kamu boleh pijak kami sesuka hati. Sekali kau cabar kami, kekejaman kami dua kali ganda lebih dahsyat dari orang-orang kamu.” Sambung Yasmir.

“Baik. Aku terima hukuman aku.” Sarjan Dima mengucapkannya dengan nada penuh sesalan. Lalu dia pun bergerak menuju ke arah sampan tersebut. Menolaknya sampai sampan itu boleh terapung di atas air barulah Sarjan Dima naik ke atas sampan dan menggunakan pendayung untuk menggerakkan sampan tersebut.

Semakin dia jauh dari pasir pantai, di hadapan Sarjan Dima. Dia mula terlihat beberapa buah sampan sedang mendayung ke arah yang bertentangan dengan sampan Dima. Sampan-sampan itu dinaiki oleh penduduk tempatan yang mana pihak tentera negara Dima telah menghalau mereka dahulu.

Kini, mereka semua kembali untuk merampas semula tanah air dan hak-hak mereka yang telah dirampas oleh pengganas seperti Dima. Wajah-wajah mereka sudah bersedia untuk berperang. Semakin mereka semua kembali ke permukaan tanah, Sarjan Dima pula semakin kembali ke tengah lautan yang tiada penghujungnya.

Namun, dia tetap terus mendayung mengharapkan agar dia dapat pulang ke negaranya, ke pangkuan ibu bapanya. Kerana dia mahu pulang. Tapi tidak pasti ke manakah hala tuju sampan itu akan membawanya. Sama ada ke negara dosanya atau ke destinasi insafnya yang tidak diketahui. Tidak dapat diketahui apakah yang akan terjadi kepada Sarjan Dima. Semoga dia dapat pulang dengan selamat. Dia juga manusia biasa.

REVIEW (video game) – KILL.SWITCH

4127_Logo

I bought this game back in 2010 when I was tired from playing a lots of tactical action shooter games like Rainbow Six 3 and Brothers In Arms: Road to Hill 30 and also Earned in Blood. I went out to a video games store in hoping to find a PS2 games that contain full with mindless cookie-cutter typical action scenes. And that’s when I found Kill.Switch.

Developed by Namco in 2003. This game was released for PS2, Xbox, PC and Game Boy Advance. It’s a third-person shooter game that focus on using cover system as its core mechanic in the game. From what I read on the internet, this is the first game that introduced cover system in a third-person shooter game. Even the creator of Gears of War series, Cliff Bleszinski credited Kill.Switch’s cover system as their influences when they designed the game. Not only Gears of War series, but also the first Uncharted game also took an inspiration from this game for its cover system mechanic.

3

But, does the game is good? Was it worth for you? Well, let’s focus on the story first. I have one word for it. Suck. The main protagonist, Nick Bishop is boring and have little emotions. Even when the cutscenes play, I still can understand what the heck is happening. My protagonist is supposed to be some kind of super soldier that controlled by some kind of AI computer that often triggered a memories of a women that I can’t even to cared about. Your enemies are either terrorists or your own agency guy… I don’t know. I don’t like the story.

When the light are almost dying, there’s a little spark of hope for this game especially in terms of gameplay. Nick Bishop can run, crouch, dive and roll and also duck behind objects to use it as a cover. In cover, player can lean left, up and right and has an ability to use blindfire. Player can also aim-down-sight, this will turn the camera perspective from third-person to first-person, but if you use it while you are on standing position, it will return back to third-person, so player need to use it while crouching.

2007_killswitch_demo_03

There is no regenerating health, but health can be recover by health packs that are scattered around the map. There several weapons that are provided like M4 M203, MP5 SD, AK-47, shotgun, machine guns, sniper rifle with the inclusion of different types of grenades. Even if you have a chance to run-and-gun, player will die faster. So player need to use the cover system often and properly.

I believed there are six different locations raging from training ground, Middle East to Thailand. But the mission locations are not that big and just linear, so you cannot do some experiment to try different tactics, you will only shooting from corridors to corridors. The only map that I enjoyed was mission in Thailand because the map have different landscape for certain areas and it had laser mines, but still can be avoided. There is not a lot to explore in the areas for any collectables or items, you often will only collect for ammo and health packs. So the replayability in this game is low.

Kill_Switch01

You can choose normal and hard difficulty, but that’s not going to change the enemies AI behaviour. Enemies will still standing on open area and waiting to be shot. But sometimes, they will also take cover. Also, there’s not a lot of types of enemies, you will often engaging the same enemies over and over again.

The graphics are dated, but it can run smoothly while I’m playing it. The character animations sometimes can be a little bit cartoonish, but still acceptable. The good thing is, there were no (or) little glitch when I played this game… As far as I can remember. The soundtrack are ok but forgettable, the voice acting are worst. But the guns and explosions sound are good.

STORY: 1/5

GAMEPLAY: 3/5

GRAPHICS: 2.5/5

SOUND AND MUSIC: 2/5

OVERALL: 4.5/10

REVIEW (video games) – Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2

maxresdefault
source: youtube.com

For first-person shooter fans, especially for Rainbow Six series. Rainbow Six Siege is a must play for gamers who wants to taste the element of FPS, tactical and teamwork. The latest installment in the series features a full online competitive tactical shooter where a group of five people from terrorist and anti-terrorist group will working together and  go guns-blazing against each other in the situation of attacking and defending that involve rescuing hostages and bomb defusing. Destructible environments in the tight space locations allows the players to plan their strategies to set up an ambush from any directions. The new elements itself has made Rainbow Six Siege a critical success. But, for the minority like me, I miss one thing from this series and it is the single-player experience.

big_1472848670_image
source: Coub.com

Rainbow Six series are always known as a series that features both single-player and multiplayer experience. When Ubisoft announced Rainbow Six: Patriots in 2011, at that time I think the campaign was interesting than the past installments because it tells the story not only from team Rainbow perspective, but also from terrorists and hostages perspective where moral choices and ethical decisions plays an important role in the game.

But sadly, Ubisoft decided to dump the Patriots project into a trash and start with a new project from ground up with a new team members in that project. Their reason? Is because the engine that they had been used in the past installments of Rainbow 6 which is Unreal Engine 3 was already outdated at that time and Ubisoft wanted to create a new engine for their next games for the next generation consoles (PS4 and Xbox One). I can accept that reason, but what I don’t understand is why Ubisoft not using the power of the new engine to create a single-player campaign for the new Rainbow Six game? Instead, they go for fully online experience.

1505927-r6vegas2_game_2010_09_03_00_41_03_99
source: Giantbomb

Anyway, lets focus on Rainbow Six: Vegas 2. This game was released in 2008 by Ubisoft for PS3, Xbox 360 and PC. And its using the Unreal Engine 3. It is the first-person shooter/third-person view tactical shooter where you as a leader of team Rainbow, Bishop will lead your two squad members to stop a terrorist attacks in Las Vegas.

The plot is start off with a flashback from Rainbow Six 3 where Bishop working together with Ding Chavez, Gabriel Nowak and Logan Keller in the operation of freeing the hostages from the terrorist in France. Well, things start to go haywire when one of Bishop team members, Nowak acting like a jerk by open fire without Bishop’s permission. As a result, their negotiator died but the hostages are saved.

The story then fast forward to 10 years later, this time Bishop is in Las Vegas with his new team members, Michael and Jung where they suspected a terrorist attack will happen in Las Vegas. At this time, ex-team member, Logan Keller is in Mexico (Rainbow Six:Vegas) trying to stop a weapon smuggling from entering Las Vegas. But, the terrorist managed to bring that weapon in. Thus, the terrorist attacks begins. While the story is not intriguing like other FPS games. But, it keeps the player entertained.

Get-Good-at-Rainbow-Six-Vegas-Step-4
source: keywordlister

The selling point for this game is not on its story, but on its gameplay. For starter, you can customize your character by selecting gender, faces and facial hair. Then, when you want to start playing, you can choose third difficulties which is easy, normal and realistic, every difficulties is different. For example, if you choose an easy, the amount of magazines and grenades will be given more and the player can survive longer. While for the realistic, player will be given less amount of magazines and grenades and also can die after five or six hits.

Whatever your difficulties that you choose, never go run-and-gun in this game, you’ll die faster in the blink of an eye before you even get a chance to strike back. In order to survive longer, you need to use cover system properly. The camera will change from first-person to third-person view at this time. Player can lean up, left and right behind cover and also the best part is blindfire, when your bullets hits the enemies, it is really satisfying. Is like you have the ability to see the enemy without even looking at them.

Also, when you want to use cover, you need to choose the objects that you want to stand behind properly. The objects must be strong and thick so that the bullets can’t penetrate through you. If you find cover behind thin wooden or metal objects, the bullets can penetrate it and you’ll die. But be aware of enemies that using revolver, shotgun or sniper rifle, they single-handedly kill you with one shot.

image-01B
source: Anandtech

There are more than 30 different type of weapons that includes assault rifles, shotguns, pistols, light machine guns, sub machine guns and sniper rifles. All of that weapons have a different recoil patents but can be controlled by changing selective fires like full auto, burst mode and single shot. Every guns can be add with different attachments like reflex sight, ACOG sight and many more.

Every kills that you get will be rewarded with Experience Points (XP) that will fills up the XP meter and when its full, player will rank up from Private up until Elite. Each ranks will be rewarded with new equipment, clothes, armors and weapons. Also forgot to mention is that this game introduce ACES (Advancement Combat Enhancement and Specialization) where there are three different types of kill which is Assault, CQB and Marksman. Assault are usually when player use lethal grenades to kill enemies, CQB is basically short range kill or kill an enemy behind covers while for Marksman is a long range kill. ACES will help to speed up and fill the XP meter to make sure player can rank up faster.

In battlefield, you can give orders to your teammates like move to designated location, throwing a frag, hold position and regroup. Also, you need to use wisely the Rules of engagement which is weapons free and hold fire. If you want to go stealth, use hold fire because your teammates will change to silence weapons and will only engage the enemies if they have to. Whereas, if you want to go fully loud, use weapons free, your teammates will open fire to any enemies that they encounter.

1373542817209
source: PressFire

Breaching also plays an important role in Rainbow Six: Vegas 2 because if you want to enter new room or area, you can’t just enter like an idiot, if you do that, you’ll die. You need to plan first before you enter. Recon the room by using snake cam that can be put under a door. If there are more than one routes, split up so your teammates can clear room A while you clear room B. To set up a breaching, you can orders to your teammates like open and clear, breach and clear, frag and clear, smoke and clear and lastly, flash and clear. You can use these orders depend on what situation you are currently facing. If there’s a hostages, don’t use frag or breach. You’ll kill the hostages and your XP points will be deducted.

Apart from cool gunplay and tactics. You can also customize your character. You can choose gender, facial hairs, faces. There are many different types of armor that will covers your chest, shoulders, arms and legs. But the more you put armor parts on your body, your mobility will be decrease and your can only sprinting for short amount of time. Other than armor, you can choose clothes ranging from different types of helmets, glasses, masks and others. You can also change it with more than 25 different colors.

For music, I think is good as a background music, not to over until you can listen to what goes around you. Even the music use a looping tracks, it were done in the right way that are not too annoying. But my favorite part for the music is when my team were deployed in gymnasium area where I engaged countless of enemies that coming from the roof. At that time, the music really kicks you into the feeling like you’re a part of a special force. The sound of the electronic music really gave me a tension and high awareness and made me to be more careful for every second of it.

maxresdefault (1)
source: Youtube.com

Graphics, is a dated graphics but it still managed to run smoothly when I’m playing it. There was some parts where the glitching happened like when my teammates will just “glued together” and not moving around. Or there was some enemies that were not shown up but still managed to killed you. Sometimes, the voice are not sync with the lips on certain characters. Teammates AI can sometimes be smart especially when they clearing room by room, but sometimes they are moving too slow and not quick to react to incoming enemies. While for enemies AI, they are smart and dangerous, they will flank, throw grenades or rush to your position.

What I don’t like about this game is when they take away your teammates in the oil refinery mission where you go alone against the enemies by yourself. I mean come on! This is a tactical FPS, why do you need to take away your teammates? That’s ridiculous! This is not the first time they done that, in other series like Ghost Recon Advanced Warfighter 2 also facing a same issue.

11987-r6vegas2_13
source: Giantbomb

Anyway, for hardcore Rainbow Six fans, maybe they think this is not a true and realistic Rainbow Six because it is like the combination between Rainbow Six-Call of Duty-Gears of War. If they want a realistic shooter, they can always go for old but gold Rainbow Six past installments like Rainbow Six 3: Raven Shield. If you want some action packed with a little bit of tactical elements, this is a game for you.

Hell, if this game are release in 2018, I bet Ubisoft is going to microtransactions this game because all the items and weapons can be obtain by just playing it. Apart from that, the setting is in Las Vegas! The city of gamblers.

Plot: 2/5

Gameplay: 5/5

Graphics: 3/5

Music: 4/5

Overall: 7/10

 

 

ULASAN (permainan video) – Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2

Bagi peminat game FPS taktikal, pastinya mereka akan bermain game Rainbow Six Siege, sebuah game FPS taktikal online yang menampilkan perlawanan 5v5 antara pasukan pengganas dan pasukan anti pengganas di dalam satu lokasi sama ada di dalam rumah atau bangunan lain yang mana setiap strukturnya boleh dimusnahkan, membolehkan pemain bebas untuk merancang strategi dalam melakukan serangan hendap.

Namun, sebelum game Rainbow Six beralih ke pengalaman online sepenuhnya, Ubisoft pernah menghasilkan game Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2 yang menawarkan pengalaman single-player dan multiplayer. Untuk ulasan ini, penulis hanya akan memfokuskan kepada pengalaman single-player sahaja.

maxresdefault
sumber: YouTube.com

Ia agak mengecewakan bagi penulis apabila Ubisoft mengambil keputusan untuk meletakkan Rainbow Six sebagai game online penuh dan meninggalkan pengalaman campaign yang sudah lama dibawakan oleh siri ini. Apa yang lebih sedih adalah sebelum Siege wujud, Rainbow Six: Patriots yang menawarkan kedua-dua pengalaman campaign dan online sepatutnya dikeluarkan di pasaran, namun Ubisoft menutup projek tersebut atas alasan enjin yang mereka gunakan iaitu Unreal sudah tidak up-to-date. Walhal, Ubisoft boleh sahaja menggunakan enjin yang baru dari game Siege untuk menghasilkan game single-player.

Apa-apa pun, mari kita fokus kepada Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas 2. Game ini telah dikeluarkan pada tahun 2008 untuk PS3, Xbox 360 dan PC dengan menggunakan enjin Unreal 3. Ia merupakan sebuah game tactical first-person shooter yang pemain menjadi ketua kepada dua orang ahli pasukan Rainbow Six.

PLOT

Rainbow Six Vegas 2 bermula selepas Rainbow Six 3: Raven Shield di mana pemain mengawal sebagai karakter Bishop dalam satu operasi menyelamatkan tebusan di Pic des Pyrénées, Perancis bersama-sama dengan dua orang ahli pasukan iaitu Logan Keller dan Gabriel Nowak.

Namun, operasi bertukar tragedi apabila perunding yang sedang berunding dengan ketua pengganas mati selepas Gabriel Nowak melepaskan tembakan tanpa mendapat arahan dari ketua, Bishop. Selepas tebusan diselamatkan, Bishop, keller dan Nowak bergerak untuk mematikan bom, namun Nowak tercedera semasa dia cuba untuk mematikan. Tapi dapat diselamatkan oleh Pasukan Alpha yang diketuai oleh Ding Chavez.

1373542817209
Sumber: PressFire

10 tahun selepas itu, di Las Vegas, Bishop bersama-sama dengan ahli pasukan barunya iaitu Jung dan Michael dalam operasi menghalang serangan pengganas yang menyeludup masuk senjata kimia dari Mexico ke Las Vegas (Mexico ialah lokasi dari game pertama yang mana protagonisnya ialah Logan Keller).

Bagi penulis, plot cerita ini hanyalah biasa sahaja. Pasukan anti-pengganas menghalang kumpulan pengganas dengan sedikit plot twist pada pengakhiran babak. Namun itu sudah cukup untuk menggerakkan ceritanya kerana selling point game ini terletak pada gameplay-nya.

GAMEPLAY

Pada awal permainan, pemain diberi pilihan untuk menggubah suai karakter dari segi jantina, wajah dan beberapa penambahan lain. Pemain diberi tiga tahap difficulty iaitu easy, normal dan realistic dan setiap tahap adalah berbeza.

Sebagai contoh, jika pemain memilih easy, jumlah magazin yang diberikan adalah 15 dan 10 butir grenad serta pemain boleh bertahan lebih lama dari tembakan musuh. Jika pemain memilih realistic, jumlah magazin yang diberikan hanyalah enam dan dua butir grenad serta pemain hanya boleh bertahan selepas lima atau enam tembakan, bergantung kepada jenis peluru yang digunakan oleh pihak musuh. Peluru sniper, shotgun dan revolver boleh mematikan pemain dengan hanya sekali tembakan sahaja.

Walau apapun pilihan difficulties pemain, tidak diggalakkan sama sekali run-and-gun kerana pemain perlu menggunakan cover system yang disediakan. Pandangan akan beralih dari first person ke third person apabila menggunakan cover system. Pemilihan struktur untuk berlindung juga perlu diberi perhatian kerana jika pemain berlindung di balik struktur yang nipis atau tidak kukuh, peluru mampu menembusi dan mencederakan pemain.

image-01B
Sumber: Anandtech

Pemain juga boleh memberikan arahan kepada ahli pasukan seperti membaling grenad di tempat yang telah ditetapkan oleh pemain. Mengarahkan ahli pasukan untuk bergerak ke lokasi tertentu, hold position dan regroup. Satu lagi ciri yang disediakan adalah Rule of Engagement di mana pemain boleh meletakkan ahli pasukan dalam mod hold fire atau weapons free. Mod hold fire akan meletakkan ahli pasukan dalam mod senyap dan hanya akan menyerang musuh jika terpaksa. Manakala, weapons free akan meletakkan pemain dalam mod menyerang dan akan menembak kesemua musuh yang mereka nampak.

Breaching juga salah satu ciri yang penting dalam Rainbow Six: Vegas 2. Setiap kali pemain mahu masuk ke bilik atau kawasan baru, pemain perlu menggunakan Snake Camera untuk melihat musuh di balik pintu, ia juga boleh diggunakan untuk menanda pihak musuh supaya memudahkan proses breaching untuk ahli pasukan. Kadangkala juga, terdapat lebih dari satu jalan dalam satu-satu kawasan, ini bagi membolehkan pemain merancang strategi dan berpecah dari pasukan.

Bagi proses breaching, pemain boleh memberikan arahan seperti open and clear, flash and clear, smoke and clear, breach and clear dan frag and clear. Kesemua arahan ini bergantung kepada situasi yang dihadapi oleh pemain.

11987-r6vegas2_13
Sumber: Giantbomb

Game ini juga menampilkan sistem Experience Points (XP) yang dipanggil ACES (Advanced Combat Enhancement and Specialization) di mana pemain akan diberikan markah XP bagi setiap kills, dan setiap kills juga mempunyai kategori yang tersendiri seperti short range kills, long range kills dan explosive kills.

Apabila jumlah XP telah dapat dicapai, pemain akan naik pangkat (ranks) dari Private sehingga ke Elite. Dan setiap pangkat, pemain akan dianugerahi dengan ganjaran seperti baju kalis peluru, senjata, weapon attachments, camos, baju, topi dan banyak lagi.

Ganjaran tersebut boleh digunakan dalam character customization yang mana pemain boleh mengubah suai karakter pemain dari segi pemilihan topi, cermin mata, topeng, baju dan seluar. Baju kalis peluru juga mempunyai beberapa jenis, dan ia bukan sahaja merangkumi pada bahagian dada sahaja, tapi di bahu, lengan dan kaki, semuanya memerlukan perisai. Tapi jika pemain meletakkan perisai yang banyak, pemain akan mengorbankan pergerakan pemain yang akan menjadi perlahan apabila berlari. Jadi pemain perlu mengimbangi antara perlindungan dengan pergerakan. Warna pada baju perisai juga boleh diubah dengan lebih dari 30 jenis warna disediakan.

big_1472848670_image
Sumber: Coub.com

Terdapat lebih dari 25 jenis senjata yang merangkumi assault rifles, shotguns, sub machineguns, light machine guns dan sniper rifles. Kesemuanya boleh ditambah attachments seperti reflex sight, ACOG sight dan lain-lain. Setiap senjata juga mempunyai recoil patents yang berbeza.

Selain dari mod campaign, game ini juga menyediakan mod terrorist hunt di mana pemain boleh memilih lebih dari sepuluh lokasi berbeza dan memburu pengganas dalam jumlah yang ditetapkan sama ada berseorangan, bersama ahli pasukan atau co-op.

GRAFIK

Get-Good-at-Rainbow-Six-Vegas-Step-4
Sumber: keywordlister

Bagi penulis, grafik dalam game tidaklah terlalu buruk atau terlalu baik, ia berada di tengah-tengah. Cukup sebagai hiasan tambahan kepada game ini. Cuma tekstur pada wajah karakter tidaklah begitu baik dan suara dan pergerakan bibir karakter tidak bergerak dengan selari. Namun perlu diingatkan bahawa mereka menggunakan enjin game Unreal 3 yang sudah ketinggalan zaman. Cuma yang nampak cantik adalah pandangan kota Las Vegas dari atas udara memang nampak cantik dan sememangnya pada ketika itu kekuatan Unreal 3 ditunjukkan.

MUZIK 

Runut bunyi dalam game ini cukup untuk memberikan perasaan suspen dan amaran berjaga-jaga kepada pemain. Malah, muziknya juga memberikan pemain seakan-akan mereka sedang menjalankan operasi menentang pengganas. Walau bagaimanapun, muziknya akan tetap berulang-ulang dan akan berubah mengikut kepada situasi pemain. Namun, dengan muzik yang dimainkan semasa pemainan berlangsung, ia tidak mengganggu bunyi-bunyi lain seperti tembakan dan letupan.

POSITIF

Apa yang bagus tentang game ini adalah AI dari ahli pasukan dan juga pihak musuh. Apabila arahan diberikan kepada ahli pasukan untuk menembak mati kesemua musuh dalam satu bilik, mereka melakukannya tanpa bantuan dari penulis. Pihak musuh juga tidak kurang hebatnya, mereka mampu mengepung ahli pasukan rainbow dengan mencari jalan lain untuk menyerang pasukan penulis dari arah yang berbeza dan jika penulis berlindung lama, musuh akan membaling grenad untuk memaksa pemain keluar dari zon selamat.

maxresdefault (1)
sumber: YouTube.com

Pemilihan lokasi juga menarik dalam game, dari kawasan pergunungan salji ke pusat gymnasium ke kasino di Las Vegas sehinggalah ke Nevada. Semuanya menarik dengan setiap kawasan menawarkan lebih dari satu jalan untuk membolehkan pemain merancang strategi.

NEGATIF

Walaupun AI-nya mempunyai kelebihan, namun terdapat juga kekurangan. Tapi bukan terjadi kepada pihak musuh tapi kepada ahli pasukan. Salah satu yang paling ketara terjadi kepada penulis adalah apabila arahan breaching diberikan, Jung dan Michael akan “melekat” antara satu sama lain dan tidak bergerak. Penulis perlu menukarkan arahan dari hold position ke regroup supaya mereka boleh bergerak semula. Ada yang mengatakan yang pergerakan ahli pasukan dari game pertama lebih laju dari yang sekuel ini. Itu penulis tidak pasti kerana penulis tidak bermain game yang pertama.

1505927-r6vegas2_game_2010_09_03_00_41_03_99
Sumber: Giantbomb

Terdapat lima lokasi yang disediakan dan dipecahkan mengikut beberapa sequences. Bagi penulis, levels-nya agak sedikit. Kalau mereka masukkan lebih banyak lokasi-lokasi penting di Las Vegas. Mungkin akan jadi lebih menarik.

AKHIR KATA

Bagi peminat tegar Rainbow Six, mungkin mereka akan mengatakan yang game ini bukanlah game R6 yang sebenar kerana ia terlalu banyak aksi. Tapi bagi penulis, R6: Vegas 2 boleh dikatakan yang ia mempunyai keseimbangan antara aksi dan taktikal, mungkin target audiens game ini ditujukan kepada pemain FPS seperti Call of Duty tapi dalam masa yang sama menampilkan elemen taktikal R6. Jika gamers mahukan lebih ke arah taktikal, Rainbow Six 3: Raven Shield dan siri-siri terdahulu adalah jawapannya.

Kalaulah game ini dikeluarkan pada tahun 2018, pasti Ubisoft akan me-microtransactions-kan game ini dengan loot boxes dan pelbagai lagi untuk mendapatkan wang dari para gamers. Tambahan pula lokasi game ini di Las Vegas, kota perjudian yang terkenal. Ini kerana kesemua barang-barangan di dalam game ini boleh didapati dengan hanya bermain sahaja.

Plot: 2/5

Gameplay: 5/5

Grafik: 3/5

Muzik: 4/5

Keseluruhan: 7/10

 

 

 

 

Ulasan (Permainan Video) – [Mods DOOM] D4T V2.1 (Death Foretold)

Korang nak main game DOOM 2016 tapi PC atau laptop korang tak cukup power? Apa akan jadi jika baru digabungkan dengan yang lama? Jangan risau jawapannya ada pada mod D4T V2.1 atau Death Foretold V2.1 yang meletakkan himpunan senjata dan raksasa dari game DOOM 2016 ke dalam game original DOOM 1993.

Mod ini dicipta oleh DBThanatos bersama dengan empat orang lagi rakannya pada bulan Julai 2017. Mod ini menghimpun kesemua senjata dari DOOM 2016 dengan menghasilkan semua animation sprites untuk menempati grafik game asal. Senjata seperti Gauss Cannon, Heavy Machine Gun dan lain juga ada.

Tapi apa yang menariknya, D4T V2.1 ini menambah beberapa lagi senjata baru yang tidak ada dalam game DOOM 2016 seperti Hellshot, Grenade Launcher, Lighting Gun, Repeater, Recharge gun dan beberapa lagi senjata.

Sama seperti versi moden, mod ini juga menampilkan ciri-ciri mods changing di mana setiap senjata mempunyai mod masing-masing yang boleh ditukar pada bila-bila masa yang boleh membenarkan pemain menggunakan alternate fire mode seperti shotgun yang mempunyai explosive shot dan burst shot atau BFG 9000 yang kini boleh menembak secara automatik, hampir sama seperti salah satu senjata dalam Brutal Doom. Terdapat beberapa jenis bom yang boleh digunakan seperti frag grenade, syphon, shield wall, personal teleporter dan lain-lain.

maxresdefault (1)

Mods upgrade ini boleh diperolehi apabila pemain mencapai jumlah kills tertentu dengan menggunakan senjata yang selalu digunakan atau pemain boleh dapatkannya melalui field drones yang akan selalu berada di tempat lokasi keycard.

Apabila pemain dapat melengkapkan objektif seperti membunuh jumlah musuh yang ditetapkan atau dapat mencari kesemua lokasi secrets dalam satu level, pemain akan mendapat ganjaran completionist seperti full ammo, full fuel atau menambah ketinggian double jump.

maxresdefault (2)

Animation sprites dan pergerakan pada pihak musuh juga telah diubah untuk hampir menyamai seperti game moden DOOM. Jenis serangan mereka juga berubah. Pinky Demon kali ini lebih merbahaya dan akan melakukan serangan pantas charging terus ke arah pemain. Revenant kini boleh terbang dan Cyberdemon juga mempunyai attack patterns yang sama seperti DOOM 2016.

Apa yang menariknya, pemain boleh bertukar menjadi raksasa ganas seperti pihak musuh. Ini boleh dicapai apabila pemain mendapat power-up demon. Kalau DOOM 2016 hanya terhad kepada Revenant dan Barons of Hell. D4T membenarkan pemain untuk menjadi lebih dari dua itu, pemain boleh menjadi Spectre, Cyberdemon, Mancubus, Cacodemon dan banyak lagi.

D4Tscr_1

Apa yang bestnya, game ini boleh dimainkan pada versi lama launcher GZDOOM, tapi untuk Zandronum, perlu menggunakan versi 3.0. Ia juga boleh dimainkan pada D-Touch untuk telefon pintar. Bagi yang mahu bermain multiplayer Deathmatch atau co-op, korang perlu gunakan launcher Zandronum 3.0.

Pendek kata, mod ini adalah mod kedua terbaik selepas Brutal DOOM dan sememangnya dapat menambat hati penulis untuk bermain game DOOM lama dengan menggunakan senjata baru dari game DOOM 2016. Korang patut cuba mod ini, korang boleh muat turun di sini.

 

 

Ulasan (Permainan Video) – [Mods DOOM] Brutal DOOM V21

 

Selepas beberapa tahun mod untuk game lagenda DOOM iaitu Brutal Doom V20 R telah dikeluarkan. Pada bulan Disember tahun 2015, pencipta mod tersebut, Sergeant Mark IV telah mengeluarkan mod Brutal DOOM yang telah diubah suai supaya menjadi lebih baik dan memukau iaitu Brutal DOOM Version 21 (BD V21). Versi tersebut dilihat mempunyai lebih banyak penambahbaikan dan peningkatan dari versi yang sebelumnya.

Jadi, apa yang barunya dalam mod Brutal DOOM V21 kali ini dari versi 20 yang terdahulu, dan apa yang membezakannya?

Terdapat peningkatan dari segi grafik dan tekstur di setiap level. Sesetengah permukaan dinding dan siling telah diperbaharui dengan tekstur baru serta ditambah juga tingkap. Sesetengah bahagian ruang kini telah ditambah dengan lampu biasa atau lampu siren yang boleh dipecahkan apabila ditembak. Percikan darah apabila terkena pada permukaan sekeliling kini terpercik dengan lebih meluas. Penambahan lain seperti rumput, efek percikan air atau dari cecair toksik, efek debu dari tanah, efek pecahan tingkap kaca serta kesan tapak kaki pada lantai apabila pemain terpijak darah juga telah ditambah.

maxresdefault

Dalam Doom II pula, level yang berada di lokasi Bumi kini permukaan dan teksturnya telah diubah supaya dapat menangkap atmosfera seperti Bumi sedang dijajah oleh makhluk dari neraka.

Dari segi animasi sprites demons dalam BD V21 juga mempunyai peningkatan. Pinky Demon kini mempunyai attack animation baru di mana apabila pemain berada dekat dengannya, Pinky akan melompat ke arah pemain, hampir sama dengan corak serangan dari Imps. Zombieman kini setiap seorang darinya akan menggunakan sama assault rifle atau pistol. Pemain kini boleh melepaskan tembakan headshot ke arah Archvile. Tapi apa yang pasti, animasi gore-nya kini lebih ganas dari versi 20.

zandronum_2015-03-21_13-44-45-56

Melihat kepada gameplay pula, pemain kini bukan sahaja boleh melakukan kick dan flying kick sahaja, tapi boleh juga melakukan slide kick dengan menekan butang kekunci crouch (ctrl) dan kick (q) secara serentak. Apabila pemain memperoleh Berserk Pack, pemain bukan lagi boleh melakukan Smash mode dan Rip and Tear sahaja, tapi pemain boleh mengangkat musuh kecil (Imps dan Zombieman) dan gunakannya sebagai perisai sambil menembak dengan menggunakan pistol atau campakkannya sahaja sehingga mereka hancur berkecai.

Sesetengah senjata kini boleh di dual-wield seperti pistol, submesingan, assault rifle, plasma rifle. Terdapat beberapa senjata baru yang ditambah seperti Automatic Shotgun (AA-12), submesingan baru, LMG (light machine gun) dengan pelancar grenad sudah tersedia dan kapak.

Brutal-Doom-v21

Pendapat penulis, mod ini sememangnya mempunyai penambahbaikan dari versi yang sebelumnya. senjata terbaru seperti auto shotgun boleh dikatakan keseimbangannya berada tengah-tengah antara shotgun dan super shotgun. Bagi LMG pula, fire rate tidak terlalu laju atau perlahan, tapi penggunaan mounted grenade launcher perlu ditunjukkan indikasi pada HUD supaya pemain boleh tahu sama grenad launcher perlu diisi semula atau tidak. Pilihan menu juga membenarkan pemain untuk menutup fungsi reload yang mana ianya bagus untuk pemain old-school DOOM. Pada awal permainan juga pemain dibenarkan untuk memlih menggunakan pistol atau assault rifle.

Walau apapun, mod in masih lagi di peringkat Beta, SgtMarkIV akan mengemaskini mod ini masa ke semasa. Kalau korang ada game DOOM, korang wajib main versi 21 ini. Korang boleh muat turunnya di sini.  Untuk versi 21 kali ini, mod ini perlu menggunakan launcher Zandronum 3.0 atau launcher GZDoom yang terkini supaya ia boleh dimainkan.